Ilustrační obrázek, zdroj: loono.cz

Rakovina prsu nebo varlat. Prozkoumejte kampaň #prsakoule neziskové organizace Loono

Rakovina prsu a varlat patří mezi nejčastější typy rakoviny v České republice. Dobrou zprávou je, že včasná diagnóza a léčba dokáží zachránit životy. Důležitou součástí prevence je samovyšetření, které vám pomůže odhalit případné nádory v raném stadiu, kdy je léčba nejúčinnější. Nezisková organizace Loono radí, jak provést samovyšetření prsou a varlat.

Organizace Loono se zaměřuje na osvětu a prevenci rakoviny prsu a varlat. Nabízí řadu informačních materiálů a online nástrojů, které vám pomohou s provedením samovyšetření. „V rámci kampaně Sahám si na ně každý měsíc – #prsakoule učíme, jak si správně a pravidelně vyšetřovat prsa a varlata a odhalit tak rakovinu včas. Málokdo totiž ví, že by na ně alespoň 1× měsíčně měl sáhnout správně a provádět samovyšetřování. Oficiálním hashtagem kampaně je #prsakoule,“ říká Barbora Fialová, PR Manager.

Jak si vyšetřit prsa?

Zdroj: Loono.cz

  • Vyberte si vhodný čas. Nejlepší je 5. až 10. den od začátku menstruačního cyklu. Pokud menstruaci nemáte, vyberte si jakýkoli den v měsíci.
  • Prohlédněte si prsa v zrcadle. Zvedněte ruce nad hlavu a zkontrolujte, zda nedochází k asymetrii, změnám kůže, tvaru bradavek nebo výtoku z bradavek.
  • Prohmatejte si prsa. Použijte tři prsty naplocho a krouživými pohyby prohmatejte celá prsa, od klíční kosti až do podpaží a podprsenkové rýhy.
  • Všímejte si případných nerovností. Prohmatejte si prsa i v leže. Lehce se nakloňte na bok a prohmatejte si prsa pod prsní žlázou.

„Nezapomeňte prohmatat i partnera nebo partnerku. Až 30 % rakoviny prsu odhalí právě
blízcí,“ radí Barbora.

Jak si vyšetřit varlata?

Zdroj: Loono.cz

  • Vyšetření můžete udělat kdykoliv, jednou za měsíc.
  • Všímejte si změn ve tvaru, velikosti, bulky nebo změn na kůži.
  • Prohmatejte si je. Nejlépe po teplé sprše, budou lépe prohmatatelné. Oběma rukama, jednu po druhé. Palce dopředu, ukazováček a prostředníček dozadu.
  • Hmatejte odshora dolů a odzdola nahoru. Všímejte si nerovností povrchu varlat i bulek uvnitř.
  • Pozor: Vzadu nahoře jsou hmatatelná nadvarlata. Pokud jsou souměrná a na obou stranách stejná, neboj, je to v pořádku.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *