Zdroj: Pixabay.com

Politici a jejich přešlapy: Kdo všechno se vykoupil příspěvkem na dobročinné účely?

Mediálním prostorem v poslední době hýbe kauza Jana Farského, člena poslaneckého klubu STAN z koalice Piráti a Starostové, která je vedle koalice SPOLU součástí nového kabinetu. Ten si vysloužil kritiku nejen z řad opozice, když nečekaně oznámil, že získává stipendium v Americe, mandát poslance si chce nicméně ponechat. Poslanecký plat pak jako kompenzaci své absence věnuje neziskovým organizacím. Může to být legitimní způsob, jak politici ospravedlňují své činy?

Nová vláda Petra Fialy v minulém týdnu žádala poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Opozice řečnila dlouhé hodiny a vytvořila tak nový rekord, žádost o důvěru se protáhla na 23,5 hodiny. Pár dní před žádostí o důvěru poslanec Jan Farský oznámil, že získal tzv. Fulbrigtovo stipendium na univerzitě v americkém Oregonu, kde bude v příštím půl roce realizovat svůj projekt How to Transform 250 Years of U.S. Federalism Into a Road Map for Next 25 Years of EU? (Jak transformovat 250 let amerického federalismu do strategie pro příští čtvrstoletí EU?). Ani po rozsáhlé kritice se nehodlá vzdát svého poslaneckého křesla, ačkoliv odstoupil alespoň z pozice šéfa poslaneckého klubu STAN.

Poslanecký plat hodlá posílat neziskovým organizacím a v případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo jeho přítomnost, je připraven neprodleně odletět zpět do ČR. Opozice, politologové a mediální komentátoři začali mluvit o podvodu na voličích nebo poslancově aroganci. Farský reagoval, že za podvod na voličích by naopak považoval svou rezignaci.

Absence roušky = 10 tisíc pro neziskovku

Farský není první a jistě ani poslední veřejný činitel, který svůj politický nebo osobní přešlap vykupuje darem pro nejrůznější neziskové organizace. Zejména v souvislosti s probíhající pandemií se našla spousta politiků, kteří se účastnili hromadné akce v době nejtvrdšího lockdownu nebo porušili jiná protiepidemická opatření. Třeba bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, který kvůli schůzce s někdejším šéfem poslaneckého klubu za ANO Jaroslavem Faltýnkem dokonce přišel o svou funkci. Na dobročinné účely poslali dobrovolně své peníze například bývalý vicepremiér Jan Hamáček, který kvůli nenasazené roušce poslal deset tisíc korun FN Motol, stejně jako bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Ta byla nachytána spolu se svým manželem, oba tak poslali 10 tisíc korun na projekt Život 90.

Pivo a bezpečnostní pásy

Během vládních opatření si piva v hospodě užíval bývalý poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek. Svou omluvu podpořil materiálně, a to věnováním deseti tisíc korun na dobročinné účely související s pandemií. Částku stejné hodnoty věnovala Českému sdružení obětí dopravních nehod bývalá ministryně financí a současná představitelka opozičního klubu za ANO Alena Schillerová , která při natáčení videa o osvobození prodeje respirátorů od DPH nebyla připoutaná bezpečnostním pásem.

Jak vidno, politici by klidně mohli chybovat častěji, možná by se tím vyřešila finanční situace mnohých neziskovek. Je ale vůbec morální a legitimní „vykoupit“ své činy tímto způsobem? Politici totiž mnohdy raději přispějí finanční částkou na nějakou neziskovku, což je sice chvályhodný krok, nicméně se tak vyhnou své případné rezignaci. Podělte se s námi o svůj názor v komentářích.

Ať už jste anebo nejste veřejný činitel, ať už jste porušili nějaká nařízení, nebo ne, i vy můžete přispět na dobrý účel svým nákupem přes Givt. Pokud se potřebujete inspirovat a nevíte kam přispět, stačí si projít články na našem blogu, kde najdete zajímavé tipy.

Studuji žurnalistiku v Olomouci. V rámci žurnalistiky se zajímám zejména o politiku a politickou geografii, ale i o sociální a socioekonomická témata, proto mě baví psát také o neziskovkách. Ve volném čase mě potkáte nejčastěji když běžím po horách kolem Frenštátu, odkud pocházím, v Olomouci jen kolem řeky. Stejně tak s oblibou navštěvuji hospody a vedu hluboké konverzace nad dobrým pivem.

Komentáře

  1. Opavskem bez bariér, z.s. Odpovědět

    Zde se řeší pan Farský. Měl bych řešení. Pokud chcete podpořit dobrou věc, můžete. Jsme nezisková organizace Opavskem bez bariér, z. s., která se zabývá bezbariérovým užíváním staveb. Pracujeme s cílovou skupinou osoby s omezenou schopnosti pohybu a orientace, seniory a rodiče s kočárky, dětmi do 3 let a dětmi postiženými i na vozíčku.
    Pokud byste chtěl věnovat své peníze na potřebnou věc, třeba 10.000,- Kč, můžete na náš účet, rád vám ho zašlu. Jsou zde totiž neziskové spolky, organizace, kteří nedosáhnou na dotace jen z důvodů, že neposkytují registrovanou sociální službu apod. V tu chvílí se musíme spoléhat na sponzory a štědré dárce. S pozdravem Pavel Carbol, předseda OPBB, z.s.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *