Zdroj: ČSOP Bílé Karpaty

Udělej si sám: hotel pro hmyz a pro ježka

Blíží se léto, čas dovolených. Všichni doufáme, že pandemická situace bude příznivá a bookujeme hotely na prázdniny. Napadlo vás ale někdy, že pobyt v hotelu si může užít třeba i hmyz? Dnes vám přinášíme návod, jak si takový hmyzí hotel postavit doma. A zákazníci se jen pohrnou, to vám zaručujeme. 

Proč vůbec něco takového dělat?

Klesající diverzita rostlinných druhů a agrochemikálie používané v zemědělství představují ohrožení pro užitečný hmyz. Druhová rozmanitost hmyzu v průběhu 20. století setrvale klesá. Jednotlivé druhy hmyzu jsou velmi důležité pro fungování celého ekosystému, a proto se vyplatí hmyzu trochu pomoct a vytvořit mu příznivé podmínky. V hmyzím hotelu se vám ochotně ubytují třeba včely, čmeláci, motýli, můry nebo berušky. Kromě stavby hmyzího hotelu můžete hmyzu pomoct i jinak, další tipy najdete třeba tady.

Jak na to?

Vyrobit si hmyzí hotel je jednoduché. Je to dřevěný domeček, který je vyplněný různými přírodními materiály, třeba tlejícím dřevem, trávou, slámou nebo mechem. Místo domečku můžete použít i kus dutého kmene, který vystelete slámou. Na návod můžete kouknout sem. Hmyzí hotel doporučujeme umístit na místo chráněné před větrem a deštěm. Pokud nedisponujete potřebnými kutilskými schopnostmi, můžete si hmyzí domek koupit, třeba od ČSOP, podívejte.

Hmyz vás nebaví?

Jestli vás neláká stavba hmyzího hotelu, můžete zkusit vyrobit třeba hotel pro ježka. Ježkům stačí dřevěný příbytek ve velikosti menší krabice od bot. Vchod do ježčího pokojíčku by měla tvořit ulička o šířce asi 15 centimetrů, kterou můžete vyrobit i z obyčejné trubky. Ježčí hotel potom přikryjte listím nebo větvičkami a umístěte na klidnou část zahrady lehce pod zem, stačí vyhloubit mělkou díru a do ní domek položit.

S vašimi hotovými hotely se můžete zapojit do akce Na přírodu nekašlu, kterou pořádá Hnutí Brontosaurus. Stačí vaše kutilské výtvory nasdílet na sociálních sítích s hashtagem #naprirodunekaslu a označit Hnutí Brontosaurus. A ty nejlepší výtvory samozřejmě odměna nemine! Více najdeš na stránce Na přírodu nekašlu.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *