Zdroj: Lukáš Čašek

Café Nezisk vždy daruje celý výdělek. Dobrou kávou tak můžete pomáhat neziskovkám

Koupíte si poctivou kávu za běžnou cenu, přispějete při tom ale na dobrou věc. Jak je to možné? V Praze je totiž kavárna Café Nezisk, která svou tržbu posílá neziskovým organizacím. Každý měsíc provozovatelé vyberou jinou organizaci, kterou podpoří. Měsíc srpen patří SIRIRI, z.s. 

Výzdoba neziskovky SIRIRI z.s. Zdroj: Lukáš Čašek

Projekt vznikl v řetězci podniku Mamacoffee, který má v Praze šest kaváren. Poslední otevřená pobočka je právě Café Nezisk, která má docela jinou prodejní filosofii. Nachází se nedaleko Pražského hradu a všechny kolemjdoucí turisty zve na skvělou kávu. Zároveň ale každý zákazník udělá dobrý skutek. Kavárna je v provozu už od listopadu minulého roku, a specifická je právě tím, že veškerý zisk po odečtení DPH a provozních nákladů putuje za vybranou neziskovou organizací.

Neziskovkou měsíce srpna je SIRIRI, z.s., která se snaží rozvíjet školství, vzdělání a zdravotnictví v Africe. „SIRIRI spolupracuje s africkými školami a vytvářejí třeba učebnice a slabikáře,“ říká provozní kavárny Rachel Pojarová. Zároveň zmiňuje, že neziskovku na září už také vybrali, jméno ale prozradit nechtěla. „Přijďte a uvidíte, máte se na co těšit, zatím však necháme tuto informaci jako překvapení,“ dodává Rachel.

Káva na ledu. Zdroj: Lukáš Čašek

Neziskové organizace se vybírají namátkou, jak však říká provozní Rachel, snaží se o tematickou pestrost a dynamiku, aby návštěva kavárny byla stále něčím novým. Dále se Rachel snaží upřednostňovat menší neziskové organizace, které nemají tolik možností se zviditelnit, než velké a zaběhlé spolky. „Snažíme se oslovovat menší projekty, které se neprezentují jinak, než na sociálních sítích, a nemají žádný kamenný obchod, kde mohou dostat své produkty k lidem,“ dodává Rachel.

Mezi milovníky kávy najdeme turisty i stálé návštěvníky podniku. „Zákazníci se nám vrací stejní, chodí zde lidé, co mají v okolí kanceláře. Dále zde chodí turisté, co si udělají výlet z okolí Prahy nebo z Čech. Ohledně nápadu jsou návštěvníci nadšení, ohlasy máme velmi dobré,“ říká Rachel.

Mamacoffee se rozhodli založit majitelé Daniel a Marta Kolští po návštěvě Etiopie, kde se doslova zamilovali do kávy. Kavárna má také svou vlastní pražírnu a řemeslnou pekárnu. Pražírna je specifická tím, že dodržuje tradiční postupy a čerpá zrna od drobných dodavatelů. Můžete se tak těšit na kvalitní chuťový zážitek.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *