Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Domácí mazlíčci doplácí na svůj vzhled. Je omezení chovu brachycefalických plemen na místě?

Obliba psích plemen s plochými čenichy stále roste. Důvodem je nejen jejich dychtivá hravá povaha, ale také roztomilý, mnohdy až legrační vzhled. Je však třeba zdůraznit, že kvůli svému přešlechtění mohou trpět řadou zdravotních problémů. O která plemena se jedná, a na co si dát pozor?

Řeč je zejména o takzvaných krátkolebých neboli brachycefalických psích plemenech, mezi které patří například mops, francouzský buldoček, anglický buldok nebo bostonský teriér. Pokud si takového domácího mazlíčka máte v plánu pořizovat, určitě byste měli vědět o zdravotních problémech, které jsou spjaty se šlechtěním a deformací jejich lebky.

Hovoříme především o problémech s dýcháním. Nejčastější příčinou respiračních potíží u brachycefalických plemen je prodloužené měkké patro, zúžené nozdry a úzké horní cesty dýchací. Řešení často přichází v podobě chirurgického zákroku, a to zkrácení měkkého patra.

Francouzský buldoček (zdroj: Pexels.com)

Na co bychom zejména v letních měsících měli dát pozor je problém s přehřátím organismu v důsledku nedostatečného ochlazování spojeného s deformací horních cest dýchacích. O tom, jak pomoci svým mazlíčkům v horkém počasí jsme už na Givtu psali. Vedle toho se u daných plemen objevují infekce horních cest dýchacích vlivem nadměrné tvorby hlenu. Mezi další zdravotní komplikace potom řadíme citlivé zažívání, problémy s plynatostí, onemocnění očí a kožní infekce.

Zaměřte se na ověřené chovy

S narůstajícím trendem těchto designových mazlíčků je vhodné zmínit i problematiku množíren. Ty totiž stále představují nevyhovující chovná zařízení, ve kterých často dochází k týrání zvířat. ,,Každý, kdo si chce pořídit určité plemeno psa by měl sáhnout po prověřené chovatelské stanici, jelikož bude mít vhled do zdravotního stavu i chování předků svého budoucího štěněte. Brachycelafická plemena trpí různými zdravotními problémy. Štěně z prověřené chovatelské stanice namísto množírny zajistí, že máme alespoň představu o tom, jakými neduhy trpěli předci štěněte,“ říká Barbora Bartušková Večlová, předsedkyně neziskové organizace Svoboda zvířat. 

Žádné zvíře by nemělo trpět pro svůj vzhled

Již před časem byla v Holandsku přijata určitá opatření, která se vymezují proti chovu brachycefalických plemen a došlo k rozšíření pravidel souvisejících s jejich chovem. Nyní míří k zákazu takzvaných designových mazlíčků. Pro nadšené chovatele může být taková zpráva znepokojující, avšak pro mnohé ochránce zvířat a veterináře je to správný krok.

,,U přešlechtěných plemen je namístě otázka, zda by neměl být jejich chov regulován celkově, jelikož jsou vyšlechtěna tak, že jim zdravotní problémy přináší už samotný vzhled. Proto doporučujeme se raději těmto přešlechtěným plemenům vyhnout a zvolit plemeno jiné, od kvalitního chovatele nebo ještě lépe navštívit psí útulek a vybrat si zvířecího kamaráda tam,” komentuje problematiku Bartušková Večlová.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *