Alex Barcley z Pixabay
Zdroj: Alex Barcley z Pixabay

Stát promine dluhy i vám! Brzy začne milostivé léto

Období, kterému se přezdívá „milostivé léto“ začne 28. října a potrvá až do 28. ledna příštího roku. Stát během něj bude odpouštět značné částky týkající se splacení dluhů. Z dluhu 60 000 Kč se tak snadno může stát třeba 2400 Kč. Jak toho dosáhnout a koho se takzvané „milostivé léto“ týká?

Od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 vstupuje v platnost opatření týkající se všech, kteří mají dluh vůči státu. Tedy lidí, kteří můžou mimo jiné dlužit nemocnicím, zdravotním pojišťovnám, státním firmám, finančním úřadům, ČEZu nebo dopravním podnikům. Dlužníci budou mít nově možnost splatit zbývající částku a ta bude navýšená pouze o 750 Kč (náklady na zastavení exekuce) a DPH. Člověk, který nabídky využije, nebude muset platit žádné další poplatky jako úroky z prodlení, poplatky advokátům anebo penále. 

Co to znamená v praxi?

V praxi to znamená to, že například neuhrazená pokuta ve výši 1500 Kč za chybějící jízdenku v dopravním prostředku se může časem vyšplhat až na dluh okolo 60 000 Kč. Během „milostivého léta“ ale bude stačit zaplatit původních 1500 Kč a zhruba 900 Kč navíc.

Jak na to?

Pokud bude dlužník chtít institutu využít, je možné už nyní napsat exekutorovi doporučený dopis s žádostí o vyčíslení nezaplacené jistiny. Případně v dopise požádat o sdělení informace přes mail nebo SMS. Dlužník poté musí částku uhradit v období od 28. 10. do 28. 1. 2022 buďto na účet soudního exekutora, nebo na účet oprávněného dle podmínek nastavených při nařízení exekuce. Exekutor by měl konat i bez návrhu, nicméně vzhledem k množství případů se doporučuje exekutorovi výslovně oznámit, ideálně opět formou doporučeného dopisu, že dlužník využívá institutu „milostivého léta“ a vyzvat ho, aby postupoval podle zákona č. 286/2021 Sb., část 2, článek IV., bod 25

V případě nejasností je možné zavolat na dluhovou poradní linku Člověka v tísni nebo využít široké nabídky ostatních neziskových organizací a obrátit se na ně. Například Iuridicum Remedium, z.s. nabízí bezplatnou právní pomoc seniorům v problematice dluhů, exekucí a bydlení.  

Nadějné vyhlídky pro desetitisíce lidí

Daniel Hůle, dluhový expert Člověka v tísni, poukazuje na to, že „milostivé léto“ se může týkat až 200 000 lidí a odpuštěné částky se mohou pohybovat v řádu miliard korun. Institut je proto novou a ojedinělou šancí pro lidi, kteří uvízli v dluhové pasti, například kvůli neregulovaným úvěrům nebo vysokým úrokům z prodlení. 

Změna exekučního řádu

I díky neziskovým organizacím jako je například Rekonstrukce státu nebo Rubikon centrum, poslanci nedávno schválili obsáhlou novelu exekučního řádu. Přináší poměrně hodně změn, částečně se například omezí zabavování osobních věcí. Jinou zásadní změnou je to, že úroky neporostou rychleji, než je dlužník schopen splácet. Prakticky se bude nejprve splácet na částku, na kterou dluh vznikl a až potom vzniklé úroky. Splacením původní částky by mělo dojít k zastavení růstu úroků. Dlužník potom bude splácet jen výši úroků, která vznikla před uhrazením částky jako takové. Je to poměrně zásadní změna, dosud dlužníci většinou spláceli příslušenství a částku až nakonec – tím úrok rostl a dlužníkovi tak mnohem častěji hrozila dluhová spirála, ze které se málokdo dokáže vymanit.  

Dlužím, dlužíš, dlužíme

Zhruba tři čtvrtě milionu Čechů má dluhy, což znamená, že je zadlužený každý jedenáctý obyvatel České republiky. Pokud k dlužníkům přičteme rodinné příslušníky, tak podle unikátní Mapy exekucí, za kterou stojí nezisková organizace Otevřená společnost o.p.s., tyto finanční potíže zasahují do životů dvou milionu občanů České republiky.

Proti těmto lidem je vedeno přes čtyři miliony exekucí, více než polovina dlužníků jich má tři a více. Průměrný počet exekucí se liší v závislosti na kraji, poslední dostupná data uvádí kupříkladu v Praze na osobu průměrně 5,8 exekucí.

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *