ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Projekt #Nevyndamse vyzývá k zodpovědnému pití alkoholu

Nezisková organizace Renadi vytvořila informační stránku o konzumaci alkoholu s názvem #Nevyndamse. Obsahuje praktické rady, jak rozumně pít alkohol a co s námi dělá, nabízí poradenství pro rodiče a příběhy ze života mladých lidí. Projekt přispívá k šíření osvěty o konzumaci alkoholu a přináší potřebné informace.

S příchodem Vánoc a Nového roku lidé plánují oslavy. Ať už s rodinou či přáteli, většinou v repertoáru nechybí přípitek k jídlu, pivo k odreagování či panák na kuráž. Každý určitě alespoň jednou zažil noc, kterou si nepamatuje nebo si ji přeje zapomenout. #Nevyndamse proto vyzývá k zodpovědnému přístupu k pití alkoholu a zpracovává praktické rady spojené s poradenstvím nejen pro rodiče. „Projekt #Nevyndámse je zaměřený na mladé lidi, kteří nemají žádné nebo malé zkušenosti s konzumací alkoholu. Cílem projektu je vštípit těmto lidem základní informace o alkoholu a jeho bezpečné konzumaci, aby co nejméně ublížili sobě a svému okolí,“ vysvětluje Štěpán Šůstek z organizace Renadi.

Projekt funguje už tři roky. Alkohol je v Česku snadno dostupnou komoditou, ke které se bez problémů dostávají i nezletilí. „Hlavní činností projektu je preventivní program pro základní a střední školy, na kterém žáky informujeme o alkoholu jako takovém, přístupech k pití alkoholu či o legislativě,“ říká Štěpán Šůstek. Součástí programu pro žáky je také desková hra, kterou spolek vytvořil speciálně pro tuto příležitost. „Zábavnou formou chceme žákům pomoct si nově nabyté informace zapamatovat,“ dodává Šůstek.

Desková hra, zdroj: Štěpán Šůstek

Jak Renadi pomáhá?

Renadi poskytuje lidem a jejich blízkým odbornou psychosociální pomoc a podporu související s užíváním alkoholu, návykových léků, hazardním hraním, hraním počítačových her a s případnými psychickými potížemi. O organizaci, problematice alkoholismu a neobvyklých metodách léčby jsme dělali rozhovor s Kateřinou Humlovou, koordinátorkou Terénní služby a o závislostech obecně jsme si v podcastu Pijavice povídali s adiktologem Jiřím Zatřepálkem z organizace Magdalena. 

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *