zdroj: archiv Zuzany Loudové

Akce se zvířátky jsou plné dlouho dopředu, říká koordinátorka Zuzana z Tamjdemu o dobrovolnické pomoci neziskovkám

Nezisková organizace Tamjdem pomáhá různým neziskovkám po celé České republice. Pořádají pro ně denní, víkendové a týdenní dobrovolnické akce na pomoc s manuální prací. O nejzajímavějších akcích a o dobrovolničení jsme si povídali s koordinátorkou Zuzanou Loudovou.

Jakou nejzajímavější akci jste zatím pořádali?

Je těžké vybrat nejzajímavější akci. Z dobrovolnických akcí mě napadá srdcovka dobrovolníků – pivovar Chříč, kde zaměstnávají lidi s handicapem. Asi nemusím říkat, proč je tak oblíbený, ale jezdíme tam od počátku vzniku Tamjdemu, tedy od roku 2013. Na pivovaru jde vidět velký pokrok za ty roky, které na místě dobrovolničíme. Momentálně tam třetí rok stavíme kamenné zídky, aby mohly vzniknout záhony pro místní malotřídku. Děti si pak budou moct pěstovat bylinky a zeleninu. Malotřídku založili stejní lidé, kteří založili pivovar, o to je to ještě zajímavější. Ze seberozvojových akcí to asi byla VíkendOFFka – mindfullness víkend v Krkonoších, což je místo jako stvořené pro digitální detox, který jsme v rámci akce vyzkoušeli. Dělali jsme různé pohybové i kreativní aktivity a vyrazili na výlet bez telefonu s papírovou mapou. 

Stavění kamenné zídky u pivovaru Chříč, foto: Michal Turek

Jak takové dobrovolnické akce probíhají?

Nejobvyklejší formát našich akcí je víkendovka, která probíhá od pátku do neděle. Ale děláme i jednodenní akce, ty hodně využívají firemní či školní týmy nebo rodiče s dětmi. Ti nechtějí ještě vyjet na víkend, ale radši se zapojí na jeden den na akci, která je v okolí jejich města. Dále děláme i prodloužené víkendy, ale to kvůli covidu utichlo.

Natírání jízdárny v hiporehabilitačním centru Ryzáček (foto: Michal Turek)

Jakým neziskovým organizacím pomáháte?

Různorodost je naše charakteristika. Pomáháme po celé České republice všem možným neziskovým organizacím. Nejsme zaměření ani tematicky, ani regionálně. Stejně tak různorodá je pro nás i cílová věková skupina, protože dobrovolníci se k nám mohou přidat od patnácti let. Na našich akcích se sejdou lidé z různých regionů, s různým povoláním, věkem a zájmy. Často se taková skupina mezi sebou nezná.

A s čím konkrétně můžete neziskovkám pomoci?

Pomáháme záchranným stanicím, spolkům na obnovu památek, komunitním domům pro lidi s postižením, eko-centrům, komunitním zahradám a podobně. Máme to hodně pestré. Někdy jde o zahradnické práce, hrabání listí, sázení na zahradě až po natírání plotů, stavění nebo naopak bourání zdí. Člověk si vybere podle svých fyzických možností, nebo co ho láká – jestli se chce protáhnout, dát si do těla a nebo si spíš odpočinout.

Ponožky organizace Tamjdem Dobro, vole! Foto: Jan Zábranský

Zmínila jste i seberozvojové akce. Jak takové víkendy probíhají?

To je taková naše novinka. Jsou to akce, kde se nepracuje manuálně, ale účastníci věnují čas sobě. Zatím jsme měli jógový víkend nebo mindfullness víkend, letos nás čeká akrojóga, sebeobrana, improvizace. Originální je to v tom, že se akce opět konají na půdě neziskovek, kterým se tentokrát nepomáhá manuálně, ale finančně.

Máte nějaké vhodné aktivity i pro rodiny s dětmi?

Vikendovka v záchranné stanici Nadační fond pro vydru (foto: Michal Turek)

Většinou se zapojují do různých prací na komunitních zahradách, kde je bezpečné prostředí. Některé dobrovolnické akce jsou fyzicky náročné, pracuje se na nich se dřevem nebo s kameny, tak to úplně pro děti není.

Kolik lidí se na takové akci sejde?

Skupiny po pěti až dvaceti podle toho, kolik je potřeba udělat práce, nebo podle kapacity neziskovky.

Kontaktujete ostatní neziskové organizace sami, nebo se vám ozývají, že potřebují pomoct?

Spíš se nám neziskovky ozývají samy. Snažíme se vždycky vyhovět poptávce a společně akci naplánujeme. Zároveň s částí neziskovek spolupracujeme opakovaně, protože je u nich každý rok práce dost. Když máme prostor, snažíme se iniciativně vyhledávat nové neziskové organizace, abychom měli i zajímavější nabídku pro dobrovolníky. Nebo když nám chybí nějaký region, kde by se mohli lidé zapojit a neměli to přes celou republiku. Neziskové organizace se snaží pro dobrovolníky vymyslet edukativní program nebo akci s místními. Neziskovky nám vycházejí vstříc. Například pro nás Moravičanské okrašlovaci spolek připravili zahradní slavnost.

Teď pořádáte dobrovolnické akce přes léto. Jaký je o ně zájem?

Akce se nám letos všechny podařilo zaplnit a uskutečnit. Je to těžší, než to bylo dřív, je pro nás výzva akce zaplňovat. Lidé se hlásí víc na poslední chvíli. Takový evergreen jsou akce se zvířátky, ty jsou plné dlouho dopředu, to je jistota.

A pořádáte něco i přes zimu?

Dobrovolnické akce pořádáme na jaře, podzim a v létě. V zimě se akce nepořádají, výjimkou je pomoc s vánočními trhy nebo s jarmarkem.

Co chystáte do budoucna?

Jak jsem mluvila o seberozvojových akcích, tak ty jsou u nás teď novinkou. Tento rok jich v létě pořádáme víc. Zároveň chystáme nové workshopy pro lídry, ale i pro veřejnost. Například workshop první pomoci, na který se může přihlásit kdokoliv.

Školení první pomoci, zdroj: Michal Turek

Podpořte organizaci Tamjdem díky naší speciální akci s Pomocníkem, která probíhá od 20. 6. až do 26. 6. 2022. Více informací ZDE.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *