Zdroj: lifeforstock (freepik.com)
Zdroj: lifeforstock (freepik.com)

Tři důvody, proč se vzdát novoročních ohňostrojů

Oslavy nového roku většinou provází ohňostroje, petardy a rachejtle. Světelné a zvukové efekty sice představují působivou podívanou pro diváky, zároveň ale přináší řadu negativních jevů jako třeba znečistění životního prostředí nebo vystresovaná domácí i divoká zvířata. Pyrotechnika je navíc často vyráběna v rozvojových zemích v nevyhovujících podmínkách.

1. Znečištění životního prostředí

Vlivu ohňostrojů na znečistění ovzduší se věnuje řada zahraničních studií. Jedna byla zveřejněná v roce 2015 v časopise Atmospheric Environment a její autoři uvádí, že během ohňostrojů u příležitosti amerického Dne nezávislosti se v okolí ohňostrojů zvýší průměrná 24hodinová koncentrace polétavého prachu o 370 %. Toto, byť krátkodobé, zhoršení kvality ovzduší představuje riziko pro zdraví lidí.

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) uvádí, že při použití ohňostrojů vzniká velké množství látek, které znečišťují životní prostředí. Zplodiny například ničí ozonovou vrstvu a zároveň obsahují velké množství těžkých kovů, které se pak dostávají do našich vodních zdrojů. A nejde jen o velké ohňostroje veřejné produkce, podle německého Úřadu pro životní prostředí zatíží silvestrovské ohňostroje v celém Německu ovzduší přibližně stejným množstvím polétavého prachu jako 15 % ročních emisí z německé silniční dopravy.

2. Trpí divoká zvířata i domácí mazlíčci

ČSOP upozorňuje, že zvířata mají mnohem citlivější sluch než lidé, hluk z ohňostrojů je pro ně tedy mnohem silnější. Exploze pyrotechniky mohou dosahovat hodnoty až 190 decibelů. Pro srovnání, startující letadlo vydává zvuk asi v úrovni 120 decibelů, výbuch dělostřeleckého granátu asi 130 decibelů. A nejde jen o hluk, ale i o světelné efekty, které zvířata matou a potom ztrácí orientaci. Při pražském novoročním ohňostroji v roce 2013 dopadlo přímo mezi diváky několik zkrvavených labutí, které ztratily během ohňostroje orientaci a narazily do drátů tramvajového vedení. Podle Petra Stýbla z ČSOP způsobí ohňostroje každoročně smrt stovek až tisíců ptáků.

Stejně tak způsobují ohňostroje stres a utrpení domácím zvířatům. Veterinářka Hana Žertová vysvětluje, že domácím mazlíčkům způsobuje hluk bolest a dezorientaci. Pokud zvíře slyší petardy tam, kde se dosud cítilo bezpečně, například na zahradě, přichází o útočiště, prchá pryč a bojí se vrátit. ČSOP dodává, že dezorientovaní a vyděšení psi pak mohou vběhnout pod projíždějící auta.

Zdroj: Společnost pro zvířata

3. Neetická výroba

Největším producentem zábavní pyrotechniky na světě je Čína, kde je často využívána dětská práce. O nevyhovujících podmínkách při výrobě pyrotechniky se začalo více mluvit po roce 2001, kdy v čínské provincii Jiangxi došlo k výbuchu školní budovy. Výbuch způsobilo kompletování zábavní pyrotechniky žáky místní školy. Britský deník The Guardian píše, že škola trpěla finančními problémy a proto žáci museli vyrábět ohňostroje, což se dělo asi tři roky. Při výbuchu zemřelo 41 osob včetně dětí.

Co s tím?

Některá města včetně světových metropolí novoroční ohňostroje ruší, v Německu například Berlín a Mnichov, na Slovensku Banská Bystrica a Liptovský Mikuláš. Ohňostroje jsou kvůli znečištění zakázány také ve více než čtyřech stovkách čínských měst. Pražané poprvé nepřivítali nový rok ohňostrojem v roce 2020, město se ho rozhodlo nahradit videomappingem. „Chceme ukázat, že se dá vstup do nového roku oslavit i bez výbuchů, dýmu a zraněných zvířat,“ vysvětlil rozhodnutí primátor Prahy Zdeněk Hřib. Ve stejném roce od ohňostroje upustilo i Brno.

Města kromě oficiálních novoročních ohňostrojů omezují i soukromé odpalování petard, v Praze platí vyhláška, která zakazuje používání pyrotechnických výrobků na většině míst metropole od prosince roku 2020. K podobnému kroku přistoupilo například i město Jihlava, které vyhláškou zakázalo odpalování petard v historickém centru.

A co můžete udělat vy? Kromě soukromého rozhodnutí neodpalovat na Silvestra na zahradě rachejtle můžete například sdělit zastupitelstvu ve vašem městě, že si nepřejete, aby organizovali novoroční ohňostroj a platili ho z veřejných peněz. Další možností je iniciovat vznik obecní vyhlášky, která reguluje používání zábavní pyrotechniky podobně jako v Praze nebo v Jihlavě. Nebo můžete vyplnit on-line formulář od Společnosti pro zvířata, ve kterém uvedete kdy a kde jste byli svědky odpalování rachejtlí. Organizace potom tato svědectví anonymně použije při jednání se zákonodárci.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *