Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Mořské želvy, které obývají planetu více než 100 milionů let, jsou na pokraji vyhynutí

Jen za posledních 70 let se populace mořských želv na mnoha místech snížila o více než 90 procent. Jsou ohroženy znečištěním moří, rybolovem, ale také přímým sběrem vajec a zabíjením pro maso či želvovinu. Lze jejich vymření předejít?

V současné době moře obývá 7 druhů mořských želv. Mezi nejznámější z nich patří například kareta pravá, nebo největší žijící želva na světě, kožatka velká. Populace všech těchto sedmi druhů dnes výrazně klesá. Čtyři z nich jsou považovány za kriticky ohrožené a další tři jsou ohrožené vyhynutím. Celkově nejhorší stav je aktuálně v Indickém oceánu.

Mořské želvy (zdroj: www.morskezelvy.cz)

Nebezpečí pro želvy představuje jak vliv klimatické změny, tak činnost člověka. ,,Největším problémem na mnoha místech zůstává přímý sběr želvích vajec a zabíjení samic pro maso. Dospělé mořské želvy v oceánu téměř postrádají přirozené nepřátele. Velký problém pro ně představuje také intenzivní rybolov. Želvy jsou ovšem ohroženy i nemocemi, kterým snadněji podléhají kvůli oslabení imunity vlivem znečištění moří,‘‘ říká Hana Svobodová, bioložka a zakladatelka organizace Chráníme mořské želvy z.s.

Organizace Chráníme mořské želvy z.s. usiluje o celosvětové zefektivnění ochrany mořských želv. Ve spolupráci s indonéskou organizací se zabývá ochranou dvou ostrovů v oblasti Berau, která tvoří nejdůležitější líhniště pro karety obrovské v celé jihovýchodní Asii a osmé nejdůležitější líhniště na světě. Ochranu podporují také na ostrově Lembata na jihu Indonésie a jako konzultanti působí na Srí Lance.

Kromě přímé ochrany líhních pláží se organizace v Indonésii věnuje i vzdělávání a rozvoji místních obyvatel. Želvy jsou zde i přes zákazy loveny a zabíjeny. Želvovina, ze které místní vyrábí různé suvenýry, je z krunýře želvy brutálním způsobem oddělována. Projekt tak obyvatele mimo jiné učí vyrábět suvenýry namísto z želvoviny z udržitelných alternativních materiálů, kterým je například kokos.

Výroba suvenýrů z udržitelných materiálů (zdroj: www.morskezelvy.cz)

Projekt také klade velký důraz na vzdělávání místních dětí, a to ve všech možných směrech. Ve školkách a školách ukazují dětem nejen krásu moře a organismy, které v něm žijí, ale i to, jakými způsoby je chránit a jak jim pomoci. Vzdělávací materiály, které v rámci projektu vzniky, se používají celosvětově.

,,Vzdělání je podle mě jediná cesta kupředu. Děti učíme porozumět přírodě kolem nich. Učíme je i angličtinu a také to, jak minimalizovat odpad a jak zacházet s tím, který už vytvořili. Vytvořili jsme vzdělávací materiály v indonéském, anglickém i španělském jazyce, které se nyní používají v mnoha zemích světa. Ze zkušenosti vím, že těžko přesvědčíte někoho, kdo se 30 let živí prodejem želvích vajec, aby s tím přestal, ale pokud začnete od dětí, máte naději ovlivnit jejich myšlení a změnit jejich jednání do budoucna,‘‘ říká Svobodová.

,,Přírodovědné předměty slouží k tomu, aby ukázaly dětem krásu přírody a přivedly je k pochopení, jak to v přírodě funguje. Možná, kdyby věděly, jak důležité moře je, chovaly by se k němu lépe. Chápaly by, že želvám nedorostou krunýře, když jim je uřežou kvůli želvovině a zmrzačenou želvu hodí zpět do moře. Nevěřily by báchorkám o tom, že náramek z želvoviny zahání zlé duchy, či že vejce želv jsou dobré na potenci,‘‘ dodává.

Sami přispět k ochraně mořských želv můžeme více způsoby. Dá se pomoct jak s šířením informací o ochraně želv, tak dobrovolnickou činností, nebo poskytnutím finančních prostředků. ,,Nejdůležitější je přemýšlet nad tím, abychom spíše pomáhali, než ubližovali. Potřebuji opravdu ochutnat želví vejce či maso? Je nutné kupovat náramek z želvoviny? Potřebuji se jít podívat do center, kde drží zdravé želvy v bazénech? Samozřejmě lze pomoci třeba i tím, zda kupujete ryby lovené vlečnými sítěmi, či dáte přednost rybám nebo třeba krevetám, které se chovají v nádržích a při jejich výlovu neumírají další zvířata,‘‘ dodává Svobodová.

Zakladatelka organizace Hana Svobodová (zdroj: www.morskezelvy.cz)

Více informací o problematice ohrožení mořských želv, o způsobech pomoci a o dalších aktivitách organizace naleznete na webových stránkách.

 

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *