Zdroj: Sociální perpetuum mobile

Lidé bez domova budou moct společně posedět na pikniku a zažít tak jeden „normální den“ v roce

V Praze se na 10. září chystá už sedmý ročník Pikniku pro lidi bez domova. Na organizaci se podílí několik neziskovek včetně Sociální perpetuum mobile nebo Místní místním. Mohou se však zapojit i lidé, kterým není lhostejná situace bezdomovců, lidí z ubytoven nebo těch, kteří se nachází v těžké životní situaci.

Piknik se bude konat už 10. září od jedenácti hodin dopoledne v pražském Přístavu 18600. Díky němu se budou moct potkat sociální pracovníci a jejich klienti nezávazně a neformálně. Akce je však otevřená pro všechny, kteří mají chuť přijít a alespoň drobným dárkem v podobě zavařeniny zlepšit den někomu z ulice. Pohodovou atmosféru bude dotvářet živá hudba.

Zdroj: Sociální perpetuum mobile

„Na portálu Darujme máme sbírku, což je možnost, jak mohou lidé přispět aniž by tam museli fyzicky být. Z peněz z této sbírky platíme výdaje jako jsou mobilní toalety nebo další nutné věci, které nejsou darované a jsou potřeba jako třeba chleby k pomazánkám a další,“ říká Ester z Místní místním.

Dobré jídlo, zábava i psychologové

Zdroj: Sociální perpetuum mobile

„Hlavním bodem programu je piknik, ten je koncipován tak, aby si lidé z ulice mohli jeden den v roce odpočinout, mohli přijít někam, kde dostanou jídlo, sednout si a relaxovat. Protože je to větší akce, tak využíváme toho, že přijde cílová skupina právě lidí bez domova a můžeme jim pomoct nějakým dalším způsobem,“ prozrazuje Ester Pacltová s tím, že pro pražské bezdomovce bude jako každý rok přichystáno kadeřnictví a holičství. K dispozici budou i sociální pracovníci nebo psychologové. S drogově závislými si promluví další z odborníků.

Kromě psychologické pomoci je přichystána i ta hmotná. Každý kdo přijde, si bude moct odnést teplé oblečení nebo jej případně může vyměnit. Zdravotní stav zkontrolují Medici na ulici – tedy studenti zdravotnických škol, kteří mohou poskytnout ošetření přímo na ulici, v tomto případě přímo na Rohanském ostrově.

Kam nosit dary, když nemůžu přijít?

Pokud chcete pomoct, aby piknik proběhl hladce a bylo dost jídla, pití anebo hygienických prostředků pro místní bezdomovce, můžete na sběrná místa nosit své dary. Hodit se budou marmelády, kompoty a další zavařeniny, které má skoro každý doma ve sklepě. Žádný piknik by se neobešel bez drobných pochutin, které organizátoři rádi od lidí přijmou. „Je dobré sledovat událost na Facebooku, tam jsou popsány všechny instrukce pro dobrovolníky i možné dárce,“ vysvětluje Ester Pacltová z Místní místním.

Zdroj: Sociální perpetuum mobile

Do sběrných míst, která jsou uvedena právě na události celé akce, mohou lidé nosit dary, pokud si nebudou s čímkoliv jistí, je lepší kontaktovat Sociální perpetuum mobile, které Piknik pro lidi bez domova pořádá už po sedmé. Také je možné se zapojit jako dobrovolník a pomoci s chodem a organizací celého projektu. „Dobrovolnice a dobrovolníci nám většinou pomáhají s přípravou jídel, výdejem jídel a nakonec i s úklidem,“ říká Ester.

Zdroj: Sociální perpetuum mobile

Lidé v nouzi už se na piknik moc těší

„Většinou na tyhle akce zveme i přes sociální služby, ale zrovna u Pikniku pro lidi bez domova, tím že je to už sedmý ročník, tak lidé o tom většinou vědí, těší se na něj a předávají si informace mezi sebou. Ale máme to na sociálních sítích a předáváme to i mimo ně,“ vysvětluje Ester s připomínkou, že opravdu každá pomocná ruka je vítaná.

Jsem studentkou mezinárodních teritoriálních studií v Brně. Novinařinu jsem chtěla dělat už od základky a protože ráda poznávám svět, jako druhý obor jsem zvolila mezinárodní vztahy. Hodně cenných zkušeností jsem si odnesla ze stáže na Tanzanském konzulátu a v České televizi. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí to, jaký mají přesah a dokážou spojovat lidi z celého světa.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *