Ilustrační obrázek (zdroj: Pixabay.com)

Hazardní hráč může prohrát mnohem víc než jen balík peněz. V sázce je duševní zdraví i dobré vztahy s blízkými

To, co může pro některé představovat neškodnou zábavu, se v jiných případech může snadno proměnit v těžkou závislost, která negativně ovlivňuje jak život daného člověka, tak život jeho blízkých. Řeč je o patologickém hráčství, lépe známém pod pojmem gambling nebo hazard.

Podle Světové zdravotnické organizace můžeme patologické hráčství popsat jako nutkavou impulzivní poruchu, která spočívá v častých a opakovaných epizodách hráčství, a především neschopnosti odolat pokušení hrát. Gambling má více podob. Ať už se jedná o hrací automaty, se kterými má hodně lidí tuhle činnost spojenou, o karetní hry, loterii nebo v dnešní době rozšířené hraní hazardních her v on-line prostředí, jejich spojujícím prvkem je možnost velkého peněžního zisku, kterého lze dosáhnout prostřednictvím výher.

Gamblerství je začarovaným kruhem

Aby člověk peníze vyhrál, musí je v první řadě do hry investovat. Výhra je však nejistá, a v případě neúspěchu nastupuje kompenzace finanční ztráty další investicí. Hráč se tak snadno může dostat do začarovaného kruhu, ze kterého je těžká cesta ven. A to zejména v případech zadlužení, kdy se další hraní jeví jako jediné východisko řešení problému.

Gamblerství je zároveň spojeno s pocity uspokojení, které přichází v momentě, kdy se daný člověk pustí do hraní. Jak už to však se závislostmi bývá, v případě, že je daná osoba od své ,,drogy” odstrčena, dostaví se nepříjemné pocity, nervozita, nebo dokonce úzkosti či deprese. Stejně tak je to i s gamblerstvím, které s sebou přináší řadu negativních vlivů.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Na psychice hráčů se podepisují dopady finanční, vztahové, sociální, i zdravotní. ,,Silný negativní dopad vnímám v nadměrné zátěži, která je dána působením těchto vlivů a samozřejmě i přičiněním samotného hráče, který se často své hraní snaží skrývat‚‘‘ říká Martin Zajíček, poradce a konzultant z Poradny pro nelátkové závislosti PREVENT. ,,Tíha tohoto tajemství má na psychiku drtivý dopad. Samotné střídání radosti z případné výhry a následného pádu do smutku a beznaděje, když výhru prohrají a jsou stále v mínusu, vytváří psychickou gymnastiku, která je sama o sobě silnou zátěží. Když to vše ještě hráč skrývá, dostává se do nešťastného kola, ve kterém se mu jeví snaha o výhru jako snad jediná cesta ven,‘‘ dodává.

Hazardem jsou v určité míře ohroženi všichni

Karel Nešpor ve své knize Už jsem prohrál dost popisuje, že závislost na hazardní hře může, stejně jako závislosti jiné, postihnout prakticky kohokoliv. Existují však lidé, kteří jsou ohroženi více než ostatní. Velmi křehkým obdobím v etapě lidského života je dětství. Zejména u dětí a dospívajících vznikají závislosti všeho druhu a tedy i závislost na hazardní hře mnohem rychleji. Ovšem, u řady patologických hráčů se problém vytvořil až v dospělosti. Na vině mohla být jak nepříznivá životní situace a vidina jejího rychlého řešení, tak potřeba zábavy nebo zdánlivě neškodná touha si hraní vyzkoušet.

Je zásadní, aby si člověk svůj problém uvědomil a co nejdříve ho začal řešit

Obecně můžeme poukázat na fakt, že péče o sebe a svůj životní styl je dobrou prevencí. ,,To, že se snažíme o dobré vztahy s rodinou, kamarády a dalšími lidmi kolem sebe. Že ve svém volném čase pěstujeme aktivity, které nás těší. To, že chodíme do práce a plníme své povinnosti. To jsou příklady ochranných faktorů,‘‘ vysvětluje Zajíček z Preventu.

V případě, že se z hráčství postupně stává závislost, je zásadní, aby si člověk svůj problém uvědomil a co nejdříve ho začal řešit. ,,Své bezpečí mohu podpořit například tím, že si nastavím limity pro své hraní. Že si udržuji přehled o svých výhrách a prohrách a hrát budu jen za tolik peněz, kolik si mohu dovolit prohrát,‘‘ dodává Zajíček.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

V pokročilejším stádiu závislosti existuje několik způsobů léčby. Hazardním hráčům pomáhá i tým pracovníků z již zmíněné Poradny pro nelátkové závislosti v Českých Budějovicích PNZ Prevent 99. Jejich regionem jsou jižní Čechy, ale v online poradně poskytují informace celé republice a odkazují na nejbližší poradny. Více informací o tom, jak můžete pomoct svým blízkým, kteří se nachází v podobné situaci, se dozvíte na webových stránkách poradny. Stejně tak se nebojte si o pomoc zažádat, pokud máte pocit, že nad hraním ztrácíte kontrolu.

Organizaci PREVENT můžete podpořit i bez nákupů. Stačí si ZDE stáhnout Pomocníka, který vám vždy připomene, že můžete své nákupy proměnit v dobrý skutek. Akce trvá od 28. 7. do 3. 8. 2022.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *