Filip Rojík, zdroj: osobní archiv Filipa Rojíka

„Slyším v obou uších podobný zvuk jako na starých skleněných televizích, které tak otravně pískaly,“ říká o tinnitu Filip Rojík

Tinnitus, jinak známý jako ušní šelest, pískání, šumění nebo bzučení s různou intenzitou a projevem. Krátkodobě se s ním může potkat každý z nás například po koncertě. Může být ale také neustálý a nijak nepolevovat. Jak se tinnitus léčí a kdo je na něj nejvíce náchylný?

Tinnitus je v Evropě běžný. Nedávno proběhla studie, která uvádí, že tinnitem trpí v průměru každý sedmý dospělý Evropan. „Z veřejně dostupných údajů ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR), víme, že v roce 2022 s touto diagnózou navštívilo lékaře přes 79 tisíc lidí,“ sděluje zakladatel neziskové organizace Neticho, Filip Rojík.

Neticho dělá osvětu o tinnitu. Poskytuje informace na webu, spolupracuje s lékaři a odborníky, organizuje svépomocné skupiny, natáčí příběhy lidí a dává jim naději, že v tom nejsou sami. „Hlavním cílem je snížit prevalenci tinnitu v Česku a být oporou lidem s tinnitem i lékařům. V budoucnu bychom rádi otevřeli specializovanou kliniku. Zatím ale řešíme praktičtější věci, například financování,“ prozrazuje Rojík.

 Jak probíhá léčba tinnitu a jde vyléčit úplně?

Lékař se primárně zaměřuje na vyloučení organických příčin tinnitu, například na ušní mazové zátky nebo vážnějšího onemocnění. Obvykle je vyšetření bez nálezu a zatím ani neexistuje univerzální léčebná metoda. Někomu může pomoct rehabilitace, magnetická stimulace mozku nebo TRT (Tinnitus Retraning Therapy). Se zvládáním stavu pak pomáhá KBT (kognitivně-behaviorální terapie). Setkali jsme se i s lidmi, kterým tinnitus zmizel, ale nikdy neměli stejnou léčbu, každému pomohlo něco jiného. Rozhodně je potřeba být trpělivý. Důležité je taky, aby se tinnitus vyvolaný vysokým hlukem řešil do 24 hodin návštěvou ORL a podala se vhodná medikace.

Omezuje tinnitus člověka v běžném životě?

Jedná se o velmi individuální záležitost. Záleží, jak moc člověka obtěžuje. Většina lidí stav vůbec neřeší, pak jsou tady lidé, kterým tinnitus vadí pouze v tichu a někomu zásadním způsobem narušuje běžné fungování.

Kdo je nejvíce náchylný na tuto nemoc?

Tinnitus není sám o sobě nemoc, ale příznak jiné zdravotní obtíže, mezi které patří poškození sluchu vysokým hlukem, ušní infekce, problémy s krční páteří nebo třeba vysoký krevní tlak. Nevíme o diagnostické metodě, která by určila, zda je člověk k tinnitu náchylnější. Nicméně například vysoký hluk riziko jeho vzniku významně zvyšuje. Proto doporučujeme, aby lidé v hlučném prostředí, jako je dílna, koncerty nebo automobilové závody svůj sluch chránili a používali špunty nebo chrániče do uší.

Jste zakladatelem neziskové organizace Neticho a sám ušním šelestem trpíte. Jak se s tímto onemocněním žije? 

Slyším v obou uších podobný zvuk jako na starých skleněných televizích, které tak otravně pískaly, akorát velmi potichu. Když jsem ve velkém stresu, pískání je intenzivnější a přidá se i šum. Začalo to asi v mých osmnácti letech po škubnutí hlavou při tancování v křesle.

Řešil jste to?

Lékařskou pomoc jsem vyhledal, protože pískání neustávalo. Vůbec jsem nevěděl, že by se to mělo řešit hned a k doktorovi jsem se odhodlal jít až po 2 týdnech.

Zhoršuje se u Vás zvuk v určité denní době nebo při konkrétních aktivitách?

Mně se tinnitus zhoršuje stresem, nevhodným postavením krční páteře, nedostatkem spánku nebo dehydratací. Už jsem se naučil i rozpoznávat, který tinnitus je který. Například stresový zní ostřeji a obvykle mi pomůže, když doplním hořčík. Je to takový hlas mého těla.

Na to si zvykněte, to máte na celý život.“ 

Trvalo dlouho, než jste si uvědomil, že zvuky, které slyšíte, jsou příznakem tinnitu?

Diagnózu mi sdělil až ORL lékař a dodnes mám jeho slova na paměti. Řekl mi: „Na to si zvykněte, to máte na celý život.“ Byl to pro mě v pubertě obrovský šok a tehdy na internetu nebyly dostupné skoro žádné informace. I tohle je jeden z důvodů, proč jsem založil Neticho, nechci, aby lidé z ordinací odcházeli jen se strohou informací, že si na to mají zvyknout.

Změnil se nějakým způsobem Váš životní styl nebo denní rutina kvůli nemoci?

Rád před usnutím poslouchám rozhlasové hry a podcasty, abych nebyl v tichu. Do hlučnějšího prostředí si beru špunty nebo sluchátka s aktivním potlačením hluku.

Jaké léčby jste už vyzkoušel a jaké byly jejich účinky?

Vyzkoušel jsem rehabilitaci, tradiční čínskou medicínu, medikaci, ale žádnou významnější změnu jsem nezaznamenal. Ke zlepšení stavu mi však zásadně pomohla KBT (kognitivně-behaviorální terapie). Ta pomáhá se zvládáním stresu, úzkostí nebo depresí spojených s tinnitem.

Sdílet

Psaní mě vždycky bavilo a ráda píšu o věcech, které si zaslouží pozornost. Studuju žurnalistiku, mimo psaní mě baví cestování, čtení nebo procházky s podcastem v uších. Na neziskovkách mě baví lidskost, protože věřím, že na světě je krásně, dokud si všichni navzájem pomáháme.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *