Zdroj: eshop metrazdesign.cz

Naší vizí bylo, aby si lidé výrobky koupili protože se jim líbí, nikoliv ze soucitu, říká Kateřina Jungová

Jste příznivcem designových produktů a kvalitní udržitelné módy? Seznamte se s projektem Metráž, který funguje jinak než běžný oděvní průmysl. Jedná se totiž o prostor, který poskytuje podporu ženám ohroženým sociálním vyloučením, chudobou nebo bezdomovectvím. Navíc stojí na principech zero waste a upcyklingu. V rozhovoru s Kateřinou Jungovou se dozvíte, jak dílna Metráž vznikla a co je jejím posláním.

Metráž je nízkoprahovou pracovní dílnou pro ženy, které se ocitly v tíživé sociální situaci. Prostřednictvím tvořivé práce jim umožňuje rozvíjet vlastní potenciál, podporuje jejich motivaci, know-how a také jim poskytuje možnost výdělku. Na e-shopu nabízí výrobky jako jsou šperky, doplňky a oblečení. Vše je z velké části vyráběno ručně.

Nízkoprahová pracovní dílna pro ženy Metráž (zdroj: metrazdesign.cz)

Kateřina Jungová je kreativní ředitelkou projektu. Věnuje se zde jeho řízení a zároveň vede pracovně tréninkový program určený ženám v sociální tísni. Mimo to je také divadelní režisérkou a terapeutkou. Dlouhodobě se věnuje projektům z oblasti užitého umění, uměleckým projektům se sociálním přesahem a také terapii. Pět let vedla dramaterapeutické a socioterapeutické aktivity v nízkoprahovém denním centru pro mladé lidi bez domova Naděje a jako taneční a pohybová terapeutka spolupracovala s Jedličkovým ústavem v Praze.

Když se vrátíme do doby, kdy váš projekt vznikal, kdo stál u jeho založení a co bylo vaší vizí?

Metráž jsem zakládala spolu s Lucií Kutálkovou, návrhářkou a majitelkou značky Leeda. Nemyslely jsme si, že máme nějakou velkou vizi, ale věděly jsme, že chceme propojit pomoc ženám, které dlouhodobě žijí v sociálně znevýhodněném postavení a spolupráci s českými designéry. Naší vizí bylo, aby vznikaly výrobky, které si lidé koupí, protože se jim opravdu budou líbit, nikoliv ze soucitu.

Vybavíte si nějaké zásadní momenty, které hrály roli v rozvoji projektu?

Samozřejmě, zásadní v té době byla podpora sociálního podnikání, kterou umožnily programy Nadace Via s několika komerčními subjekty. Díky tomu jsme dostaly dost peněz na rozjezd. Dále bylo zásadní propojení s organizací Jako doma, která se věnuje ženskému bezdomovectví. Jako doma nám poskytli zdarma prostor, kde jsme se se ženami mohly setkávat a pracovat. Také jsme sdíleli z velké části klientelu.

V naší dílně ženy najdou nejen práci, ale také podporu sociální pracovnice, pokud o ní stojí

Napomohly rozvoji i konkrétní osoby?

Ano, dalším významným momentem bylo, když se k nám právě z Jako doma přidala Kristýna Ciprová. Pomohla nám projekt finančně stabilizovat, sehnala další granty, získala první individuální dárce, sehnala firmu, která nám zprovoznila e-shop. Zkrátka, bylo toho mnoho, za co Kristýně vděčíme. Dalším zásadním momentem bylo najmutí si vlastního prostoru. Tím jsme se vlastně definitivně osamostatnily.

Kterým ženám už váš projekt pomohl?

Pomáhaly jsme, a také stále pomáháme, ženám bez ohledu na věk, barvu pleti, národnost, nebo sexuální orientaci, které vnímají, že se dostaly do sociální tísně. Jsou to často ženy, které žijí v azylových domech, ubytovnách nebo v posledních letech, a to je skvělé, v sociálních bytech. Často mají různé zdravotní potíže včetně psychických onemocnění. Také jsou to ženy handicapované vyšším věkem a nižší úrovní vzdělání.

Dokážete shrnout, v jakých směrech klientkám Metráž pomáhá?

Ženám poskytujeme dlouhodobou brigádu. V naší dílně však najdou nejen práci, ale také podporu sociální pracovnice, pokud o ní stojí. Učí se tu nejen tvrdé dovednosti, ale i ty měkké. Máme zde například pravidelné pracovní supervize. Díky spolupráci s gastronomickou sítí Ambiente dostávají naše paní také pravidelně k výplatě několik poukázek na kvalitní jídlo v restauracích, které právě Ambiente provozuje.

Výroba šperku (zdroj: metrazdesign.cz)

Zaměřujete se na udržitelnou pomalou módu, nulový odpad a zpracování takových materiálů, které zdánlivě nemají další využití. Proč jsou podle vás tato kritéria v dnešní době důležitá?

Náš projekt se rozjel na začátku roku 2015, kdy mnoho lidí o zero waste a upcyklingu ještě nemluvilo a nevědělo. Metráž byla na těchto principech postavená od samého začátku. Pracovaly jsme, a stále pracujeme, s death stocky, se zbytky a odpadem. Je to něco, co je s naší značkou neodmyslitelně spjato a od roku 2015 naopak získaly tyto zásady na ještě větší naléhavosti. Nemůžeme si dovolit nekontrolovanou spotřebu, progrese klimatické změny je obrovská a my musíme snížit emise skleníkových plynů, protože opravdu nemáme žádnou další planetu, kam bychom se mohli přesunout, až tuhle zničíme.

Se kterými značkami a designéry jste již v rámci Metráže spolupracovali?

První produkty pro nás navrhla Lucka Kutálková ze značky Leeda, která se mnou Metráž zakládala. Pak s námi spolupracovala Jana Mikešová, která se věnuje hlavně pletené módě, dále pak Monika Drápalová a Josefina Bakošová. Intenzivně jsme také spolupracovaly se šperkařkou Adélou Fejtkovou a máme rozpracovanou spolupráci s Janjou Prokyć. Dále jsme spolupracovaly s kreslířkou a letteringovou odbornicí Karolínou Strykovou a grafickou designérkou Olgou Benešovou.

Oslovujeme designéry, jejichž práce se nám líbí a zároveň tušíme, že by je sociální rozměr našeho projektu mohl zajímat

Plánujete momentálně nějaké nové spolupráce?

V současné době pracujeme na novém projektu, který se jmenuje Metráž + Emila Medková. Naše ženy pod vedením českých ilustrátorů, které si zveme k nám do dílny, vedou dialog s fotografiemi této významné české fotografky druhé poloviny 20. století. Už u nás byl David Černý, Adéla Marie Jirků a teď k nám chodí Maria Makeeva a budou přicházet další!

Podle čeho si vybíráte s kým budete spolupracovat? 

To je velmi různé. Oslovujeme designéry, jejichž práce se nám líbí a zároveň tušíme, že by je sociální rozměr našeho projektu mohl zajímat. Když však připravujeme nějaký projekt, jako byla například Metráž Angažovaná nebo je v současnosti Metráž + Emila Medková, musíme cílit na designéry, kteří se věnují danému oboru. Například pro projekt Metráž + Emila Medková v první fázi potřebujeme hlavně ilustrátory. Česká ilustrace je teď ve velkém rozpuku, a tak nebylo snadné vybrat, koho do projektu pozvat. Chtěla bych také dodat, že čeští designéři u nás pracují bez nároku na honorář, čímž nám neuvěřitelně pomáhají.

Náhrdelník (zdroj: e-shop metrazdesign.cz)

Vaše výrobky je možné zakoupit na e-shopu. Účastníte se také akcí, kde si zájemci o zboží mohou výrobky na vlastní oči prohlédnout a případně se osobně setkat s lidmi z vašeho projektu?

Ano, samozřejmě, účastníme se různých prodejních trhů s designem. V nejbližších měsících se s námi zákazníci mohou setkat v Praze na květnovém LeMarketu a na dubnovém MintMarketu. V květnu se budeme také účastnit Design Locku v Roztokách u Prahy.

Jaké máte s projektem plány do budoucna?

Jakýkoli rozvoj je teď trochu obtížný. Jsme velmi rády, že se nám podařilo, díky podpoře našich dárců, překonat covid. Ale jak všichni víme, tím těžké období neskončilo. Válka na Ukrajině, nejen ekonomicky, ještě víc všechno zkomplikovala. Proto naším cílem teď není velký rozvoj, ale spíše udržení provozu a rozvíjení nového projektu Metráž + Emila Medková, na jehož konci bude nejen výstava vzniklých děl, ale také nová produktová řada a hlavně nová oděvní kolekce. Naše poslední práce byly na poli šperku, a tímto se chceme zase vrátit k oděvu.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *