Ivana Pešatová, ředitelka nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda, zdroj: osobní archiv Ivany Pešatové

Děti jsou nemocné pořád stejně bez ohledu na ekonomickou situaci. Ivana Pešatová o Domu Ronalda McDonalda v Motole

Dlouhodobě hospitalizované děti mnohdy v nemocnici tráví i několik měsíců a pro rodiče je ubytování v blízkosti nemocnice často nemožné. Nadační fond Dům Ronalda McDonalda proto v areálu fakultní nemocnice v Motole postavil první Dům Ronalda McDonalda, který rodinám vážně nemocných a dlouhodobě hospitalizovaných dětí nabídne bezplatné komfortní ubytování. O stavu domu jsme se bavili s ředitelkou nadačního fondu Ivanou Pešatovou.

Zahájení provozu prvního domu v areálu fakultní nemocnice v Motole pro rodiče dlouho hospitalizovaných dětí je naplánované na listopad tohoto roku. Jak na tom dům je a kdy ho bude moct využít první rodina?

Dům je stavebně dokončený, ale vnitřek není vybavený. Finišujeme a jsme lehce v poklusu, abychom to stihli do konce listopadu. Místnosti se momentálně zařizují nábytkem, dalším potřebným vybavením a nabíráme provozní tým. První rodiny plánujeme ubytovat v první polovině prosince. Ale musíme nejdřív provoz vyzkoušet v omezeném režimu, abychom zjistili, že všechno funguje tak, jak má. Po novém roce už bude dům fungovat v plném rozsahu.

Proč je Dům Ronalda McDonalda postavený právě v Motole?

Motol je nejrozsáhlejší zařízení pro péči o dětské pacienty s největším onkologickým a hematologickým centrem v rámci České republiky a se spoustou dalších specializovaných pracovišť. Navíc sedm z deseti dětských pacientů v Motole je mimopražských. Proto je tu problém s ubytováním nejaktuálnější.

Jakou má dům kapacitu?

Máme jednadvacet pokojů, přičemž každý pokoj je pro jednu celou rodinu. V každém pokoji jsou tedy tři až čtyři lůžka. Dva pokoje jsou menší pouze pro dvě osoby, ale zároveň jsou propojitelné s větším pokojem. Kdyby rodina trávila v domě mnoho měsíců a neměli bychom kapacitu, tak jí můžeme nabídnout tyto dva propojené pokoje.

Dům Ronalda McDonalda v Motole, zdroj: nadační fond Ronalda McDonalda

Ubytování pro rodiny bude přechodné. Jak dlouho mohou zůstat?

Můžou zde zůstat tak dlouho, dokud bude potřeba. Respektive dokud bude nemocné dítě stále hospitalizované a dokud potřebuje péči. V případě opakovaného dojíždění na chemoterapie ubytujeme i nemocné děti. Tráví zbytečně pobyt na lůžku, přitom stačí, aby byly v dosahu lékaře. Pokud budeme mít volnou kapacitu, tak přijmeme každou rodinu, kterou nám nemocnice vytipuje. Určitě nebudeme nikoho vyhazovat.

Podle jakého kritéria budete vybírat rodiny, které se mohou v Domě ubytovat?

S nemocnicí jsme si definovali následující kritéria, podle kterých se budeme při výběru rodin řídit: závažnost onemocnění dítěte, závažnost léčby a vzdálenost bydliště rodiny od nemocnice. Podle toho nám zdravotnický personál bude rodiny vytipovávat. My pak ověříme, že v Domě máme kapacitu je ubytovat. Nebudeme mít žádný pořadník, vždy budeme přihlížet k situaci rodin v konkrétním momentu a vytíženosti Domu v tu danou chvíli.

Jakým vybavením dům disponuje?

Každý pokoj je udělaný jako tři až čtyř hvězdičkový hotelový pokoj. Každý má vlastní koupelnu s toaletou, dvoulůžkovou plnohodnotnou postel a potom rozkládací gauč, na kterém se pohodlně vyspí další dvě osoby. Je zde také vestavěný nábytek, skříně, lampičky a stůl – klasické vybavení. Dole v domě jsou společenské prostory, které rodiny mohou využívat dle potřeby. Dále obrovská kuchyň, jídelna, obývací pokoj, prádelna, pracovna, která může fungovat jako učebna nejen pro děti. Je tam velká herna pro sourozence nemocných dětí. Jsou tam i prostory pro uskladnění kočárků a dalších větších zavazadel. Dům nabízí všechno pro to, aby zde mohla rodina dostatečně dlouho fungovat.

Jak dlouho trvala realizace?

Nápad vznikl okamžitě při založení organizace. To znamená přesně před dvaceti lety. Nadační fond Dům Ronalda McDonalda byl v České republice založený v roce 2002 už s cílem převést tento projekt do reality. Navazuje na mnoho stejných celosvětových projektů a chtěli jsme zkrátka postavit náš český dům. Trvalo nám to dlouho, jelikož se naše organizace potřebovala nejdříve vyprofilovat a zprofesionalizovat, museli jsme vybudovat fundraisingové aktivity a také se vedla dlouhá jednání s nemocnicí Motol, jak by naše spolupráce měla vypadat. Jelikož se jedná o státní nemocnici na státním pozemku, nebylo jednoduché vymyslet model stavby domu. Memorandum o výstavbě bylo nakonec podepsané v roce 2018 a o rok později byly podepsané darovací smlouvy o spolupráci a od té doby to jde krok za krokem.

Kromě Domu Ronalda McDonalda pomáháte rodinám s placením ubytovny v Motole. Kolik rodin ročně potřebuje vaši pomoc s ubytováním?

V době covidu poslední dva až tři roky bylo rodin méně kvůli omezeným pobytům v nemocnici. Ale držíme se zhruba kolem 150 podpořených rodin za rok. Tato spolupráce vznikla jako prozatímní, než se domluvíme na domě. Chtěli jsme pomoct finančně, proto jsme ubytovnu i částečně zrekonstruovali, aby se tam rodinám lépe fungovalo. Zároveň ubytování platíme za rodiny, které nemají nárok na jeho úhradu ze zdravotního pojištění.

Očekáváte, že to teď kvůli ekonomické krizi bude horší?

Myslím si, že ubytování bude potřebovat stejný počet rodin. Děti jsou nemocné pořád stejně bez ohledu na ekonomickou situaci. Nicméně kvůli provozu Domu Ronalda McDonalda, který je velmi nákladný, nevíme, jestli budeme dále pokračovat v hrazení pobytů na ubytovnách. O tom s nemocnicí ještě budeme jednat.

Odkud jste čerpali finance na výstavbu?

Stavbu a provoz Domu Ronalda McDonalda kompletně financuje nadační fond Dům Ronalda McDonalda z příspěvků veřejné sbírky, která je dlouhodobě realizována ve všech restauracích našeho partnera McDonald´s, a také z darů provozovatelů těchto restaurací a dalších partnerů.

Jak jste se dostala k nadaci Ronalda McDonalda?

Celý profesní život pracuji v různých neziskových organizacích. Člověk občas rád změní pole působnosti. V poslední práci jsem strávila šest let a po této době zkrátka přišel okamžik, kdy jsem pocítila, že bych chtěla zkusit zase jinou neziskovou oblast, jiný projekt. A náhoda tomu chtěla, že jsem se zúčastnila výběrového řízení na pozici ředitelky do nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda a tady mě to chytlo hned.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *