Zdroj: Nesedím, sousedím

V pátek nejím sám! Organizace Nesedím, sousedím pořádá páteční obědy nejen pro osamělé seniory

Komunitní centrum Nesedím, sousedím sídlí v pražském Břevnově a věnuje se různým aktivitám určeným pro děti, dospělé nebo momentálně i ukrajinské rodiny. Jedna z jejich akcí pro seniory se nazývá V pátek nejím sám, kde se mohou nejen starší občané seznámit, pohovořit si, zkrátka nebýt doma sami. Jak celý projekt funguje? 

Oběd se podává od 12 do 13.30 hodin stojí pouhých 30 až 80 korun. Stačí se do středy do páté odpolední ohlásit telefonem nebo e-mailem, aby dobrovolní kuchaři věděli, kolik je třeba nachystat porcí.

I když by to mohla cena napovídat, nejedná se o klasická jídla ze školní jídelny. Minulý pátek jste mohli ochutnat japonské miso, sushi a roládu „východ slunce“. Příští pátek, tedy 17.3., je naplánovaná polévka z červené čočky, žluté curry s rýží a čokoládový perník. V asijském stylu bude i poslední březnový oběd, a sice vietnamské pho, nudle mie goreng a smažený banán v těstíčku.

Vzhledem k náročnosti pokrmů může tento projekt fungovat především díky sponzorům. „Oslovil nás Kaufland, že by chtěl tento projekt sponzorovat. Dostali jsme poukaz na nákup za 40 tisíc ročně v jejich obchodech. Velice nás to potěšilo a do teď z této částky čerpáme. Pouze když překročíme určitý limit na nákup, tak jej doplácíme z poplatků od seniorů,“ říká Kateřina Ratajová ze spolku Nesedím, sousedím.

Zdroj: Nesedím, sousedím

Kateřina Ratajová má na starosti projekt V pátek nejím sám. Do týmu Nesedím, sousedím se připojila v roce 2019. „Přijde mi, že tento způsob pomoci je osobnější a lepší než někomu jenom dovézt jídlo. Jde vidět i na našich pravidelných hostech, jak se k nám těší, je to pro ně oblíbená část týdne. Mohou si popovídat a sdílet své zážitky, a nebýt na chvíli zavření doma. Považuji to za boj proti osamělosti,“ říká o své motivaci Ratajová.

Bez dobrovolných kuchařů by to nešlo

Zdroj: Nesedím, sousedím

Kuchaři jsou dobrovolníci a jedná se především o amatéry, mnohdy o samotné seniory. „Za celou historii se stalo pouze jednou, že nám uvařil profesionální kuchař, ale sám už byl v důchodu. Obvykle se jedná o nadšence, kteří rádi vaří, a chtějí využít tuto možnost k tomu, aby si vyzkoušeli uvařit pro dvanáct až patnáct lidí, což je zajímavá výzva,“ popisuje Ratajová.

Funguje to tak, že kdokoliv, kdo má náladu a chuť do vaření, může kontaktovat spolek. Každý si vybere, co by rád vařil podle vlastních preferencí a určí se páteční termín. Dobrovolníkům vždy ještě někdo, často sama Kateřina, pomáhá. Někdy se na přípravě podílejí i někteří ze stálých hostů. Pokud se někdo na tříchodové menu necítí, tak se práce rozdělí mezi více lidí. „Jsme moc rádi, když se nám lidé takto ozývají, stačí napsat e-mail nebo zavolat, a i vy si můžete přijít zavařit. Je hezké vidět, jak lidé dokážou jídlo ocenit. Všichni naši dobrovolní kuchaři si odnesli skvělý pocit a určitou odměnu v podobě spokojenosti jejich strávníků,“ uzavírá Ratajová.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *