Zdroj: archiv Pavla Kadlečíka

ROZHOVOR: Na základě Osadníků z Katanu jsem vytvořil nový rébus, prozrazuje Kadlečík z HALASu

Pavel Kadlečík je předsedou Hráčské asociace logických her a sudoku (HALAS) dva roky. Organizace sdružuje hráče a autory a pomáhá jim při rozvoji jejich činnosti. Jaké turnaje asociace pořádá? Jak předseda tvoří hlavolamy? Které soutěže jsou nejtěžší, a o které je největší zájem? Asociaci můžete podpořit u nás nákupem přes Givt.

Jak HALAS vzniknul? 

My jsme vznikli před deseti lety. Byla tady jiná organizace, takový hráčský spolek. Jmenuje se Český svaz hádankářů a křížovkářů, který už dávno předtím fungoval. Byli jsme skupinka lidí, kteří hrají rádi sudoku a řeší rébusy. A protože jsme někteří měli jiný názor na pořádání soutěží, tak jsme se rozhodli, že založíme občanské sdružení, které si bude samo pořádat soutěže. Vzešlo to vlastně z nadšení asi třiceti až čtyřiceti lidí a zezačátku to bylo dost spontánní. Vůbec jsme nevěděli, jak co dělat.

Když se chce někdo stát členem vaší asociace, což skýtá výhody třeba v podobě nižšího startovného, jak to může udělat?

Máme to tak, že stačí vyplnit přihlášku a poslat nám ji na e-mail. Rada to buď schválí nebo ne. Mezi výhody, kromě nižšího startovného, je přístup platících členů k archivům hlavolamů na našem webu. Když to potřebují vidět třeba učitelé, tak za padesát korun si můžou stáhnout nějaké roky. Já jako autor, když někdo z venku poprosí, tak mu to pošlu.

Takže vy jste i autor. Kolik času vám zabere, než něco vymyslíte?

To se liší. Já byl původně hráč, takže musíte být na úrovni, abyste to byl schopný vyluštit a posléze pak nějak víte jak úlohy i vytvořit. Někdy mi vymyslet hlavolam trvá pár minut, ale někdy to může trvat pár hodin. Je důležité mít zpětnou vazbu. Někdy mám nápad, který se nedá zrealizovat. Buď to musím zjednodušit nebo úplně opustit. Konkrétně u sudoku je to takové, že se u něj používají nástroje, kdy vám program vyflusne řešení a vy z toho potom uděláte tabulku, jakou chcete. Před turnajem mi ale vymyslet úlohy zabere i dva měsíce.

Existuje nějaké „dílo“, na které jste pyšný? Který rébus se vám vážně povedl?

Někteří autoři jsou na něco pyšní a ono se to pak nedá vyluštit. Já musím svádět boj. Čím více lidí to vyluští, tak z toho mají větší radost. Tím je to ale lehčí. Když to uděláte zase těžší, tak to nevyluští nikdo a lidi jsou naštvaní. Nebo to vyluští silou a pak jsou zas naštvaní, že to nestálo za nic. Já jsem teď opravoval pro firmu Albi českou verzi deskovky Osadníci z Katanu a na základě toho jsem vytvořil nový rébus. Na to jsem nejvíc pyšný. Hlavně potřebujete inspiraci.

Odkud ji čerpáte?

Já tomu říkám záblesky geniality. Když jsem studoval na univerzitě geografii a dělal jsem práci o Podkrkonoší, tak mě vždycky napadaly věci, když jsem tam jel. Musel jsem si to zapisovat. Doma mě nenapadlo nic.

Příklady hlavolamů (zdroj: sudokualogika.cz)

Se spolkem pořádáte i různé turnaje. O které je největší zájem?

Jednoznačně o Mistrovství České republiky v řešení sudoku, které se koná každý rok v Brně na různých místech. Ten turnaj je starší, něž náš spolek, v říjnu byl 16. ročník. Účast ale klesá, na začátku bylo 80 lidí, teď je to kolem 35 lidí plus máme juniorskou část pro děti. Asi bychom s tím měli něco udělat…

Dostanete se na pole nějakých mezinárodních turnajů?

Mezinárodní dění v našem spolku funguje tak, že jsme se jednou za rok viděli na mistrovství světa v rámci organizace Word Puzzle Federation, kde se zúčastnili lidé ze všech členských států. Jenže poslední dva roky už není mistrovství světa živé. Probíhají akorát hovory přes Zoom, takže to teď v mezinárodním měřítku strádá.

Váš spolek pořádá celoroční Halas ligu 2021. Posledním plánovaným turnajem roku byly prosincové Vánoce ve Zlaté Praze. Proběhly?

Turnaj měl proběhnout v sobotu 4. prosince, ale zrušili jsme to kvůli kovidu. Čeká nás členská schůze, která proběhne místo turnaje, kde budeme řešit nový členský výbor a ligu. Zatím nevíme, jestli nějaké vyhlášení proběhne.

Dále pořádáte i studentské turnaje. Mohl byste mi k nim říct něco víc?

My máme víc typů studentských soutěží. Nejvíce zaběhlý je turnaj tříčlenných družstev v sudoku. To se skládá ze školního kola, regionálního kola a celostátního finále v Brně. Funguje to tak, že pošleme zadání do školy, odkud nám pošlou výsledky a nejlepší děti jdou do regionálního kola. To vyhodnotíme my a pár jich postoupí do celostátního kola. Tohle je vlastně ta nejpropracovanější soutěž, kterou máme. Já sám jsem se tím nejvíc naučil. Nejsem učitel, vždycky jsem si říkal, že pro mě to není, když tam ty děti čtyři hodiny vyváděj. Ale kontakt s učiteli a to, že jsem si to mohl zkusit, je trénink pro naše živé soutěže. Bohužel tenhle rok, ani loni jsme ho nemohli pořádat. Teď přemýšlíme, jak to budeme dělat dál. Vytvářet úlohy pro děti je mnohem snazší než pro dospělé.

Vy pořádáte i Dlouhodobou soutěž. Dalo by se říct, že je to soutěž s nejnáročnějšími hlavolamy na vyřešení?

Když je turnaj živý, nesmí tam být úlohy moc těžké, protože by lidi byli naštvaní. Chtějí si to užít. Dlouhodobá soutěž je na týden a je zveřejněná na našem webu. Tam už můžete dát těžší úlohy, které někdo luští třeba hodinu. Ale prostě si to užije. Takže jo, nejtěžší úlohy najdete u nás v Dlouhodobé soutěži. Ale samozřejmě tam jsou i lehčí úlohy, které někdo vyluští za minutu nebo dvě. Jde o to, co tam autoři pošlou. Někdy nám posílají i lidé, každý může poslat, co chce.

Takže i nečlenové vám mohou poslat své hlavolamy nebo sudoku? 

Na všechny turnaje si vytváříme úlohy my. Ale když se objeví někdo, kdo chce být na našich turnajích autorem úloh, tak není problém se dohodnout. Nesmí to ulítnout z nějakého standardu, ale jinak kdyby někdo chtěl, tak může poslat cokoliv, my to zveřejníme. Snažíme se samozřejmě preferovat české hráče, ale funguje i mezinárodní spolupráce.

Jak turnaje probíhají?

V téhle době jsou pro nás živé turnaje problém. Nás není zas tolik, takže se musíme dohodnout, kdo to udělá, kdo si vezme dovolenou…

Z toho, co říkáte, jde poznat, že kvůli koronaviru váš spolek docela trpí. Přizpůsobujete nějak své aktivity nynější situaci?

My tím teda trpíme dost. Část můžeme dělat online, ale naše aktivity jsou hlavně založené na tom, že se potkáváme. Kvůli kovidu je u nás ve spolku mela a nedokážeme se pořádně dohodnout.

Co plánujete do budoucna? Je tady něco, co byste chtěli změnit?

Jestli se situace na jaře nezlepší, tak nebudeme pořádat žádné studentské turnaje. Kolegyně Jana Ondroušková s Honzou Novotným vymysleli online soutěže, kdy pošleme na školu zadání na jednu či dvě vyučovací hodiny, učitelé to zorganizují a pošlou nám výsledky. Taky máme v plánu novou neziskovku, čeho se bude týkat je zatím tajné.

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *