Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Umění v přímém přenosu. Odstartoval další ročník Street Art Festivalu

Tradiční olomoucký Street Art Festival je v plném proudu. Návštěvníci se mohou těšit na novou sérii muralových maleb, které opět vyzdvihnou a zkrášlí veřejný prostor v Olomouci. Tématem letošního ročníku SAFE se stal vztah obsahu a formy v uměleckém díle – i proto nese edice festivalu 2024 název „Beyond the form“.

Oživení šedých fasád. To je Street Art Festival. Nezisková organizace podporuje mladé umělce, místní komunitu, kulturu a turismus. Každoročně zahraniční i čeští umělci rozjasní barvami vybraná místa v Olomouci. Letos se od 2. až do 9. září bude konat již neuvěřitelný 17. ročník. Ústředním tématem je „Za formou„.

Graffiti je čistě o formě: o tom, jaký styl písma umělec zvolí, aby bylo graffiti co nejvíce esteticky působivé. Oproti tomu street art má silnou obsahovou stránku. V zemích s nedemokratickými režimy často působí street art jako forma nesouhlasu, odporu. Právě tuto stránku – tedy myšleno tu konceptuální, obsahovou, chceme letos vyzdvihnout,“ vysvětluje téma letošního ročníku kurátorka festivalu Romana Junkerová.

Sport a ženství

Bezpochyby největším a nejzajímavějším dílem bude malba hřiště Za vodojemem. Toho se zhostí umělkyně s brazilskými kořeny Júlia. Do své realizace chce promítnout sport a ženství.

Chtěla jsem se zabývat zastoupením žen ve sportu. Chci, aby můj návrh vyzval více dívek, aby si zkusily hrát a bavit se – inspiraci čerpám i z vlastních zkušeností, kdy jsem jako dívka vyrůstala ve světě sportu. I když se ženský sport v poslední době rozvíjí a dostává se mu více pozornosti, stále je to svět, kde dominují muži, a to, aby se dívky mohly pohodlněji vyjádřit prostřednictvím sportu, je něco velmi důležitého,“ popisuje myšlenku návrhu mladá umělkyně.

Návrh hřiště, autorky Júlie, zdroj: streetart-festival.cz

Kromě již zmiňované plochy hřiště ovládnou barvy také kotelnu na Zelené ulici. Na ní již v srpnu zanechal svůj rukopis český umělec Lukáš Kladívko. Další stěna stejného objektu se stane místem realizace uměleckého díla portugalsko-polské dvojice umělců, kteří vystupují pod společným názvem MOTS.

Kotelna na Zelené v Olomouci, návrh: MOTS, zdroj: streetart-festival.cz

Další kotelna, tentokrát na ulici Lužická, se promění pod rukama španělské umělkyně vystupující pod jménem Yubia. Ve své tvorbě často užívá výrazné barvy, věnuje se nejen graffiti a murálovým malbám, ale i designu. I proto to bude právě tato umělkyně, které bude věnována letošní výstava Candy ve Studiu G21 v Olomouci.

Kotelna na Lužické v Olomouci, návrh: Yubia, zdroj: streetart-festival.cz

HARMONOGRAM MALEB

2. 9. – 8. 9. 2024 | kotelna, ulice Lužická | Yubia

2. 9. – 8. 9. 2024 | kotelna, ulice Zelená | MOTS

2. 9. – 8. 9. 2024 | hřiště | Land of Júlia

Sdílet

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *