Zatopená oblast, Olomoucký kraj, zdroj: Hzscr.cz

Neziskové organizace pomáhají při povodních. Na koho se obrátit?

Od čtvrtka celé území České republiky zasáhly vydatné deště. Povodňová aktivita v mnoha krajích dosáhla 3. stupně. Lidé jsou evakuovaní z nejpostiženějších oblastí a v terénu intenzivně pomáhají hasiči, policisté a další složky integrovaného záchranného systému. Nejkritičtější situace přetrvává v Moravskoslezském, ale také v Olomouckém kraji, stejně tak i v Libereckém a Jihočeském. Do pomoci se zapojují i neziskové organizace.

Člověk v tísni aktivoval ve většině krajů povodňový tým. Mimo jiné na Olomoucku a Jesenicku, kde má své stálé kanceláře. Do pomoci se zapojilo přes třicet terénních pracovníků vyškolených v pomoci lidem postiženým mimořádnou událostí, v poskytování sociálního poradenství, část v krizové intervenci. Jejich kapacitu podle potřeby rychle navyšují až na sto lidí. ‎ Z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni na rychlou pomoc uvolnili jeden ‎milion korun. ‎

Během noci se situace na Jesenicku zdramatizovala. Zatopeno a odříznuto od zbytku území je několik obcí. Řeka Bělá od Bělé pod Pradědem, přes Jeseník, Českou Ves až po Mikulovice se vylila z koryta a je jednou velkou řekou bez regulace toku.

Aktuálně se starosty a krizovými štáby mapujeme potřeby. Do Olomouce jsme po dohodě s Hasičským záchranným sborem zaslali 15 000 chybějících pytlů na budování ‎protipovodňových zábran, které už dorazily do Šumperka a Jeseníku. Počítáme s tím, že v dodávkách materiální pomoci budeme podle potřeby pokračovat,“ říká Marek Štys, vedoucí povodňového týmu Člověka v tísni.

‎„Stejně jako při minulých povodních budeme po opadnutí vody finančními dary pomáhat ‎především s obnovou domů a bytů těch nejzranitelnějších, kteří si sami pomoci nedokáží,“ ‎dodává. Míra poskytované pomoci bude záležet hlavně na finanční částce, která se vybere na veřejné sbírce. Přispět a pomoct skrze Člověka v tísni můžete zde: SOS Povodně 2024

Pytlování písku na stavbu zábran na Olomoucku, zdroj: clovekvtisni.cz

Do pomoci se zapojila i humanitární organizace ADRA

ADRA sleduje situaci v povodněmi zasažených oblastech a nasazuje dobrovolníky. Ze současných informací vyplývá, že pomoc bude zapotřebí zejména v Moravskoslezském kraji, Libereckém kraji a Jihočeském kraji. Dobrovolníci ADRA České Budějovice se zapojují už od pátku do čtyřhodinových směn řízených tamním magistrátem — pytlují písek a vydávají jej obyvatelům.

Pohotovost drží také v evakuačním středisku Českých Budějovic. V pohotovosti je vždy jeden krizový intervent a dva dobrovolníci. Do služby se zapojují i další dobrovolnická centra ADRA a proškolené komunitní intervenční týmy, které jsou připravené k detailnímu monitoringu a podle něj budou přiřazovat konkrétní pomoc. Členové těchto týmů mají zkušenosti z dřívějších přírodních katastrof — včetně pomoci po tornádu na jižní Moravě. ADRA zároveň zřizuje svou hlavní základnu v Ostravě, odkud bude koordinovat pomoc.

Naše dobrovolnická centra jsou připravena nasazovat pomoc podle aktuální situace v jednotlivých regionech. ADRA se bude v následujících hodinách a dnech zaměřovat na dobrovolnickou, psychosociální, finanční a dlouhodobou pomoc. Tým je nejen vyškolený, ale i plně připravený se zapojit do pomoci s likvidací škod po povodních a do koordinace dobrovolníků na místě,“ sdělil Radomír Špinka, ředitel ADRA Česká republika.

Veřejná sbírka SOS ADRA: Povodně 2024

Dosáhla k nedělnímu ránu částky 624 tisíc korun. Přispívat lze nadále prostřednictvím portálu Darujme.cz: darujme.cz/sosadrapovodne2024 nebo na číslo účtu 66 8888 66/0300, variabilní symbol 391. „Finanční dary od štědrých dárců budou využity především na finanční pomoc osobám, které budou zasaženy povodní v oblasti, kde budeme pomáhat. Dále dary zajišťují materiální pomoc v terénu a koordinaci dobrovolníků – pojištění, stravu a podobně. Jsme připraveni také dlouhodobě pomáhat na místě, například při sanaci studní. Děkujeme všem dárcům za štědrost,“ uvedl Josef Koláček, vedoucí oddělení pro mimořádné události ADRA.

Doporučení a další informace od Člověka v tísni
Leták Ministerstva práce a sociálních věcí Pomoc s následky povodní. V něm se dozvíte o finanční podpoře od státu pro lidi zasažené povodněmi, o nárocích na volno v době povodní, nárocích na mzdu a další související informace.Pomoc s následky povodní
Brožura Žijeme v záplavovém území od Člověka v tísni, která popisuje přípravu na povodeň, co dělat ve fázi ohrožení a množství rad týkajících se obnovy vyplavených objektů.Žijeme v zaplavovaném území – Člověk v tísni
Člověk v tísni doporučuje: Nabídku materiální pomoci konzultovat s krizovými štáby obcí a krajů a nevozit ji na postižená místa „na slepo“, zvlášť v období trvajícího povodňového nebezpečí.  
Řiďte se základním doporučením Hasičského záchranného sboru, jak se chovat při povodních a jak se na ně připravit.HZS – doporučení a info
Sledujte předpovědní povodňovou službu ČHMÚ ČHMÚ či Mapy.cz

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *