Brněnský prodejce Karel. Zdroj: Lucie Syrovatková

Prodejce Karel díky Novému prostoru už sedmým rokem stojí na vlastních nohou. Je to moje srdcová záležitost, říká

V Brně prodává časopis Nový prostor (NP) celkem 22 prodejců, jedním z nich je i Karel, u kterého si mohou lidé koupit časopis buď v brněnské části Líšeň nebo poblíž zastávky tramvaje na Šilingrově náměstí. Jak sám popisuje tato dvě stanoviště střídá. Časopis vychází každé dva týdny a jeho prodejci z něj získají polovinu částky, za kterou si jej lidé koupí.

„Nový prostor prodávám už sedmým rokem, je to moje srdcová záležitost. Když jsem přijel do Brna v roce 2016, měl jsem v kapse čtyři tisíce korun na bydlení a asi pět set na jídlo. Tyto peníze mi půjčila rodina, protože jsem byl ve špatné finanční situaci. Šel jsem se přihlásit na NP, dostal jsem na začátek 3 startovní časopisy a začalo moje dobrodružství v Brně,“ popisuje, jak se dostal k prodeji Karel.

Stát se prodejcem Nového prostoru může kdokoliv, kdo má snahu řešit svoji sociální situaci a chce pracovat, ale na trhu práce neuspěl. Musí však splňovat určité podmínky, které vysvětluje Simona Kabourková z brněnského Nového prostoru: „Každý, kdo chce být prodejcem, musí mít svůj sociální cíl, který se sepisuje do individuálního plánu, na kterém poté společně pracujeme. Jsou to věci jako řešení bydlení, pomoc s vyplňováním formulářů pro Úřad práce, řešení finanční a dluhové situace, nebo hledání práce. Bez sociálního cíle zde mohou být registrováni pouze ti, kteří mají pracovní smlouvu v chráněné dílně nebo jakémkoliv zaměstnání.“

Každý „nováček“, který přijde do centra NP má dva týdny na to, aby si vyzkoušel, zda ho bude prodej bavit, zda to splňuje jeho představy a prodej na přiděleném místě mu vyhovuje. „Časopis si uživatelé kupují za 25 Kč a prodávají za 50 Kč, tudíž z toho mají 50% zisk. Máme i doplňkové limitované produkty, např. křížovky, komiksy a povídky od Jana Sterna,“ upřesňuje Simona Kabourková.

Aktuální číslo Nového prostoru. Zdroj: Nový prostor

„Za těch sedm let už mám své stálé zákazníky, kteří si ke mně chodí pro časopisy, bohužel když byl covid, někteří přestali chodit, a i teď když se vše v obchodech zdražuje, tak vidím, že lidé šetří a stává se, že i někteří ze stálých zákazníků přestanou chodit. Chápu, že musí šetřit, ale bohužel se to pak podepisuje na výdělku nás, prodejců. Ale vždy si říkám, že to nějak všichni zvládneme a bude zase lépe,“ říká Karel. Zároveň zmiňuje, že jeho odběr časopisů je okolo 250 kusů, což občas bývá hraniční, ale zatím se mu je pokaždé podařilo prodat.

V Novém prostoru mají nastaveno, že si každý z uživatelů musí v rámci objednávky odebrat alespoň 65 kusů časopisu. „Každý si svoji objednávku musí odebrat, a pokud se nedaří, může požádat jiného prodejce, který již má svoji objednávku splněnou, aby mu s odběrem časopisů pomohl. Naopak, pokud je uživatel šikovný a svoji objednávku časopisů splní předčasně, může si dále nakupovat časopisy nad rámec své objednávky a tím pomoct ostatním uživatelům. Takoví pak dostávají odměny ve formě stravenek, potravin z potravinové banky nebo kartiček na oběd zdarma do brněnského podniku Lokál,“ vysvětluje fungování odběru časopisů Simona Kabourková. Uživatelé musí prodávat každé číslo časopisu s výjimkou těch, které čeká hospitalizace. Pokud uživatel včas informuje o nějaké změně, může objednávku na určitý čas vynechat. Také si mohou vzít i volno a snížit si tak svoji objednávku na jedno číslo časopisu.

Relativně nově jsou prodejci vybaveni i platebním terminálem. Zatím jen ti, kteří jej chtěli mít, avšak od nového roku by jej měl mít každý prodejce, což bude součástí kodexu prodejců NP. „Terminál na karty mám, ale zatím jsem si všiml že platbu přes něj lidé využívají minimálně. Myslím, že je to tím, že pokud mi dají za časopis padesáti korunu, vidí, že peníze opravdu dostanu,“ říká brněnský prodejce Karel.

Nikdo z brněnských prodejců nepřespává na ulici

Většina lidí si myslí, že Nový prostor prodávají lidé, kteří přespávají na ulici, ale nikdo z brněnských prodejců to tak nemá. „Naši uživatelé jsou nejčastěji v azylovém bydlení nebo na ubytovnách. Další využívají noclehárny a někteří mají dokonce nájemní bydlení nebo obecní či sociální byt. Nejčastěji se zde lidé registrují na základě tíživé finanční situace jako jsou dluhy a exekuce, ale také se tu objevují případy, kdy měli uživatelé problém se závislostí na alkoholu, kvůli které přišli o rodinu, práci, domov a díky sociální rehabilitaci a prodeji časopisů Nový prostor se staví na vlastní nohy. Máme zde i pozitivní případy, kdy si uživatelé splatili dluhy za sociální a zdravotní pojištění a našli si práci, poté bydlení a znova se začlenili do běžné společnosti,“ vysvětluje Simona. Nejbližšího prodejce mohou lidé najít v seznamu zde.

Brněnská pobočka NP. Zdroj: Google

Jak již Karel říkal, prodává už sedm let a na prodeji ho baví, že je na čerstvém vzduchu a zároveň si může povídat s lidmi. Zima a změny počasí během roku mu nevadí, už si na to zvykl a neměnil by. A není výjimkou, uživatelé u prodeje vydrží i roky, někteří prodávají už přes patnáct let. Pokud se však prodejcům podařilo splnit jejich sociální cíle, je na čase se posunout dál a zařadit se do běžného života. U těch, kteří mají jako cíl splatit své dluhy a dostat se z exekuce, je to běh na dlouhou trať. Zároveň pokud prodejci nechápou princip této sociální služby, nedodržují kodex prodejce a jsou například agresivní na sociální pracovnice, ostatní prodejce nebo dochází do denního centra či na prodejní místo pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek i po předběžném upozornění, musí být s nimi ukončena spolupráce.

S blížícími se Vánocemi jsou lidé na sebe milejší, zastaví se za prodejci na kus řeči, koupit si časopis a podpořit je takto. „Mám jen jedno vánoční přání, a to, aby byli všichni v mém okolí a vlastně všichni zdraví, protože to je nejdůležitější,“ říká Karel s přáním hezkého dne a šťastně prožitých svátků.

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *