Zdroj: freepik.com

Už víte, koho budete volit? Vyzkoušejte volební kalkulačku

Za necelé dva týdny začínají v Česku parlamentní volby. Volit se bude v pátek a v sobotu 8. a 9. října. Podle průzkumu společnosti Median pro Českou televizi, který byl proveden před posledními parlamentními volbami v roce 2017, se 42 % voličů rozhoduje, kterou stranu bude volit, až týden před volbami. Patříte také mezi voliče, kteří se rozhodují na poslední chvíli? Pokud stále ještě nevíte, můžete zkusit volební kalkulačku.

Jak to funguje?

Volební kalkulačka je krátký dotazník, ve kterém odpovídáte na sérii otázek týkajících se relevantních politických témat a hodnotových postojů. Potom můžete vybrat, kterým otázkám přikládáte největší důležitost a na závěr se dozvíte, se kterou politickou stranu se v odpovědích nejvíce souzníte. Všechny odpovědi si můžete podrobně rozkliknout a zjistit, v čem konkrétně se s kterou stranou shodujete a v čem naopak ne. Vyplňování a zkoumání výsledků vám určitě nezabere víc než pár desítek minut. Samozřejmě nemusíte volit stranu, se kterou vám vyšla největší shoda. Výsledek z volební kalkulačky vám může pomoct se zorientovat a ujasnit si, která témata jsou pro vás ve volbách důležitá. 

Volebních kalkulaček najdete na internetu nespočet. Pravidelně ji vytváří například občanské sdružení KohoVolit.eu, na které můžete přispět i u nás na Givtu. Sdružení připravuje kalkulačky ke každým volbám už od roku 2006, a to jak pro Českou republiku, tak i pro Slovensko. Podle KohoVolit.eu berou politické strany volební aplikace velmi vážně, což se projevuje jejich ochotou poskytovat podrobné odpovědi. Motivaci začít volební kalkulačky vytvářet popisuje Michal Škop ze sdružení Kohovolit.eu takto: „Začali jsme tím, že nás samotné zajímalo, jak poslanci v parlamentu hlasují. Dnes takovou aplikaci máme pod názvem Inventura hlasování. A chtěli jsme vědět, jak se strany stavějí k otázkám, které se nejspíše v blízké budoucnosti budou v parlamentu a ve vládě řešit. A koho tedy volit, aby nás co nejlépe zastupoval,“ uzavírá Škop.

Na webu tohoto sdružení najdete volební kalkulačku nejen k nadcházejícím parlamentním volbám, KohoVolit.eu vytváří volební kalkulačky pravidelně téměř pro každé volby, tedy i pro evropské, prezidentské, krajské a komunální. Podle Škopa jsou volební kalkulačky mezi lidmi oblíbené, protože jsou jednoduché a zároveň hravé: „Jde o propojení jednoduchosti, hravosti a zároveň ale i reálné přínosnosti.“ A dodává, že vyplnění volební kalkulačky před volbami je opravdu dobře investovaný čas: „Kalkulačka skutečně pomůže při výběru strany. Je to nejužitečnějších 10 minut před volbami,“ říká Škop.

 

Interpelace s Pavlem Tomáškem ze serveru Aktuálně.cz. O předvolebních slibech hovoří Kamil Gregor z KohoVolit.eu, Jiří Boudal z Rekonstrukce státu a Jan Tvrdoň z Demagog.cz

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *