Zažít Smečky jinak. Zdroj: archiv Kláry Šuhajové, Pohoda, z.ú.

Ve Smečkách už dávno nejsou jen nevěstince a kriminálníci. Zažijte i své město jinak

Zažít město jinak se uskuteční již po sedmnácté v řadě, první ročník byl totiž odstartován už v roce 2006. Od té doby se projekt z Prahy rozšířil do celého Česka a 17. září se tak akce uskuteční na rozličných místech v hlavním městě, ale také například v Brně nebo v Olomouci. Cílem projektu je ukázat okolí z pohledu místních – místním, proto i program na každém místě je unikátní právě tím, čím je část města nebo obec specifická a co dokáže nabídnout.  

Celou akci pořádá organizace AutoMat. „Cílem akce je propojovat sousedy, místní podniky a instituce, kteří se jindy spíše míjejí,” vysvětluje koordinátor slavností Tomáš Fridrich z AutoMatu. Často se stává, že se energie vzniklá z pořádání Zažít město jinak přetaví ve vznik místních spolků a organizaci akcí během celého roku,” doplňuje.  

Zdroj: zazitmestojinak.cz

Tématem letošního ročníku je moto: „Bez zábran“ nebo „Bez bariér.“ Nejedná se však pouze o perspektivu ze strany handicapovaných lidí. Organizátoři se snaží poukázat i na problematiku sociálních nebo etnických menšin a snaží se prohlubovat a zjednodušovat komunikaci prostřednictvím této společné akce, protože to, co obyvatelé sdílí, je společný prostor.  

Chtěli bychom nabourat pomyslnou mentální bariéru mezi Pražany a Smečkami a představit ulici jako pěkné a zajímavé místo 

Jedním z míst, kde se letos uskuteční akce, je i nechvalně známá pražská ulice. Ve Smečkách se 17. září 2022 od 11 hodin uskuteční druhý ročník akce Zažít Smečky jinak, který v této lokalitě pořádá organizace POHODA, z.ú. která poskytuje služby lidem s mentálním postižením a v ulici Ve Smečkách provozuje kavárnu Bílá vrána, která zaměstnává lidi s mentálním postižením, ve spolupráci s místními podniky a sousedy. Téma letošního ročníku zní „Bez bariér“, a právě tak se návštěvníkům poněkud nechvalně známá ulice Ve Smečkách hodlá představit,“ říká Klára Šuhajová ze spolku POHODA, z.ú.  

Hlavním motivem tohoto projektu je podle Šuhajové snaha ukázat ulici, která je známá kvůli kriminalitě a nevěstincům, v jiném světle. „Chtěli bychom nabourat pomyslnou mentální bariéru mezi Pražany a Smečkami a představit ulici jako pěkné a zajímavé místo, kam stojí za to zajít. V duchu hesla „Bez bariér“ tedy 17. září umožníme otevření jindy nepřístupných míst, jako například zákulisí zdejšího divadla Studio DVA, soukromé střechy s famózním výhledem na Prahu a dalších míst, například Knihovny a tiskárny pro nevidomé K.E. Macana, kde se tisknou knihy v Braillově písmu a obrazy pro nevidomé,“ vysvětluje Šuhajová 

Zažít Smečky jinak. Zdroj: archiv Kláry Šuhajové, Pohoda, z.ú.

Dále Šuhajová podotýká, že údajná pověst ulice vzniká na základě dlouho převládajících předsudků. Pověst této části se však postupem času zlepšuje a současné podmínky ulice nejsou zdaleka tak tragické. Návštěvníci mají možnost přesvědčit se na vlastní oči a zároveň se inspirovat. „Můžete se v rámci přípravného programu potkat s lidmi s mentálním postižením, s lidmi se zkušeností s duševním onemocněním, či s lidmi bez domova. Návštěvou se tedy lidé nejen pobaví, ale zároveň podpoří dobrou věc,“ dodává Šuhajová 

Ulice nabyla svou pověst v průběhu devadesátých let a pověr o kriminalitě a prostituci se špatně zbavuje. Za posledních třicet let se ale ulice značně proměnila. „Kabarety a „masážní salóny“ jsou Ve Smečkách stále přítomné, alespoň z mé zkušenosti už o sobě tyto podniky nedávají vědět tolik jako dřív, ale když procházíte ulicí, stále vidíte ty pověstné červené záclonky,” popisuje historii ulice. Také popisuje, že osobně se s projevem kriminality nesetkala.  

Zažít Smečky jinak. Zdroj: archiv Kláry Šuhajové, Pohoda, z.ú.

Na současnou podobu a historii ulice se zaměří i výstava fotografií, na kterou se můžete přijít podívat a udělat si vlastní názor ohledně proměn. „Výstavu s názvem Smečky dříve a nyní jsme připravili ve spolupráci s místním rezidentem, panem Ondřejem Havlíčkem. Bude k vidění v kavárně Bílá vrána, kde mimo jiné obsluhují lidé s postižením. Snažíme se jim dát možnost účastnit se běžného života,” zve ke zhlédnutí Šuhajová.

Všeobecně bylo pro organizátory výzvou představit ulici jinak, tak aby byla přitažlivá pro návštěvníky. „Problémem ulice je, že zde není žádná zeleň, je také úzká a tmavá působí tak poněkud bezútěšným dojmem, nicméně se zasazujeme o její revitalizaci,” popisuje úsilí Šuhajová. Podle organizátorů je výhodou, že akce Zažít město jinak se obvykle provozuje na náměstí či v parku, oni však nemají možnost pracovat s takovým prostorem. O to více však může být návštěva této ulice netradičním zážitkem.  

Zažít Smečky jinak. Zdroj: archiv Kláry Šuhajové, Pohoda, z.ú.

Ulice se postupně zaplňuje projekty a podniky s dobrými záměry. „Kromě Bílé Vrány můžete navštívit chráněnou dílnu Inspiraci, která nabízí uplatnění handicapovaným mladým ženám, nebo Raftík – klub plavání miminek a dětí,” podotýká Šuhajová.  

Mimo to zve k návštěvě svých oblíbených podniků. „Velmi příjemným místem je retro bar Ježkovy Voči s krásným vnitroblokem, kam v létě můžete zajít grilovat. Kavárna Little Bali nebo prodejna Mlékárny Krasolesí, kde si lidé mohou koupit domácí mléčné výrobky z kravského a kozího mléka. Co se týče kultury, mám ráda Galerii Smečky, která se pyšní unikátní sbírkou českých koláží,” uzavírá. 

Plakít akce. Zdroj: pohoda-help.cz

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *