Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Melanom představuje nejnebezpečnější typ rakoviny kůže. Evropská kampaň přináší osvětu

Závažnost kožních nádorů si budeme připomínat k Evropskému dni melanomu, který se již dvě dekády pravidelně koná 30. května. Tato edukativní kampaň vede lidi k tomu, aby prováděli preventivní opatření proti vzniku melanomu. Jaké to jsou a jak melanom včas odhalit?

Skupinu nejvíce ohroženou melanomem představují pacienti se světlou kůží a sklonem k tvorbě pih. Dále také ti, kteří se opakovaně spálí na slunci, a kromě pacientů s genetickou predispozicí melanom postihuje i pacienty, kteří již melanomem jednou onemocněli.

Ke kožnímu lékaři bychom měli zamířit tehdy, pokud se naše znaménko nějak mění

 Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

,,Úplná prevence proti melanomu bohužel neexistuje, onemocnění se může vyskytnout vždy. Lze však preventovat dopady UV záření na pokožku a lze kontrolovat mateřská znaménka. To jsou dvě nejširší cesty prevence, kterými se v tomto případě můžeme vydat,” říká Michaela Čadková Svejkovská, ředitelka organizace Amelie, z.s., která pomáhá lidem s rakovinou.

,,Pokud máme na kůži znaménka, pak je vhodné si je kontrolovat. Postačuje pravidelné samovyšetření, ale mohou pomoci i lékaři. Praktický lékař může znaménka v rámci preventivní kontroly každé dva roky zkontrolovat. Ke kožnímu lékaři bychom měli zamířit tehdy, pokud se naše znaménko nějak mění. Kožní lékař znaménko zkontroluje a může ho i nějaký čas sledovat, protože k tomu má speciální vybavení a nebo rozhodne o dalším postupu,“ dodává ředitelka.

Jak poznat melanom?

,,Sledování našich vlastních znamének má svá pravidla, která nám mohou pomoci vyhledat včasnou lékařskou péči a předejít nebezpečím, která plynou z maligního melanomu. Jde o pravidlo ABCDE. Tato písmena v angličtině shrnují příznaky, které nás upozorňují, že se jinak klidné pigmentové znaménko mění na melanom. U dvou a více změn je třeba okamžitě vyhledat dermatologa,” uvádí Svejkovská.

ABCDE

A – změna symetrie znaménka (Assymetry), které by mělo být za normálních okolností kruhové nebo oválné

B – ohraničení (Border), neboli změna plného ohraničení na zamlžené nebo překrývající se či splývající

C – změna barvy (Color) znaménka, zejména na tmavě hnědou nebo černou a nebo nestejnoměrnou barevnost

D – změna průměru či velikosti znaménka (Diameter)

E – vyvýšení neboli růst (Elevation, Evolution) znaménka do výšky

Co je melanom?

Maligní melanom je označení pro zhoubný nádor, který vzniká z nekontrolovatelného růstu pigmentovaných buněk neboli melanocytů. Ty se mimo kůži nachází například ve vnitřních orgánech, mozkové pleně nebo v oční duhovce, avšak na těchto místech melanom vzniká jen zřídka. Nebezpečí melanomu spočívá i v tom, že dokáže skrytě metastázovat do důležitých orgánů.

Na jeho vzniku se podílí ultrafialové záření, zejména jeho UVB složka. Proto by zejména v letních měsících měli zpozornit nejen nadšenci opalování. V každém případě je třeba dbát na správnou ochranu kůže ve formě pleťových krémů s vysokým UV faktorem. Vedle toho je důležité i provádění samovyšetření kůže a pravidelné preventivní prohlídky.

Rozlišujeme čtyři základní typy melanomu, a to povrchově se šířící melanom, lentigo maligna melanom, akrolentiginózní melanom a nodulární melanom. Nejčastějším typem, který představuje přibližně 70 % případů kožních melanomů, je povrchově se šířící melanom. Ten se často projevuje typickými varovnými příznaky.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *