Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Děti od digitálního světa neodrazujte. Seznamte je s riziky a naučte je kriticky myslet

Digitální technologie se postupně staly běžnou součástí našich životů. Ať chceme nebo ne, do společnosti neoddělitelně patří. V mnoha ohledech nás obohacují, ale zároveň přináší i řadu negativních vlivů. Ty se nejvíce dotýkají generace mladých lidí a dětí, které se do světa moderních technologií přímo rodí.

Jen málokdo si v dnešní době dokáže představit den bez toho, aniž by alespoň jednou nevzal do rukou svůj smartphone a nezkontroloval, co se děje v on-line světě. Zejména sociální sítě, které se čím dál více rozvíjí, se staly velmi návykovými. Překonávat závislost na technologiích a další nástrahy on-line světa pomáhá dětem, jakožto ohrožené skupině, organizace Replug me a jejich největší projekt – Digitální výchova. Jedná se o dlouhodobý vzdělávací program pro školy, který je zaměřen především na digitální osvětu a prevenci digitální závislosti.

Psychologové, kteří jsou do projektu zapojeni, pomáhají dětem s orientací v online světě, učí je pěstovat empatii, komunikovat, zapojovat sebereflexi a zdravé digitálním návyky. ,,Digitální technologie jsou neoddělitelnou součástí našich životů, a je potřeba jim porozumět, dokázat je ovládat, znát jejich vliv a naučit se je používat vědomě, aby nám pomáhaly víc než škodily,” říká Radka Kůřilová z Replug me, lektorka a manažerka projektů pro školy.

Dnešní děti se nenarodily se speciálním čipem, díky kterému by všem digitálním technologiím a jejich dopadům rozuměli

Mnoho dospělých, včetně rodičů a učitelů, on-line světu nerozumí, odsuzují ho, nebo ho dokonce považují za něco méněcenného. ,,Dnešní děti se nenarodily se speciálním čipem, díky kterému by všem digitálním technologiím a jejich dopadům rozuměli. Potřebují dospělého průvodce, který jim nastaví zdravé hranice, pomůže se v on-line prostoru zorientovat, a zároveň neodsoudí tak důležitý svět pro děti jako hloupost a ztrátu času,” vysvětluje Kůřilová.

S digitální výchovou je vhodné začít co nejdříve. ,,Je potřeba si od malička s dětmi povídat o tom, co vidí na obrazovkách a jak se to liší od reality. Ještě než jdou děti do školy a dostanou první smartphone, jim mohou rodiče předat důležité základy kritického myšlení, vědomého a aktivního používání technologií včetně důležitých off-line pauz,‘‘ upřesňuje.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Děti ohrožuje i ztráta digitální gramotnosti

Takzvaný digitální well-being, který spočívá v kritickém myšlení, tréninku empatie, uvědomění vlivu on-line světa a celkové správném používání technologií, je vedle zvládnutí technické stránky zařízení podle lektorky Kůřilové velmi důležitý.

Stejně tak, jako je problematické fungování v online světě, je problematické i vyčlenění z něj. I když se může zdát, že technologie, jako jsou mobily nebo počítače, jsou dostupné všem, nemusí to tak nutně být. Spousta dětí má k takovým zařízením omezený přístup, s čímž se pojí i riziko ztráty digitální gramotnosti.

Zajišťovat dětem informační techniku pomáhá projekt Počítače dětem, který spustil Nadační fond IT people na jaře roku 2020 ve spojitosti s pandemickou situací. Ta jen potvrdila důležitost informačních technologií, zejména při on-line výuce a komunikaci s okolním světem v izolaci. ,,Projekt pomáhá již třetím rokem a díky štědrosti našich dárců se neustále rozvíjí. Pomáháme nejen v rodinách, které si nemohou dovolit vlastní IT techniku, počítače a notebooky darujeme také do škol, dětských domovů, nemocnic, nebo do nízkoprahových zařízení,” říká Iva Zippererová z projektového týmu Počítače dětem.

Nemožnost využívat IT techniku dítě limituje v mnoha oblastech rozvoje

Cílem projektu je zajištění rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny žáky, bez ohledu na prostředí, ze kterého pocházejí, a poskytnutí starší IT techniky od dárců dětem z potřebných rodin, které si tuto techniku nemohou dovolit. ,,Nemožnost využívat IT techniku z domova ke svému formálnímu i neformálnímu vzdělávání dítě významně limituje v mnoha oblastech osobního i profesního rozvoje. Digitální kompetence se stává důležitou součástí každodenního života,‘‘ říká Věra Havlíková, vedoucí projektová manažerka.

Jak se do projektu zapojit?

Rodinám v nouzi můžete jednoduše pomoci darováním IT techniky. Dárcem může být každý, kdo má doma nebo ve firmě techniku, která se už nepoužívá a jinde by posloužila více. Projekt také nabízí možnost odkupu.

Projekt má i dobrovolnický program. ,,V rámci dobrovolnické činnosti poptáváme především svoz techniky od dárců do našich sběrných míst, případně přímo do instalačního centra na pražském Opatově. Uvítáme také každého, kdo je ochotný pomoct našim žadatelům s provozem poskytnuté IT techniky,‘‘ dodává Zippererová.

Ať už chcete techniku darovat, nebo sami potřebujete pomoc, víc informací naleznete na webových stránkách projektu. 

 

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *