ANKETA: Kam přispíváme my?

I my v Givtu používáme Givt! Víte, na které organizace nejčastěji přispíváme při našich osobních nákupech? Můžete si tipnout, komu z nás nejvíc leží na srdci pejsci a kočky a kdo nejčastěji podporuje lidskoprávní spolky, charity nebo ekologické organizace.

  • Anna Kubíková pomáhá organizacím s používáním Givtu, připravuje pro ně materiály a domlouvá akce:
    Já organizace různě střídám, abych neustále nepřispívala jen na jednu. Teď aktuálně přispívám organizaci P-centrum, spolek, ve které zároveň pracuji. Většinu pracovníků této organizace znám, vím, že jsou to lidé se srdcem na správném místě, a že se snaží svou práci dělat nejlépe, jak umí. I když to není někdy vůbec jednoduché, zejména v tomto covidovém roce. P-centrum poskytuje několik služeb, jako je terapeutická a poradenská práce s osobami, které mají problémy s drogami, alkoholem a hazardním hráčstvím. Dále zde naleznete doléčovací centrum pro osoby po léčbě drogové závislosti a rodinné centrum pro ohrožené rodiny a děti. A potom taky Centrum primární prevence, které realizuje programy prevence pro školy.
  • Kristýna Hájková píše na články na blog a stará se, aby fungoval, jak má:
    Přispívám na organizaci ARA art, která se zaměřuje na romskou LGBT+ menšinu a problematiku vícečetné diskriminace. Zároveň pořádají i kulturní akce a věnují se umění. Žádné podobné sdružení v Česku není a téma vícečetné diskriminace se v Česku taky moc neotvírá. Proto mi připadá fajn je podpořit.
  • Vojta Neckář pomáhá organizacím s používáním Givtu, připravuje pro ně materiály a domlouvá akce:
    Já přispívám na Nadační fond Pravda o vodě, na který jsem narazil při procházení u nás zapojených neziskovek. To, co dělá pan Novotný, spoluzakladatel fondu, je velmi prospěšné a opravdu si toho vážím. Hlavním cílem Nadačního fondu je právně bránit vodu, aby zůstávala v rukou obcí a měst, a nekončila v rukou cizích koncernů, které na ní chtějí zbohatnout. Věnují se také dokládání korupčního jednání politiků. Bojují tedy za zájmy občanů a dostatek pitné vody.
  • Katka Peřinová posílá peníze neziskovkám, takže řeší především darovací smlouvy, fakturace, ale také nové e-shopy, které se na Givt chtějí zapojit:
    Během 5 let v Givtu jsem objevila spoustu neziskovek, které dělají skvělé věci, takže svůj výběr při nakupování přes Givt často měním. Nejčastěji přispívám na Klub svobodných matek, o kterém jsem se dozvěděla díky kampani, ve které sbírali peníze na letní tábory pro děti rodičů samoživitelů a strašně se mi zalíbili. Nejen finanční a materiální pomocí podporují rodiče, kteří zůstali na výchovu a péči o děti sami. Pak přispívám na Spolek Hurá na výlet, který organizuje výlety pro seniory, což je podle mě super nápad! A často taky přispívám na spolek Naděje pro děti úplňku. Viděla jsem jejich dokumenty o rodinách s dětmi s poruchou autistického spektra a dost mi to otevřelo oči. Kromě osvěty veřejnosti se snaží prosadit změnu fungování a financování sociálních služeb, která by těmto rodinám mohla zlepšit kvalitu života. V tom jim velmi fandím a snad se jim to krok po kroku podaří.
  • Nela Zbořilová pomáhá organizacím s používáním Givtu, připravuje pro ně materiály a domlouvá akce:
    Neziskové organizace střídám, ale nejvíce přispívám organizaci FELITI – kastrační program, která řeší problematiku bezprizorních koček v celé republice. Organizaci jsem si vybrala proto, jelikož lidé kočky nekastrují a narozená koťata topí či pohodí v lese. Přitom stačí zaplatit pár stovek a zachránit život několika stovkám koťat a ulehčit život i své kočce. Líbí se mi, že kromě kastrace pomáhá krmičům koček na ulici zajistit krmení. Vzhledem k tomu, že většina krmičů platí krmivo ze svého, je tato pomoc více než vítaná.
  • Karolína Fojtíková řeší vaše dotazy a požadavky, má na starosti tým a natáčí podcast Pijavice:
    Já si v tom množství potřebných a užitečných organizací neumím vybrat jednu. Vždy o nějaké píšu v rámci neziskovky týdne, s někým točíme podcast nebo na někoho jen náhodou narazím a řeknu si, že je při svém příštím nákupu musím podpořit. Většinou jsou to ale organizace, které se starají o děti, nemocné, maminky, nebo o seniory – to jsou témata, která se mě nějakým způsobem dotýkají. A abych byla konkrétnější, několikrát jsem podpořila třeba NADĚJI, kde jsem byla v době covidové nějakou dobu na brigádě v domově pro seniory, nebo Přestupní stanici, což je sociální projekt, který zaměstnává lidi bez domova.
  • Filip Vahala píše články na blog a organizuje pro vás soutěže:
    Nejčastěji svým nákupem přispívám na spolek Zastavme utrpení z Žerotína u Olomouce, který se stará o staré, nemocné, opuštěné nebo týrané pejsky a kočky. V této záchranné stanici poskytují zvířatům útočiště, než jim pečlivě vyberou nové majitele.
  • Pavel Zádrapa pomáhá organizacím s používáním Givtu, připravuje pro ně materiály a domlouvá akce:
    V rámci nákupů na Givtu nejčastěji přispívám Charitám. Naposledy to byla Charita Olomouc. Je to velká organizace, za kterou jsou vidět výsledky. Jelikož nemám povahu na to, abych pracoval v sociálních službách, o to víc si vážím podobných organizací, a proto je chci podporovat alespoň finančně.
  • Klára Bednářová natáčí a stříhá podcast Pijavice: 
    Už delší dobu mám v kolonce „přispívám na“ připravenou organizaci IQ Roma servis.Z jejich programu mi nejvíc imponuje podpora vzdělání mladých Romů. Všeobecně vnímám vzdělávání jako nejlepší recept na většinu problémů dneška, ať už jde třeba o povědomí o tom, z jakých míst světa pochází naše oblečení, větší zájem o politiku nebo globální oteplování. Na vzdělávacím projektu Gendalos od IQ Roma servis se mi líbí, že je zaměřen na podporu nadaných studentů a přispívá tak k lepší budoucnosti nás všech. Myslím, že česká společnost má stále dluh vůči Romům. Přispění této organizaci nevnímám jako nějakou extra pomoc, spíše jako způsob, jak se zasadit o to, aby měli různí lidé v různých koutech Česka srovnatelné startovní pozice a rovné šance na úspěch. Což by měla být samozřejmost. A mimo to – romská hudba je skvělá a dobře se na ni paří!
  • Peter Páluš je CEO Givtu a stál u zrodu celé firmy:
    V různých obdobích existence Givtu jsem podporoval různé organizace, ale v současné době přispívám lokálnímu spolku Pro Hlušovice, který pořádá kulturní a sportovní akce v obci, kde bydlím. Je to parta nadšenců a způsob, jakým oživují dění v naší vísce, mi dává smysl.
Sdílet

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *