David Lukeš, foto: Petr Hricko

Paraple pomáhá už 30 let. Co se změnilo a co zůstává stejné?

Centrum Paraple již třicet let pomáhá paraplegikům, kterým je i David. Ten se na vozíček dostal ve dvaceti letech, když nešťastně skočil do vody. Jeho osud se tím nenávratně spojil s centrem. Jak vznikl název Paraple a kdo stál při jeho založení?

Na sociálních sítích a na webu vždy v polovině každého měsíce organizace představí jeden zásadní milník existence centra Paraple. Jedním z nich je například příběh Davida, který se v roce 2016 stal ředitelem centra.

David se v mládí věnoval motokrosu, v létě hrál fotbal a v zimě jezdil na lyžích, hrál na piano a potuloval se s kamarády po šumavských lesích. Když mu bylo dvacet let, byl s klukama na fotbalovém zápasu. Byl to horký letní den a o přestávce se proto rozhodli, že se osvěží v místním potoce. Když společně blbnuli na jezu Úhlavy, jeden skok se Davidovi nevydařil a zlomil si páteř. Pro Davida to nebyl první skok, ani neznámá voda. Přesto skončil na vozíku zcela ochrnutý. Musel se naučit o sebe postarat sám. Jeho maminka byla totiž po smrti a otec žil v USA. V nemocnici zprvu bojoval o život. Ovšem s první fyzioterapií se věci doslova pohnuli k lepšímu.

Po nehodě, která zhroutila Davidův svět, se rozhodl navštívit Centrum Paraple, které v tu dobu nově otevřelo část budovy určenou pro pobyty. Po příjezdu byl velmi překvapený normálností prostředí. Měl pocit, jako by se sešel se starými přáteli, ačkoliv se zde s ostatními setkal poprvé. I díky této zkušenosti se rozhodl, že ve svém životě bude pokračovat dál. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě, oženil se, začal trénovat ragby a dnes má třináctiletého syna a je ředitelem Centra Paraple.

Za dobu své existence se Paraple hodně proměnilo, jedna věc je však stále stejná

Za třicet let se společně s vedením změnilo mnoho věcí. Paraple původně fungovalo jako poradenské a rehabilitační centrum. Dnes je základní službou třítýdenní pobytová sociální rehabilitace. Centrum poskytuje tematické programy, ambulantní fyzioterapii, specializované poradny, provozuje posilovnu, půjčovnu a servis pomůcek, nebo kavárnu. V úplných začátcích byl rozpočet centra zhruba 3 miliony korun, pro rok 2024 dosahuje rozpočet téměř 80 milionů korun. Z dobrovolníků pracujících na 160 m2 vyrostlo v průběhu let pracoviště se skoro devadesáti zaměstnanci působící v budově o rozloze 2 300 m2.

Nicméně jedna věc zůstává stejná i po všech těch letech – a tou je Zdeněk Svěrák, který neúnavně podporuje Centrum Paraple. Diváci mají možnost ho každoročně vidět společně s paraplegiky v televizní taneční show Stardance. Již od vzniku se kolem organizace sdružují významné české osobnosti. U založení stál Zdeněk Svěrák, Olga Havlová a Alena Kábrtová, která byla první a dlouholetou ředitelkou organizace. Centrum vzniklo společně s občanským sdružení Svazu paraplegiků, ze kterého vychází název Paraple, které vymyslel Svěrák.

Založení a začátky centra Paraple, zdroj: paraple.cz

Centrum Paraple se činí již třicet let. Od roku 1994 je fungující organizaci, která představuje oporu pro ty, kteří právě ochrnuli po úrazu či nemoci. Pomoc věnují taky lidem, kteří žijí na vozíku dlouho, ale narazili na problém, se kterým si nevědí rady. Kromě ohlédnutí se do minulosti, sdílí organizace také své plány do budoucna. Na programu jsou například charitativní představení či tradiční Běh pro Paraple.

Pro žurnalistiku jsem se nadchla již na střední škole a nyní tento obor studuji v magisterském programu. Má touha vše vyzkoušet způsobuje mou nedochvilnost, a také širokou škálu zálib, do kterých počítám focení, nahrávání podcastů, zpívání, sporty nebo psaní článků. V těch se nejraději zabývám sociálně-politickými otázkami. I proto považuji psaní o neziskových organizacích za důležité, neboť mají sílu měnit realitu.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *