Zdroj: AGAPO

Absolventi vysokých škol nebo lidé s postižením si těžko hledají práci. Mohou pomoct organizace AGAPO a Genixa

Už jste se v životě setkali s tím, že jste si nemohli najít práci? Něčím podobným si prochází mnoho lidí, mezi nimi i spousta absolventů vysokých a středních škol, ale i senioři nebo lidé s handicapem. Existují však neziskové organizace, které s touto nepříjemnou situací lidem pomáhají.

Genixa 

„Nejohroženější skupiny jsou absolventi po vysoké škole, kandidáti ve věku 50 plus a maminky po mateřské dovolené. S těmito případy pracujeme nejčastěji,“ říká Tereza Kirsch, projektová manažerka z organizace Genixa.

Příprava na pohovor. Zdroj: AGAPO

Genixa nabízí pomocnou ruku na cestě za zaměstnáním. Podporují ty, kteří práci ztratili, nebo ji aktuálně hledají. Nabízejí kurzy a webináře zdarma, vysvětlují, jak se připravit na pohovor, ale provozují i individuální poradenství. V rámci konzultací se snaží navrhnout řešení přesně na míru jednotlivce, radí s volbou zaměstnání a povzbuzují k dobrému výkonu. Vzhledem k úzkému vztahu a napojení lidí z organizace na business a trh práce, se dobře orientují v aktuální nabídce ale i v mezerách, které na trhu vznikají.

„Mám radost, když někomu můžu najít nový kariérní směr, když tomu člověku poradím, dám mu něco nového, na čem může stavět a obecně mám radost, že mohu pomáhat. Baví mě, že každý člověk a jeho příběh je jiný, je to různorodá a pestrá práce,“ dělí se o své pocity Tereza Kirsch.

AGAPO

Ondra v práci s asistentkou. Zdroj: AGAPO

Posláním neziskové organizace AGAPO je pomáhat hledat práci lidem se sociální překážkou, ať už se jedná o lidi se zdravotním postižením, nebo o člověka z náročného sociálního prostředí. Také odstraňují předsudky ohledně zaměstnávání handicapovaných a informují zaměstnavatele o tom, jak s takovými lidmi pracovat a jak je zařadit do pracovního procesu.

„Spektrum našich klientů je opravdu různorodé. Patři mezi ně lidé s mentálním postižením, duševním onemocněním, poruchou autistického spektra nebo lidé s chronickým onemocněním či po úrazu. Každý klient je jiný a potřebuje jinou míru podpory. Proto je konkrétní podoba spolupráce velmi individuální,“ říká Jakub Purdjak, ředitel spolku AGAPO.

Stejně jako Genixa i AGAPO pomáhá se psaním životopisů, přípravou na pohovory, dokonce s nácvikem pohovoru. Navíc zprostředkovává i různé asistenty na pracovištích, kteří pomáhají člověku, pro kterého pracovní prostředí má bariéry ať už fyzické nebo psychické.

Katka pracující v gastronomii. Zdroj: AGAPO

„Současně je ale také potřeba dodat, že za naše klienty neděláme nic, co mohou zvládnout vlastními silami. Naší snahou je dosažení maximální možné samostatnosti každého z nich. V našem týmu je pro nás důležitý multidisciplinární přístup, který zahrnuje práci sociálního pracovníka, speciálního a sociálního pedagoga, psychologa a ergoterapeuta. Důležitá je pro nás také spolupráce se zaměstnavateli. Naším ideálem je, aby se klientům podařilo získat zaměstnání na otevřeném trhu práce,“ zakončuje Purdjak.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *