Zakladatelka projektu Eva Zubec (zdroj: fotoúložiště dostupné na www.cisarovnam.cz)

„Přála bych si, aby se o císařském řezu nesmýšlelo jako o snazší cestě,“ říká Eva Zubec, zakladatelka projektu Císařovnám

Císařský řez se týká každého čtvrtého porodu. Tento chirurgický zákrok může ženě přinést různé těžkosti ovlivňující její fyzické i emocionální zdraví. Eva Zubec, zakladatelka projetu Císařovnám si sama císařským řezem prošla a nyní pomáhá ženám, kterým tento zákrok také vstoupil do života.

Projekt šíří osvětu o tom, co císařský řez pro ženu a její dítě znamená a jaké možnosti ženy mohou využít k tomu, aby ho prožily laskavě a v respektu. Usiluje o to, aby ženy měly relevantní informace o průběhu porodu císařským řezem a o všem, co přijde po něm. Projekt také pomáhá s výběrem respektující porodnice, přípravou na porod císařským řezem či na vaginální porod po předchozím císařském řezu (VBAC) nebo tím, jak se po něm zase cítit hezky.

V neposlední řadě propojuje odborníky, jako jsou porodní asistentky, lékaři, duly, fyzioterapeuti nebo psychoterapeuti s prokazatelnými zkušenostmi s péčí o ženy, kterých se císař týká. V roce 2023 založila Eva Zubec neziskový spolek Císařovnám, z.s. s cílem otevírat témata spojená s císařským řezem a VBAC.

Podpůrná webová platforma (www.cisarovnam.cz) 

Co hlavního by nejen ženy, ale společnost celkově, měla o císaři vědět? O čem se ve spojitosti s ním nemluví a mělo by?

Moc bych si přála, aby se o císařském řezu nesmýšlelo jako o snazší a méně bolestivější cestě, jakou přivést miminko na svět. Mám pocit, že někteří lidé ho vnímají jako takový útěk před vaginálním porodem a před bolestí s ním spojenou, ale žen, které si císařský řez samy od sebe přejí i bez lékařské indikace je velmi málo. Naopak dochází k tomu, že si ženy přejí své miminko porodit přirozeně, ale císařský řez je jim nabídnutý jako bezpečnější a jistější volba, což nemusí vždy vypovídat o realitě. Často se to děje například ženám, které za sebou už jeden císařský řez mají, což byl i můj případ.

Jak projekt vznikl a co je Vaší hlavní vizí?

Sama jsem si před čtyřmi lety císařským řezem prošla a už při odchodu z porodnice jsem věděla, že se jednou tomuto tématu musím věnovat víc. Přestože jsem se přípravě na porod věnovala intenzivně celé těhotenství, císařský řez jakoby vždycky byl jen nějaká nenápadná poznámka pod čarou. Přitom se týká každého čtvrtého porodu. Začala jsem proto o projektu více přemýšlet, oslovovat odborníky a loni na podzim spustila instagramový profil, web a na jaře také crowdfundingovou kampaň na platformě Donio. Hlavní vizí bylo a stále je především šířit osvětu o císařském řezu, poporodní péči a také nabourávat mýty, které kolem tohoto typu porodu stále panují. Například i toho, že to vlastně žádný porod není.

zdroj: www.cisarovnam.cz

Určitě nelze mluvit za všechny ženy, které si císařem prošly, ale v čem si myslíte, že je porod císařským řezem pro dotyčné po psychické stránce nejnáročnější? Jinými slovy, co pro ženu může znamenat to, že přijde o možnost porodit přirozenou cestou?

Ze zpráv, které nám ženy posílají, jasně vychází, že nejhůř snáší separaci od miminka. Samotný způsob porodu většinou zpracují víceméně dobře, ale nedokážou přijmout, že miminko bylo na dlouhé hodiny samo na jiném oddělení. Bohužel separace dětí po císařském řezu je zvyklostí ve většině českých porodnic a velmi těžko se proti ní v dané situaci bojuje. V projektu proto často doporučujeme, aby se ženy v porodnicích dopředu informovaly o tom, jak péče po případném císařském řezu probíhá. Některé porodnice nabízí pooperační rodinné pokoje, kde může být žena společně se svým partnerem i nově narozeným miminkem, což má velmi pozitivní vliv na utvoření vzájemné vazby, kojení i rekonvalescenci ženy.

Jaké komplikace mohou nastat v době rekonvalescence?

Nejčastěji se ženy mohou setkat s infekcí v jizvě, se kterou by se vždy měly obrátit na lékaře. Pokud jizva není po porodu opečovávaná, mohou vzniknout rozsáhlejší srůsty, které pak mohou ženě způsobovat různé druhy bolesti nebo například i potíže v dalším těhotenství. S císařským řezem je spojeno také vyšší riziko diastázy. Je proto velmi na místě co nejdříve po porodu kontaktovat gynekologickou fyzioterapeutku, která se na poporodní péči zaměřuje. Hojení je možné podpořit také stravou, například vitamin C může při procesu hojení krásně pomoci.

Některé ženy za sebou mohou mít velmi náročný zážitek z předchozího porodu, proto nyní preferují císařský řez

Pokud se nepletu, existují dvě formy císařského řezu…

Obecně císařský řez dělíme na plánovaný a akutní. Plánovaný císařský řez je většinou dopředu naplánovaný na určitý termín z důvodu lékařské indikace. Ta může být buď takzvaně absolutní, tedy je opravdu potřeba, aby porod proběhl císařským řezem, například v případě příčné polohy miminka, nebo takzvaný diskutabilní, kdy je třeba zvážit pro a proti obou variant. Například v případě polohy miminka koncem pánevním nebo když se jedná o porod po předchozím císařském řezu a podobně. Oproti tomu k akutnímu císařskému řezu může dojít neplánovaně v průběhu těhotenství nebo porodního procesu z důvodu ohrožení života či zdraví miminka nebo matky.

Setkáváme se i s císařským řezem „na přání“. Co ženy může k takovému rozhodnutí vést?

I když v tuto chvíli není dle platné české legislativy oficiálně možné vyžádat si císařský řez „na přání“ bez lékařské indikace, tak samozřejmě víme, že některé ženy si k němu cestu i tak najdou. Ta motivace může být různá, od velké obavy z bolesti nebo potřeby mít nad porodem kontrolu, po velmi zkreslené představy o porodu, které nám často předkládají filmy a média. Některé ženy za sebou mohou mít velmi náročný zážitek z předchozího porodu, proto nyní preferují císařský řez. Já sama bych si takovou cestu nevybrala, ale mám velké pochopení ke všem ženám, které se tak rozhodnou.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *