zdroj: freepik.com

Znáte hipoterapii? Jízda na koni pomáhá lidem s pohybovými poruchami

Hipoterapie není jen obyčejná jízda na koni. Pomáhá jedincům s poruchami pohybového aparátu i třeba dětem s Downovým syndromem. Pro koho je hipoterapie vhodná? Jak dlouho trvá a jak může taková terapie pomoct? Víte, že existuje více druhů, nebo že můžou takovou terapii využívat i batolata? Přečtěte si o této metodě více. 

Hipoterapie je rehabilitační metoda, která využívá pohybů koňského hřbetu ke zlepšení pohybových poruch. Kůň při chůzi vydává pohybové impulzy, které jdou jedinci přes pánev do celého těla. Kůň má podobný pohybový stereotyp jako člověk. Proto při terapii centrální mozkový systém jedince nutí zpracovat a vyslat vjemy a příkazy, které by vysílal při lidské chůzi.

Nejčastěji děti přicházejí s pohybovými problémy a vadným držením těla. Potom pomáháme dětem s Downovým syndromem, které mají ochablé svalstvo, opožděný psychomotorický vývoj, opožděnou chůzi, nebo dětem s mozkovou obrnou,“ vysvětluje Barbora Nosková, fyzioterapeutka ze spolku Kentaurus.

Hipoterapie, zdroj: kone-kentaurus.cz

Délka trvání terapie záleží na stavu klienta, rehabilitace může trvat tři měsíce, ale i roky u vážnějších diagnóz. Samotný úkon obvykle probíhá pět až dvacet minut. Nezisková organizace Mirákl hipoterapii pořádá dvakrát denně. Centrum Kociánka zase uvádí, že hipoterapii doporučuje jedinci dvakrát týdně. „U nás začínáme už s miminky od tří měsíců. Pracujeme s nimi tak, že se položí na bříško a to je jen pár minutová záležitost,“ doplňuje Barbora Nosková.

Hipoterapie se dělí na tři odvětví:

  • Hipoterapie ve fyzioterapii a ergoterapii – Tato terapie využívá pohybových impulzů koně. Přenosem těchto impulzů na člověka dochází k aktivování centrálního nervového systému. Více si můžete přečíst na stránkách neziskovky Ryzáček, která se hipoterapií zabývá.
  • Hiporehabilitace v pedagogice a sociální praxi – Terapie je určená lidem se specifickými psychickými a zdravotními potřebami. Jedinec se dostává do kontaktu s koněm, pracuje s ním, stará se o něj, což má pozitivní vliv na aktivitu, začlenění se do kolektivu, zlepšení zdraví a fyzické kondice. Více zde.
  • Hipoterapie v psychiatrii a psychologii – Spolek Ryzáček uvádí, že tato terapie je vhodná pro pacienty s duševní poruchou či onemocněním, stejně jako pro klienty se syndromem vyhoření nebo pro ty, kteří jsou unavení z náročného životního rytmu.

Když se začne s hipoterapií brzo, krásně se ten pohyb dohání,“ dodává Barbora Nosková.

Neziskové organizace, které hipoterapii provozují:

Všechny neziskové organizace můžete podpořit nákupem přes Givt.cz

Spolek Kentaurus můžete podpořit i bez nákupů. Stačí si přidat do prohlížeče Pomocníka, který vám připomene, že můžete své nákupy proměnit v dobrý skutek.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *