Zdroj: osobní archiv Lucie Šídové

O sexuálním životě seniorů: Nedělejme, že neexistuje, říká psychoterapeutka Lucie Šídová z organizace Freya

Intimita, sex a sbližování jsou věci, které neoddělitelně patří do života lidí a dotýkají se všech, bez ohledu na věk. Sexuální život je však často spojován především s mládím. Jak je to se sexualitou v seniorských letech, o které se příliš nemluví, se dozvíme v rozhovoru s Lucií Šídovou, psychoterapeutkou, lektorkou a spoluzakladatelkou organizace Freya, z. s., která se snaží bořit mýty v oblasti sexuality a vztahů lidí se znevýhodněním, seniorů a seniorek.

Lucie Šídová v organizaci lektoruje hlavně témata spojená se systémovým zaváděním práce se sexualitou a vztahy v zařízení. Je také spoluautorkou knihy Sexuální násilí: Proč se nikdo neptá? Dlouhodobě pracovala v organizaci Rozkoš bez rizika, která pomáhá ženám ze sexbyznysu a do Čech přivezla téma sexuální asistence.

Proč je sexualita, konkrétně tedy v seniorském věku, ve společnosti tak silně tabuizovaná?

Domnívám se, že to může být tím, jak média prezentují období seniorského věku. Výrazný vliv mají také knihy, filmy, média a reklamní kampaně, ve kterých je sexualita hodně spojována s mládím a krásou. Kdežto období stáří je prezentováno jako období, kdy potřebujeme lékařskou péči či nějakou pomoc. Reklamy často nabízejí krémy na klouby, léky na erekci, zubní protézy a inkontinenční pomůcky. Seniorský věk si obecně příliš nespojujeme s užíváním si života, jehož součástí je i sexualita.

V televizi není mnoho filmů, které by se věnovaly tématu sexuality ve vyšším věku. Takže tím, že se s tímto tématem moc nepotkáváme, nevidíme ho a moc se o něm nemluví, tak nabýváme dojmu, že není. Může to být spojeno i se strachem ze stáří. Zároveň pro lidi z mladší generace může být toto téma těžko představitelné.

Postupně bude dorůstat do seniorského věku generace, která bude sexualitě více otevřená

Co ještě může být podle vás příčinou?

Také to může být tím, že téma sexuality, objímání, dávání najevo náklonnosti, se v rodinách neobjevovalo, lidé nejsou zvyklí vidět jejich rodiče v těchto blízkých a intimních vztazích. Takže i to může mít vliv na to, že si někteří z nás nedovedeme představit, že je i tohle téma v seniorském věku důležité. Též to může být tím, jak byla chápána sexualita před x lety, kdy žili naši dědečkové a babičky. Od těch dob se pohled na sexualitu proměnil a myslím, že postupně bude dorůstat do seniorského věku generace, která bude sexualitě více otevřená a nebude pro ni problém o ní mluvit jako o normální a běžné součásti života.

Je pro seniory samotné tohle téma také tabu?

Domnívám se, že může být velký rozdíl mezi seniorskými ročníky. Jsou generace, pro které je komunikace na toto téma velmi obtížná kvůli jejich výchově a tabuizované době, ve které žily. U ročníků narozených v 50. letech toto vnímání již bude jiné a řekla bych, že si i pozitivní dopad sexuality uvědomují a jejímu naplňování jsou více otevřené. Obecně lze říct, že se lidé bojí mluvit o sexualitě. Je to intimní téma.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Stáří je životní etapou, ve které dochází k hodně změnám. Jak fyzickým, tak duševním. Ovlivňují tyto změny oblast sexuality?

Sexualita, pokud na ni nahlížíme v celém kontextu, nejen jako na sex, je naší přirozenou součástí od narození po smrt. Je tedy důležitou součástí i seniorského období. Se stářím nám nezmizí sexuální pud ani touha, zůstává potřeba blízkosti, doteků i sexu, ale zde se může změnit například frekvence sexuálního styku. Výhodou dlouhodobých partnerství v tomto věku je, že lidé velmi dobře znají potřeby svého partnera či partnerky. Nevýhodou naopak může být ztráta partnera, partnerky a obtíže s hledáním nového protějšku. Další překážkou v tomto věku mohou být zdravotní komplikace, které mohou ovlivňovat sexuální libido, sexuální funkce nebo vhodnost sexuálních poloh. V současnosti se však díky zdravotnímu pokroku lidé dožívají vyššího věku ve vyšší kvalitě života, což podporuje i prožívání sexuality v seniorském věku.

Naplněná sexualita dokáže oddálit nástup demence

Když porovnáme mládí a stáří, je sexuální život s postupujícím věkem komplikovanější?

Senioři mohou mít zdravotní problémy. U žen v seniorském věku se snižuje lubrikace pochvy, muži mají problém s erekcí. Může to být i problém bolestivého sexuálního styku a podobně. V tomto případě je důležité, aby si o tom mohli s někým promluvit, aby jim někdo poradil nějakou vhodnou cestu. Například, jak mít uspokojivý sexuální styk, že na to existují určité pomůcky jako lubrikační gel, a potvrdil jim, že je v pořádku i v tomto věku mít sexuální styk, že to je možné a důležité pro psychické zdraví a radost v životě. Problémy se tedy mohou objevit na fyzické i psychické rovině, ale mohou být řešitelné.

Co je v takovém případě podle vás důležité?

Důležitá je komunikace ve vztahu, což platí obecně v každém věku, mluvit o svých problémech a hledat společná řešení, přijímat svoje vlastní tělo. Též je důležité podporovat lidi v tom, že mohou vyhledat odborníka. Často ale právě toto může být problém právě kvůli studu a tabu, která ve společnosti panují. Na druhou stranu, v seniorském věku, kdy jsou již děti dospělé, a kdy mají více času sami na sebe, si sex a svoji sexualitu mohou více užívat. Nikdo je neruší, nemusí spěchat do práce a mají více klidu i na tyto aktivity.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Takže spokojenost v sexualitě je základ pro obecně spokojený život?  

Je dokázané, že spokojenost v oblasti sexuality se odráží pozitivně na psychice, a to nejen u starších lidí. Při sexu se vyplavují hormony štěstí, člověku se zlepší nálada, cítí se uvolněnější a nabitý energií. Tyto hormony dokážou zmírnit i bolesti hlavy, svalů, zad či kloubů. Při milování dokonce tělo vylučuje hormony, které brzdí procesy stárnutí. Zahraniční studie došly i k tomu, že naplněná sexualita dokáže oddálit nástup demence. Naopak lidé, kteří sexuálně strádají, mají větší tendenci být pesimističtí, nespokojení, trpí úzkostmi a depresemi. Často to bývá ve spojitosti se samotou, která bohužel může vést až ke ztrátě smyslu života.

U některých lidí se snižuje zájem o sex, což je úplně v pořádku, pokud to tak cítí. Intimita ale nemizí

K jakým sexuálním praktikám se senioři spíše přiklání? Pokud takovou věc můžeme zobecnit…

Myslím si, že seniorský věk nemusí nutně znamenat změnu sexuálních praktik, na které byl člověk zvyklý po celý život. Senioři provozují praktiky takové, které jim vyhovují, které mají rádi a které jim dovoluje jejich zdraví. Mnohaletou zkušeností již vědí, co je baví a naplňuje. U některých lidí se snižuje zájem o sex, což je úplně v pořádku, pokud to tak cítí, ale intimita nemizí a dál je přítomný dotek, objetí a blízkost druhého, což jim může stačit a vyhovovat. To, co většina lidí nechce zažívat, je samota.

Jak může seniorům a seniorkám nebo pracovníkům a pracovnicím sociálních služeb pomoci v podpoře práce se sexualitou Freya, z.s.?

Ve Freye poskytujeme poradenství, vzdělávání v oblasti sexuality lidí v seniorském věku a osob se zdravotním postižením.  Se seniory a seniorkami se setkáváme v rámci naší služby odborného sociálního poradenství, které poskytujeme zdarma. Mimo to, pokud vzděláváme pracovníky a pracovnice pomáhajících profesí, jak s tímto tématem pracovat, dojíždíme i do domovů pro seniory, kde toto téma pomáháme systémově nastavit a tím se snažíme zvýšit kvalitu života lidí v pobytových službách.

Co můžeme prakticky udělat, abychom seniorům pomohli, aby se cítili dobře?

Nedělat, že toto téma neexistuje. Citlivým způsobem, s respektem a důstojností jej otevírat ve společnosti. Pokud seniory v oblasti sexuality trápí nějaké obtíže, je důležité, aby věděli, že je v pořádku vyhledat pomoc. To z jejich strany znamená překonat velkou bariéru. Proto věřím, že je důležitá proaktivnost odborníků, kteří se na spokojenost v sexuálním zdraví mohou ptát a ukazovat, že bavit se o sexualitě je normální. Co se týče pobytových služeb pro seniory a seniorky, tak i zde je důležité téma otevírat stejným způsobem. Nesmíme však zapomínat i na zázemí, služby a vytváření možnosti soukromí.

Spolek Freya můžete podpořit kliknutím na odkaz ZDE. 

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *