Zdroj: Aneta Kynčlová

Video výzvy, online tréninky i virtuální soutěže. Tanečníci z Rytmusu využili online prostředí ve svůj prospěch

První vlnu koronavirové pandemie se jim podařilo přečkat v provizorním režimu plněním jednoduchých online výzev. Všichni věřili, že první vlna omezení do léta pomine a tanečníci se budou moci znovu připravovat na soutěže, které byly přesunuty z jarních termínů na podzim. Plány jim nakonec zkomplikoval příchod druhé vlny, která je na několik měsíců odkázala na online prostředí. Jakým způsobem se přizpůsobila dané situaci jedná z předních tanečních škol na Moravě TŠ Rytmus Olomouc?

Nová sezóna, nový start

Začátkem léta, které pro tanečníky znamená konec dané taneční sezóny, se TŠ Rytmus začala postupně vracet k původnímu provozu. Veškerá letní soustředění, byť za dodržování zvýšených hygienických pravidel a denního měření teploty, proběhla nakonec standardním způsobem. Jedinou změnou byla délka jednotlivých soustředění, neboť pobyty musely být oproti běžné normě o den zkrácené. Ačkoliv doba byla pro výkon sportovních aktivit nepříznivá, díky posílání online výzev tanečníkům, kteří následně posílali videa s plněním dané výzvy zpět svým trenérům, se taneční skupině podařilo udržet valnou většinu stálých členů, a dokonce v kategorii nejmenších dětí (do 6 let) doplnit stavy o spoustu nově příchozích. Přípravy na soutěže na sebe nenechaly dlouho čekat a škola se s odhodláním překlenula do nové taneční sezóny 2020/21.

Tanec doma v obýváku

S příchodem druhé vlny koronaviru už trenérky začal opouštět původní optimistický nadhled. Musely totiž čelit realitě v podobě přísných vládních restrikcí v oblasti sportu. Rozhodly se vytěžit z dané situace maximum tím, že své tréninky přesunuly do online prostředí, aby své tanečníky udržely v pohybu. ,,Režim tréninků se během roku měnil. Začínali jsme jednou týdně, poté dvakrát týdně, kdy šlo především o udržení fyzičky, takže se hodně posilovalo, protahovalo a zapojovaly se především cardio cviky. Postupem času se přecházelo na jednou týdně posilováni a kardio a druhý trénink se učila taneční vazba. Do té doby jsme vazby pouze natáčeli, posílali dětem, ty se je z videa naučily a poslaly trenérům zpět videa s odtančenou vazbou,“ popisuje průběh online tréninků jedna z hlavních trenérek TŠ Rytmus Olomouc Aneta Kynčlová. Největší úskalí zaznamenali tanečníci v omezeném prostoru k tréninku, protože často byli nuceni vyklidit danou místnost, a zároveň v narušování klidu ostatních členů domácnosti či sousedů.

online trénink TŠ Rytmus

Zdroj: Aneta Kynčlová

Chvíle uvědomění a vděčnosti

Ačkoliv se spousta tanečních škol ocitla v tíživé finanční situaci vlivem neodpuštěného placení nájmů za pronajaté prostory tanečních studií a nulových členských příspěvků, TŠ Rytmus situaci zvládla obstojně. Problémy s nájemným řešit nemuseli, neboť nedisponují vlastním studiem, a navíc obdrželi od Národní sportovní agentury dotaci, o kterou si každoročně žádají. ,,Covid nám zkrátka spoustu věcí, situací i lidí vzal, ale otevřel nám oči a naučil nás si vážit maličkostí. Potřebovali jsme se všichni zastavit, abychom si uvědomili, proč to děláme, a to nejen děti na trénincích, ale i my, trenéři,“ hodnotí situaci zpětně trenérka Kynčlová. Veškerou snahu trenérů udržet taneční školu v provozu i v online prostředí hodnotí velmi kladně i samotní tanečníci. ,,Celá karanténa mě přiměla si uvědomit, že to mám fakt ráda, a motivovala mě k tomu, abych chodila na všechny online tréninky a využila každé příležitosti si zatančit a zamakat na sobě,” říká tanečnice Kateřina Svrchokrylová. Nyní se škola pozvolna začíná vracet do původního režimu. Snaží se u tanečníků obnovit jejich propojení těla a mysli a dostat je zpět do někdejší kondice.

Zdroj: Aneta Kynčlová

Sdílet

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *