Zdroj: SANANIM z. ú.

Na kávu s Tomášem Klusem nebo Danielou Drtinovou? SANANIM draží zážitky na pomoc drogově závislým

Organizace SANANIM pomáhá s léčbou závislostí. Jejich nová sbírka probíhá velmi netradičním způsobem. Pomoct se rozhodly známé osobnosti jako Daniela Drtinová, Tomáš Klus nebo Barbora Strýcová a mnoho dalších, se kterými si můžete v aukci vydražit jedinečný zážitek.

Organizace SANANIM podává pomocnou ruku všem, kteří se na své cestě životem dostali do problémů s drogami. Podle nich mají všichni právo začít znovu. Proto se SANANIM rozhodl vytvořit kampaň Dejme druhou šanci, která probíhá od 20. února a končí 20. března v osm hodin večer. Do tohoto momentu můžete bojovat ve dražbě o získání zážitku se svojí oblíbenou známou osobností. Vybrané peníze budou použity na pomoc s léčbou drogově závislých.

Jaké odměny na vás čekají?

Pro milovníky konverzace, filozofie a ekonomie jsou v nabídce jedinečné rozhovory s novinářkou Danielou Drtinovou z pořadu DVTV nebo s bývalým poradcem Václava Havla, Tomášem Sedláčkem. Můžete se zeptat na všechno, co vás zajímá.

„Vím, že sehnat prostředky a podporu pro drogově závislé není tak jednoduché jako na pomoc dětem. Většina lidí je toho názoru, že lidé si za svoje závislosti mohou především sami. Dnes už je prokázáno, že to není tak úplně pravda,“ říká o kampani novinářka a právnička Daniela Drtinová.

„Navíc uživatelé pervitinu plní z více než poloviny české věznice a jsou mezi nimi ‚děti‘ ani ne dvacetileté, jak uvádí roční reportážní práce autorů knihy PIKO Rychlíkové a Šplíchala. To vše mě vedlo k vyslovení podpory. Každá zachráněná bytost se počítá,“ dodává Drtinová.

Daniela Drtinová. Zdroj: SANANIM z. ú.

Příjemný rozhovor můžete zažít i se zpěvákem Tomášem Klusem. „Vím, jak těžké je zatočit se závislostí. A taky vím, že každému, kdo se snaží pomáhat, je dobré pomáhat. Když se pomoc množí, je to boží,“ říká o své motivaci zúčastnit se projektu Klus s tím, že sám má v blízkém okolí někoho, kdo si prošel drogovou závislostí. „S největší pravděpodobností se potkáme v Praze, ale taky se může stát, že to bude v rámci koncertu, a to může být prakticky kdekoli,“ upřesňuje zpěvák a na otázku, zda se může výherce zeptat na cokoli, odpovídá s úsměvem: „Nemám žádná tajemství“.

Pokud upřednostňujete aktivní zábavu, můžete si vydražit sportovní zážitek. Barbora Strýcová, bývalá tenistka nebo Ondřej Perušič, jeden z nejlepších hráčů beach volejbalu, nabízejí trénink a možnost si s nimi zahrát. Radek Jaroš, první Čech, který zdolal 14 osmitisícovek, vás vezme na výšlap na Vysočině. Několikanásobný mistr světa i Evropy, Vavřinec Hradílek, vám zase rád ukáže loděnici a vezme vás na plavbu. Pokud však máte na lodi žaludek jako na vodě, nabízí příjemný rozhovor u kávy.

Prohlídka kostela s Martinou Viktorií Kopeckou

Zajímá vás spíše kultura a umění? Potom na vás čekají farářka Martina Viktorie Kopecká nebo malířka Barbora Kysilková. Můžete s nimi strávit den v kavárně a povídat si o jejich životech. Umělkyně Kysilková vám ukáže ateliér, kde se můžete seznámit s procesem tvorby obrazů. Viktorie Kopecká vás zve k prohlídce kostela sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí.

„Studovala jsem adiktologii v rámci oboru Psychologie a speciální pedagogika. Do závislosti člověk spadne velmi rychle. Je to taky stále tabuizované téma, peníze se v této sféře shání obtížně. Ráda bych přispěla aspoň tím, že věnuji svůj čas a pozornost,“ říká o své motivaci farářka Martina Viktorie Kopecká.

Na co se můžete těšit při prohlídce kostela? „Někdy mají lidé o farářích a farářkách zkreslené představy, ale i my chybujeme a jsme v mnoha ohledech lidští a křehcí. Taky umíme zapnout počítač nebo opravit bojler v kapli. Přišlo mi užitečné nabídnout prohlídku kostela a jeho zázemí, protože tuhle oblast si obvykle lidé neumí dobře představit,“ pokračuje Kopecká.

Martina Viktorie Kopecká. Zdroj: SANANIM z. ú.

Co dělá organizace SANANIM?

SANANIM funguje od roku 1990, vznikl v reakci na změnu režimu v roce 1989. S otevřením hranic se však otevřely i cesty k obchodu s drogami, jako byl především heroin. Zvedla se obrovská vlna závislosti. Do dnes u nás existuje jeden z největších černých trhů s návykovými látkami v Evropě, jak uvádí webové stránky SANANIM.

Touto svou činností SANANIM usiluje o vyvrácení značně rozšířeného mýtu, že závislosti na drogách se nelze zbavit. Pomáhají odstranit stigmatizaci související s užíváním drog, která je překážkou v pomoci obětem drogových závislostí.

Organizace nabízí možnosti, jak se závislostí bojovat. Snaží se shánět finance na léčbu, zároveň se však zasazují o preventivní opatření tohoto problému. Především se angažují v protidrogové politice a vzdělávání.

Zdroj: SANANIM z. ú.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *