Ilustrační obrázek (Zdroj: Pixabay.com)

Mezinárodní Červený kříž: Afghánistán čelí alarmující humanitární situaci

Je to již více jak měsíc, co americké ozbrojené síly opustily Afghánistán a Tálibán se dostal opět k moci. Jaká je současná humanitární situace v Afghánistánu, jak zde pomáhá nezisková organizace Mezinárodní Červený kříž a jak můžete pomoct lidem v Afghánistánu i vy?

V roce 2001, krátce po útocích na Světové obchodní centrum, vstoupily Spojené státy do Afghánistánu v rámci Operace Trvalá Svoboda, která byla deklarována jako součást americké války proti teroru. Cílem invaze bylo zajetí Usámy bin Ládina a dalších členů Al-Káidy, zodpovědné za útoky 11. září a svrhnutí Tálibánu, jehož režim Al-Káidu podporoval a poskytoval jí zázemí. Tálibánský režim byl charakteristický radikálním výkladem islámu a práva Šáría či masivním porušováním práv žen, což v praxi znamenalo například zákaz sledování televize a poslechu hudby. Muži se nesměli holit a byly zavedeny tradiční tresty jako veřejné popravy, bičování, ukamenování a nebo utínání končetin.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pixabay.com)

Ačkoliv se vládu Tálibánu podařilo svrhnout, v pozdějších letech opět nabrala síly. Americké veřejné mínění se po letech změnilo, přičemž většina Američanů se začala stavět k americké vojenské přítomnosti v Afghánistánu negativně. Na základě dohody podepsané mezi tehdejším prezidentem USA Donaldem Trumpem a Tálibánem začala začátkem května 2021 administrativa prezidenta Joe Bidena americká vojska stahovat. Tálibán situace využil a začal obsazovat většinu měst a provincií, a to bez boje. Západní státy začaly narychlo evakuovat svá velvyslanectví a v noci 31. srpna pak byla po téměř 20 letech definitivně ukončena přítomnost USA v Afghánistánu. Tálibán obsadil prezidentský palác a opět se chopil moci.

Červený kříž v Afghánistánu

Jedna z organizací, která se snaží v Afghánistánu pomáhat, je Mezinárodní Červený kříž, který zde zůstává i po návratu Tálibánu k moci. „Jako neutrální a nestranná humanitární organizace v Afghánistánu nadále beze změn pokračuje v humanitárních aktivitách, které zde provozuje již přes 30 let. Je zavázán pomáhat lidem v Afghánistánu, nebude redukovat svou přítomnost,“ uvedl E.Fillion, ved. delegace Mezinárodního výboru Červeného kříže.

„Mezinárodní Červený kříž je v Afghánistánu zastoupen jednak svou národní společností, kterou je Červený půlměsíc a jednak svou mezinárodní složkou, tj. Mezinárodním výborem Červeného kříže (MVČK), který je v zemi permanentně přítomen od roku 1987,“ říká ředitel Českého červeného kříže Marek Jukl s tím, že MVČK má v zemi momentálně přibližně 1800 lidí.  „Hlavními aktivitami je podpora dostupnosti zdravotní péče, pitné vody a hygieny, návštěvy osob zbavených svobody v souvislosti s konflikty a organizace i návštěvy jejich příbuzných, pátrání po nezvěstných, v případě ozbrojených srážek sledování, zda nedochází k porušování mezinárodního humanitárního práva, vedení humanitárního dialogu s aktuálními představiteli státu, místními vůdci a různými ozbrojenými skupinami. MVČK také podporuje Červený půlměsíc v jeho humanitární činnosti,“ dodává Jukl.

Zdroj: Wikipedia commons

Alarmující humanitární krize

Aktuálně se Afghánistán potýká s hladem a rozvratem systému zdravotní péče, který je přetěžován nejen případy koronaviru a léčbou zráněných v nedávných bojích. Podle organizace v zemi potřebuje přes 18 mil. osob humanitární pomoc, 7 mil. nemá přístup ke zdravotní péči, 40 mil. nemá dostatek jídla a přes 3 mil. dětí trpí podvýživou.

Afghánistán čelí alarmující humanitární situaci a zhoršující se hospodářské krizi, která se pravděpodobně ještě zhorší s blížící se zimní sezónou. Omezen je např. i přístup k bankovním službám. Mnoho Afghánců by mohlo v příštích měsících překročit mezinárodní hranice. Mezinárodní hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce připravuje humanitární pomoc v rozsahu přes půl miliardy zaměřenou i na teritorium Íránu, Pákistánu a Tádžikistánu, měla by pokrýt potřeby 160 000 uprchlíků na rok.

Jak můžu pomoci?

Lidé v Česku také mohou pomoci. Platební rozhraní na finanční příspěvek naleznete zde. Český červený kříž má vyhlášenou veřejnou finanční sbírku na tzv. Fond Humanity, kde shromažďuje peníze, z nichž pak financuje svou pomoc. Některé konkrétní projekty lze podporovat také prostřednictvím tzv. přímé korespondence.

„Dobrovolníkem se může stát každý, koho zaujmou naše činnosti a naše principy. Síť poboček máme po celé ČR a není nutnou podmínkou určitá kvalifikace,“ doplňuje Jukl.

Jednotlivé pobočky můžete také podpořit svým nákupem na Givtu.

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *