Slavíme! 10. díl podcastu Pijavice je na světě!

Na počátku bylo slovo a to slovo bylo podcast. Podcast Pijavice. Dobrá a teď vážně. Paralelou s Biblí začal tento článek, protože už pisatelé Starého zákona slovo nechápali jen jako zvuk, ale i jako událost nebo čin. A vzhledem k desátému dílu podcastu jsme se rozhodli tuto událost krátce zhodnotit.

Proč vlastně podcast? 

Idea podcastu byla poměrně prostá. Givt sdružuje tolik neziskových organizací, jako žádný jiný portál v České republice. Máme proto dobrý přehled jednak o neziskovkách, jednak o tom, co dobrého se kde šustne. A přesně tohle Givt chtěl lidem zprostředkovat. Vnímali jsme, že neziskový sektor je lidem poměrně vzdálený, přitom prostupuje veškeré oblasti lidského života. Jsou u nás neziskovky zabývající se sportem, byznysem, lidskými právy ale například i třeba zvířaty.

Přesto si spousta lidí pod pojmem nezisková organizace neumí představit nic jiného než pijavici nebo Člověka v tísni. Teď už si pod tím můžete s čistým svědomím představovat Pijavice.

Podcast ale nechceme dělat jako promo neziskovkám. Spíš přibližovat smýšlení člověka, který se rozhodne zachránit slony v Africe, nebo co někdo sleduje tím, že udělá módní přehlídku z textilního odpadu. Přiblížit postoj člověka, kterého potkáváte na ulici, není televizní celebrita, ale třeba díky němu existuje na Moravě organizace zabývající se pomocí onkologicky nemocným a jejich příbuzným. A chceme otevírat i témata, o kterých se příliš nemluví, jsou ale důležitá.

Krušné podcastové začátky 

Jak vidíte, základní myšlenka podcastu byla ušlechtilá. O to méně vznešená ale byla naše cesta k realizaci nápadu. Zatímco ostatní podcasty mnohdy začínají tak, že je spolu začnou dělat dobří přátelé, my s Karolínou jsme náhodou začaly podcast dělat spolu a staly se z nás kamarádky.

Skoro se mi chce napsat: díky za to, že nám během prvního měsíce nefungovala zakoupená technika. Když s něčím pracujete poprvé v životě, tak chybu hledáte spíš u sebe. Taky mě upřímně ani nenapadlo, že je to tím, že nám byl poslaný špatný výrobek. Těch strávených večerů v kanceláři a té legrace, kterou jsme zažily. Hm, vlastně to bylo fajn!

Svět není jen depresivní! Obdivujte spolu s námi neznámé osobnosti a smějte se našim přeřekům!

Fajn je taky to, že jsme zjistily, kolik skvělých lidí nejen v Česku je. Jak nezištně zlepšují prostor, ve kterém žijeme. Když zapnete televizi nebo otevřete noviny, dozvíte se, kolik lidí bylo zavražděno a co dalšího politici rozkradli. Pokud se nám podaří vám dokázat, že existuje značné množství lidí, kteří dělají věci jinak, přemýšlí jinak a daří se jim měnit svět kolem sebe k lepšímu, tak budeme spokojení.

Otázkou ale je, jak vy, naši posluchači, vnímáte naši práci. Jak dlouhý podcast vám vyhovuje? Koho byste chtěli slyšet v podcastu? Schází vám tam něco? Vyhovuje vám zvuk? Léčí Pijavice vaše představy o nezisku? Budeme moc rádi za zpětnou vazbu na info@givt.cz.

Tak na slyšenou!

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

  1. Jana Urbanová Odpovědět

    Dobrý den,
    děkuji za zajímavé zprávy, které nám posíláte. Je to stručné, výstižné a délkou dostačující, pokud nemáte moc času. Držíte nás v obraze a za to jsem moc vděčná.
    Bůh Vám žehnej.
    Jana

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *