zdroj: freepik.com

Posuňte jarní úklid na vyšší úroveň a pomozte lidem v nouzi

Jaro se blíží a je potřeba si doma udělat pořádek. Vlastníte věci, které už nepotřebujete, ale ostatním by mohly ještě posloužit? Darujte oblečení, nábytek nebo věci do domácnosti do charitativních ADRA obchodů.

Organizace ADRA vybízí k jarnímu úklidu domácnosti a darování nepotřebných věcí do charitativních obchodů. Kromě oblečení můžete darovat obuv, knížky, hry, CD, plyšáky, nádobí, elektroniku, povlečení, deky a mnoho dalšího, co může ostatním ještě posloužit. Věci musí být zachovalé, čisté a zabalené.

Můžete je přinést do jakéhokoliv ADRA obchodu v otevírací době, nebo si můžete koupit i něco pro sebe za symbolickou cenu. Výtěžek poputuje na podporu dobrovolnické činnosti – například pomoc seniorům a seniorkám, dětem, lidem se zdravotním postižením či dlouhodobě nemocným.

Tyto obchody jsou určeny jak pro lidi sociálně slabší, tak pro všechny podporovatele oblečení s příběhem a udržitelného nakupování,“ říká Veronika Gaždová, produkční organizace ADRA. „Upozorňujeme na negativní dopady textilního průmyslu na životní prostředí. Skrze nákup z druhé ruky tak pomáháme jak sociálně slabším, tak i naší planetě,“ doplňuje. Seznam charitativních obchodů naleznete zde.

Kontejnery a sociální šatníky

Kromě charitativních obchodů provozuje ADRA sběrné kontejnery na oblečení. Ty můžete najít ve Frýdku-Místku, Liberci, Chomutově a Havířově. Oblečení z kontejneru putuje do obchodů či sociálních šatníků, část se vyváží potřebným na Ukrajinu a část se recykluje.

Sociální šatníky jsou určené pro lidi v hmotné nouzi. A právě na základě potvrzení o hmotné nouzi, které vydává sociální odbor daného města, v nich mohou lidé získat na příděl oblečení, spacáky, nádobí či hygienické balíčky zadarmo,“ vysvětluje Veronika Gaždová. Například Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek dokonce poskytuje lidem v nouzi stříhání a holení.

kontejner na oblečení ADRA, zdroj: Adra.cz

Pokud ale raději nakupujete nové věci na internetu, nezapomeňte nakupovat přes Givt a podpořit tak třeba ADRU.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *