Eva Nemčková (zdroj: osobní archiv)

Se zákazníky se umíme ztotožnit, řešíme podobné problémy v životě, říká Eva Nemčková o značce Needo

Péče o člověka s handicapem je v mnoha směrech velmi obtížná. Trh se speciálními pomůckami, které postižení potřebují, a které by jim mohly ulehčit a zpříjemnit život, není velký. S řešením přichází značka Needo, kterou na popud tohoto nedostatku na trhu založila Eva Nemčková. Svůj inspirativní příběh se rozhodla sdílet v rozhovoru, ve kterém se mimo jiné dozvíte i o jejím podcastu otevírajícím téma postižení z různých úhlů pohledu. 

Počátkem roku 2018 nastal čas pro založení značky Needo. Jejím cílem je maximálně ulehčit a zpříjemnit život člověku s hendikepem, poskytnout mu praktické, kvalitní, stylové a zábavné produkty, které nejsou na trhu běžně dostupné. Většina sortimentu Needo je vyráběna z lokálních materiálů a prioritně využívá služeb chráněných dílen v České republice a na Slovensku.

Kde se zrodila myšlenka založit značku, která pomáhá lidem?

Vycházeli jsme z vlastní zkušenosti při péči o naši dospělou dceru Paulínu, které po komplikovaném porodu byla diagnostikována dětská mozková obrna s nejtěžším stupněm postižení. Během jejího dospívání jsme si s manželem uvědomili, jak žalostný je výběr, například funkčních šátků, bryndáků, pro lidi s problémy se sliněním. Také neexistovala nabídka oblečení v podobě bodytriček pro dospělé nebo inkontinenční plavky. Takhle bych mohla pokračovat dál. Všechno tohle nás v roce 2019 motivovalo se pustit do rodinného podnikání a výroby sortimentu, který chyběl nám samým. A také jsme chtěli, aby naše dcera Pauli byla součásti projektu. Přirozeně se tak stala modelkou a tváří NEEDO.

Eva Nemčková s dcerou (zdroj: osobní archiv)

Když se zaměřím na váš sortiment, odkud berete inspiraci na výrobu potřebného oblečení a pomůcek?

Jak jsem již zmínila, na začátku podnikání jsme se ve vývoji soustředili na výrobky, které chyběly nám samým. Dnes do vývoje zahrnujeme naše zákazníky. Sortiment s nimi konzultujeme a ptáme se na jejich potřeby. Snažíme se vymyslet vždy takový produkt, který by vyhovoval co nejvíce zákazníkům. Ale i to je velmi těžké, jelikož každý hendikep s sebou nese specifické potřeby, které nejde generalizovat. Proto se snažíme před každou výrobou dělat analýzy, průzkumy a třeba ušijeme jediný vzorek, který přidáme na web a podpoříme komunikací přes naše sociální sítě. Také když si zákazník napíše o specifickou úpravu některého z našich výrobků, rádi mu vyhovíme, ale zabere to delší čas.

Nikdo jiný na celém světě nenabízí tolik druhů funkčních šátků

Veškerý váš sortiment je k dostání na e-shopu, kde si zájemci mohou zboží prohlédnout a zakoupit. Jaké výrobky mohou zájemci o speciální potřeby na NEEDO najít?

Na NEEDO najdete nejširší nabídku bryndáků pro dospívající děti, dospělé a seniory. Nikdo jiný na celém světě nenabízí tolik druhů funkčních šátků v různých velikostech, v mnoha barevných variantách, se zapínáním na kvalitní suchý zip nebo druky. Také nabízíme bodytrička ve více materiálových, barevných i střihových variantách pro člověka až do výšky 190 cm. Nabízíme inkontinenční plavky, které se na první pohled neliší od těch běžných a nepoutají tolik pozornost okolí. Máme kalhotky s absorpcí až 150 ml a nabízíme tak solidní řešení pro ženy se střední inkontinencí.

A z dalších pomůcek?

Na e-shopu najdete i pomůcky ke stravování, jako jsou talíře s ohřevem, aby udržely jídlo déle teplé pro ty, kterým konzumace jídla zabere více času nebo speciální hrnky, které díky fosforu svítí ve tmě, a tak je člověk snadno uchopí bez nutnosti rozsvítit. Hrnky mají dokonce kónické dno, co umožňuje pití při mírném naklonění hlavy. Sami jsme řešili s dcerou Paulínkou to, že dodnes pije z kojenecké láhve, a tak nám nevyhovovaly ty s infantilními vzory. Našli jsme dánského výrobce a nabízíme futuristické láhve, ze kterých by se nestyděl pít ani zdravý člověk. Dokonce nesou ocenění za nadčasový design. Určitě jsem nevyjmenovala vše, co u nás najdete.

Printscreen www.needo.cz

Plánujete váš sortiment ještě více rozšiřovat?

Ano, sortiment neustále rozšiřujeme a měníme. Když se něco neprodává, snažíme se zjistit důvod, poučit se a navrhnout lepší řešení. V plánu máme ještě mnoho vychytávek. Jenom vývoj každého výrobku zabere čas a taky to chce mít dostatečný finanční kapitál. Při výrobě vlastních produktů investujeme předem do materiálu, pak do práce a až pak můžeme prodat první výrobek.

Řešíte aktuálně nějaké další podnikatelské záměry?  

Aktuálně řešíme expanzi, překlad našich stránek do angličtiny a jiných jazyků. Rádi bychom uvedli NEEDO na další trhy v EU. Bez expanze nemáme šanci na ekonomický úspěch. Dále máme v tomhle roce naplánované výstavy a prodejní akce, na kterých bychom se rádi prezentovali.

Se zákazníky se umíme ztotožnit, protože řešíme podobné problémy v životě

Dokázala byste říct, jaké výrobky jsou nejprodávanější?

Nejprodávanějšími jsou rozhodně bodytrička z bambusu a inkontinenční plavky, ale hezky se prodávají i funkční šátky, čili bryndáky. Porovnání je těžké, protože když se bavíme o kusech, vyhrávají šátky, když o hodnotě, jsou to plavky. Hitem se teď staly inkontinenční kalhotky a polohovací polštáře, které ulevují od bolesti ležícím lidem, u kterých je polohování nesmírně důležité. V zimě jsou nejprodávanější bundy s všitými postranními zipy.

Kde vaše výrobky vznikají?

Naše textilní výrobky, jako jsou funkční šátky s absorpcí slinění, bodytrička, zimní bundy s postranními zipy pro snadnější oblékání, rukavice pro spastiky, kteří drží prsty v pěst, overaly se zadním zipem pro lidi, kteří se svévolně vysvlékají nebo kalhoty se zvýšeným klínem a prostorem pro plenu, šijeme v chráněné dílně Lidumila v Uherském Hradišti. Dali jsme si za cíl, že výrobky s logem NEEDO musí pomáhat od samého začátku. Je to skvělé spojení!

Vybavíte si nějaké zásadní momenty, které napomohly rozvoji značky Needo?

Tím nejzásadnějším je vlastní příběh, zkušenost. Jsme jedni z těch, kteří u nás nakupují. Se zákazníky se umíme ztotožnit, protože řešíme podobné problémy v životě. Za zásadní moment také považuji skvělou spolupráci s chráněnou dílnou Lidumila a v neposlední řade jsou to naše podcasty, které tvoříme třetím rokem a poslechnout si můžete více než devadesát dílů. Rozšířit povědomí o značce NEEDO napomohla i dobročinnost, které se věnujeme. Podařilo se nám vybavit 16 českých a slovenských stacionářů našimi výrobky v hodnotě za téměř půl milionu korun. Za tyto činnosti nás ocenila Nadace Karla Janečka, stali jsme se Laskavci, a nebo jsme se s Lenkou Bártovou, se kterou podcasty tvoříme, staly hrdinkami časopisu Heroine. Vždy nás nominovali naši posluchači.

NEEDo TALKs (zdroj: osobní archiv)

Nicméně, nemáme vyloženě moment, který by nás vystřelil. Je to souhra mnoha faktorů. Ráda o NEEDO mluvím jako o dalším svém dítěti, které dospívá a prožívá svou pubertu. Někdy je to s ním hodně těžké a někdy hodně překvapí. Sociálně prospěšné podnikání ale rozhodně není lehké, stejně jako výchova puberťáka.

V roce 2020 jste spustili podcast s názvem NEEDo TALKs, ve kterém se věnujete tématu handicapu z různých uhlů pohledu. Proč jste se rozhodla vydat zrovna touto cestou?

Při založení projektu NEEDO jsme věděli, že chceme nabídnout nejenom speciální pomůcky, ale i informace. Ty nám chyběly hned po narození a některé informace nám chybí dodnes. V úmyslu jsem měla psát blog, sdílet příběhy ostatních a v tom čase moje druhá dcera vyhrála soutěž MasterChef a dostávala pozvání na rozhovory ve formě podcastů. Tak mě napadlo blog vynechat a vrhnout se rovnou do těchto rozhovorů.

V podcastu působíte společně s Lenkou Bártovou. Jak jste na sebe narazily?

Nevěřila jsem si natolik, už jenom kvůli tomu, že jsem Slovenka a mluvím slovensky, tak jsem s tímto nápadem oslovila právě Lenku. Známe se ze stacionáře, který navštěvují naše dcery a staly se z nás za ty léta kamarádky s podobným uvažováním. Záměrem podcastu je přinášet dostatek informací na dané téma, sdílet osobní příběh a zkušenost lidí, kterých se hendikep přímo dotýká. V každém dílu najdete něco, o čem jste nevěděli a může vám tato informace pomoci. Děláme to s Lenkou už 3 roky nezištně, zadarmo, s cílem pomoci pečujícím rodinám a širší veřejnost vést k pochopení našich potřeb.

Na jaká témata z oblasti handicapu se v podcastech zaměřujete?

Například chystáme díl o krocích ke zbavení svéprávnosti, ke kterým nedostanete kompletní informace na žádném úřadě. Také nás zajímají různé terapie, kupříkladu delfínoterapie. Do podcastu jsme pozvaly přímo delfínoterapeuta. Ten vysvětlí, pro koho je terapie určena, co během ní a po ní očekávat a proč stojí tolik peněz. Také jsme pozvaly zakladatele Donio platformy a ten vysvětlil, jak probíhají sbírky, co funguje na dárce a jak správně napsat sbírku. Posluchač dostane dostatek informací, na základě kterých se může správně rozhodnout.

Které další hosty si do podcastu zvete?

Máme mezi hosty i rodinné příslušníky, nebo kompletní rodiny a na mikrofon se tak dostane pohled ze strany člověka s hendikepem, tak i toho, kdo o něj pečuje a nebo sourozence, který vidí situaci při péči zase jinak. Je to skvělé moderovat, vždy se sama dozvídám nové informace, které pak přináším domů. Bály jsme se, že nebudeme mít dostatek hostů, že bude problém přesvědčit je mluvit. Dnes dostáváme nabídky ze stran hostů a okruh témat se rozšiřuje.

Můj osobní, zcela utopický, záměr do budoucna je změnit svými aktivitami nastavený systém ve společnosti, kdy se pečující rodiny nebudou muset domáhat pomoci, financí a informací.

Kam byste do budoucna chtěly směřovat s podcastem?

Podcasty bychom s Lenkou chtěly udržet v pravidelnosti a každé dva týdny vypustit do světa nový díl. Napadlo nás je oživit videem, ale často řešíme témata, při kterých naši hosté sdílí citlivé situace ze svých životů a video by mohla být bariéra.

A když se zeptám šířeji, máte i nějaké osobní cíle, o které byste se chtěla podělit?

Můj osobní, zcela utopický, záměr do budoucna je změnit svými aktivitami nastavený systém ve společnosti, kdy se pečující rodiny nebudou muset domáhat pomoci, financí a informací. Měla by institučně existovat „raná péče“ pro ty, kterým se život otočí vzhůru nohama a taky poradna s průvodcem touto životní situací. Jsou situace, na které vás nikdo nepřipraví a potřebujete zejména v začátcích pomoct, navést a usměrnit. Ve 21. století bych si přála dostávat od této instituce email s novinkami v legislativě, kterou nemám čas studovat, s upozorněním na vypršení platnosti některého z rozhodnutí, nabídku sociálních služeb ve spádové oblasti a podobně.

Eva Nemčková s rodinou (zdroj: osobní archiv)

Ráda bych také získala uznání státu za naši práci, protože péče o postiženého není odpočinkem a chtěla bych získat legislativní zanesení statusu neformálně pečující jako státního zaměstnance s benefitem čerpání dovolené od péče. Toto třeba poskytují jiné státy Evropské unie a na dva týdny zastoupí pečující a nechají je oddechnout, nabrat novou energii. Protože unavení pečující směřují k vyhoření a vyhoření pečující nepečují, prožívají. Kvalita společnosti se hodnotí podle toho, jak je schopna se postarat o nejslabší článek. A my se postarat umíme, jenom máme ještě co zlepšovat.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *