Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Senioři můžou na internetu přijít o úspory. Jak jim neziskovky pomáhají s moderními technologiemi?

Moderní technologie představují pro část seniorů stále velkou neznámou. Problémy s jejich ovládáním mohou prohlubovat mezigenerační propast mezi nimi a jejich blízkými a zároveň je vystavit nebezpečí, že se na síti stanou oběťmi podvodníků a přijdou o své úspory. Spousta neziskových organizací pořádá kurzy, ve kterých se senioři učí, jak ovládat počítač, chytrý telefon či tablet a na kurzech přichází na řadu i bezpečnost na internetu a rozeznávání dezinformací.

V posledních měsících neustále stoupá počet případů, kdy podvodníci pod různými záminkami vylákali z uživatelů internetu vysoké finanční částky, či se jim nabourali do internetového bankovnictví. Škody jdou v takových případech často až do sta tisíců a poškození přicházejí o celoživotní úspory. Senioři, kteří nejsou tolik seznámeni s fungováním internetu, se tak mohou snáze stát oběťmi těchto podvodníků, proto je bezpečnost na internetu důležitou součástí výuky na kurzech, ve kterých se učí pracovat výpočetní technikou.

„Obezřetnost na internetu je důležitým bodem, kterému se věnujeme po celou dobu kurzu. Seznamujeme seniory s věcmi, na které si uživatel musí dát pozor, jaká jsou rizika a jejich případná řešení. V souvislosti s tím se ale snažíme odstranit případné nejistoty, které častokrát senioři při užívání technologiích mají. Některé z nejistot způsobují, že se účastníci kurzu s daným zařízením obávají pracovat,“ přibližuje Štěpánka Doležalová, lektorka kurzu Moderní senior, který pořádá Maltézská pomoc. Maltézská pomoc nabízí svým klientům z řad seniorů technické poradenství a také kurz Moderní senior, který v Prostějově začal 7. března, a účastníci se zde během deseti lekcí naučí základní ovládání počítače a telefonu.

Kurz Moderní senior (Zdroj: Maltézská pomoc, o.p.s)

„Naším cílem je vysvětlit, co hrozba být může a co naopak ne, ukazujeme si příklady podvodných zpráv, lživých řetězových e-mailů, učíme finanční bezpečnosti na internetu a reflektujeme aktuální hrozby, nově jsou to například hovory podvodníků, vydávajících se za banku a policii. Snažíme se účastníky naučit, aby věděli, jak na takové situace reagovat a jak je rozpoznat. Cílem je, aby neměli strach z používání moderní techniky, a tím podnítit chuť poznávat moderní technologie a využívat jejich efektivnost,“ dělí se o své zkušenosti Štěpánka Doležalová a přibližuje výuku na kurzech.

Moderní technologie v době koronaviru

Pandemie koronaviru přinesla spoustu změn, především v podobě omezeného osobního setkávání a přesouvání se do virtuálního prostoru. To se samozřejmě dotklo i seniorů. Kurzy a semináře, ve kterých se senioři učí pracovat s moderními technologiemi, proto kromě prezenční formy probíhají u některých organizací také online.

„Semináře online jsme nabízeli již před pandemií, ale v počtu jednotek. Při pandemii jsme naopak nabízeli desítky seminářů a kurzů na dálku. Velmi příjemně nás překvapilo, kolik seniorů se zvládlo připojit přes Google Meet. Bylo to velmi emotivní, když se někteří senioři z blízké obce viděli na ‚živo‘ po několika měsících. Pro nás byla administrativní výzva takový online seminář připravit, ale dařilo se. Jakmile vláda zrušila omezení týkající se covidu, vrátili jsme se všichni s nadšením opět k pořádání prezenčních seminářů. Osobní setkání se nedá ničím nahradit a hraje v životě seniorů velmi důležitou a pozitivní úlohu,“ hodnotí situaci Tomáš Hubálek z Moudré Sovičky, která seniorům nabízí kromě offline kurzů i online vzdělávání v oblasti moderních technologií.

Pandemie měla pozitivní dopad na aktivizaci seniorů v používání nových technologií

Spolu s pandemií a nutností omezit osobní kontakty přišel i zvýšený zájem o moderní technologie ze strany seniorů. To zaznamenali i v Moudré Sovičce. „Zájem seniorů o nové technologie byl i před pandemií, jen je potřeba jim být nablízku, když si neví s něčím rady. Pandemie ale měla opravdu ‚pozitivní‘ dopad na aktivizaci seniorů v používání nových technologií a služeb, kteří ještě váhali, zda jsou pro ně technologie přínosné. Zjistili, že být v kontaktu se svými blízkými například přes e-mail nebo WhatsApp není zase tak složité. Případně komunikovat s úřady, umět si objednat potraviny nebo další služby přes internet je taky fajn. Takže ano, byl zvýšený zájem. Vnímáme i to, že do důchodového věku vstupují senioři, kteří se již v práci s technikou potkali, takže už se tolik nebojí vstoupit do světa nul a jedniček,“ říká Tomáš Hubálek.

Senioři nechtějí zůstat pozadu

Co seniory motivuje k tomu, aby se šli učit pracovat s moderními technologiemi, sdělila Štěpánka Doležalová, lektorka kurzu Moderní senior pořádaného Maltézskou pomocí: „Zájemci, kteří na naše kurzy dochází, chtějí častokrát moderním technologiím více porozumět a cítit se sebevědomě při jejich používání. Udržení kontaktu s rodinou a známými je velkým tématem, stejně jako dozvídání se nového.“

Důvody, proč se senioři chtějí naučit ovládat počítač, chytrý telefon nebo tablet, jsou u každého různé. Kromě praktického využití jim proto moderní technologie mohou sloužit i jako zdroj zábavy. „Máme stanovenou strukturu, musíme je naučit nezbytné základy, aby věděli, jak mají se zařízením nakládat, jak jej správně ovládat, jak řešit situace, kterým nerozumí a poodhalíme jim, co vše dané zařízení umí. A zbytek už je na nich, co je z nabízených možností zaujme. Máme pro ně pestrou paletu témat a poté oni sami přidají své zájmy. Stává se, že senior dostane telefon či počítač jako dárek a neví, co s ním. Tak se přijde k nám vzdělávat. Někdy to bývají i společenské vlivy, všude se seniorů ptají na e-mail, i seniorské kluby rozesílají aktuality přes e-mail, a tak nechtějí zůstat pozadu. Běžné je i to, že u svých známých viděli, že se na tom dají hrát třeba šachy, měřit kroky, nebo vyfotit jejich vnouče. Když vidí něco nového, co je zaujme, chtějí to mít a umět taky,“ dodává Doležalová.

Další organizací, která podporuje nezávislost u starších lidí, je ŽIVOT 90. Tato organizace nabízí seniorům velké množství kurzů, mezi jazykovými, pohybovými a tvůrčími kurzy nechybí ani počítačové, ve kterých se klienti učí ovládat počítač, mobil a chytrý telefon.

„Máme pravidelnou výuku jak na počítačích, tak na chytrých telefonech a tabletech, ale i individuální poradnu, kdy chodí jednotlivci s konkrétní potřebou. Na počítačích máme jak začátečníky, tak pokročilé. Senioři se učí například vyhledávat dopravu, spoje, online nákupy, jak poznat falešný obchod, jak srovnávat a porovnávat ceny, najít si informace – otevření úřadu, pošty, obchodu… Ale i práci s Wordem, v pokročilých kurzech s Excelem,“ uvádí Lucie Rybyšarová, vedoucí Centra aktivního stáří ŽIVOTa 90. Dodala také, že na kurzech věnovaných chytrým telefonům a tabletům se senioři učí základní věci, jako je například ztlumení telefonu a práce s aplikacemi a často potřebují i vysvětlení rozdílů mezi daty a wi-fi připojením.

Zdroj: Maltézská pomoc, o.p.s

Kurzy přijedou kamkoliv

Moudrá Sovička nabízí seniorům širokou škálu služeb, individuální pomoci a kurzů. Tato organizace se zaměřuje na vzdělávání a pomoc při používání chytrého telefonu, tabletu, počítače a notebooku, tlačítkového telefonu, chytré televize a s nimi spojených služeb podle potřeb klientů. „Největší zájem je o prezenční semináře, kurzy pro více lidí a individuální pomoc. Semináře a kurzy mimo jiné vedou proto, že se senioři potkají, popovídají si o tom, co je nového, zjistí, že mají stejný telefon, a tak si mohou společně pomoci, podpořit se v ovládání nových technologií a služeb,“ přibližuje Tomáš Hubálek.

Vedle klasických kurzů provozuje Moudrá Sovička také Mobilní centrum pro seniory. Jedná se o tranzit, který je upravený na pojízdnou učebnu pro pět osob a lidé z týmu Moudré Sovičky v něm během osmihodinového semináře učí seniory naplno využívat telefon, tablet či počítač. Výuka tak není vázána jen na jedno místo a Mobilní centrum pro seniory může vyjet například do míst, kde podobné služby zatím neexistují, či do menších obcí, ze kterých se senioři hůře dostávají do větších měst, ve kterých se kurzy konají.

Zatímco většina organizací má kurzy pro seniory jako jednu ze svých mnoha činností, Moudrá Sovička se přímo zaměřuje na digitální vzdělávání pro seniory. „O vzniku Moudré Sovičky jsem s manželkou začal přemýšlet na konci roku 2014, kdy jsem chodil pomáhat jako asistent do jednoho klubu seniorů na počítačové kurzy. Po konci kurzu se mě senioři ptali, zda nechci dělat hodinového manžela pro technologie. Přišlo mi to jako skvělý nápad, akorát jsme přemýšleli o tom, jak službu pojmenovat, tak jsme vymysleli ‚Hodinového ajťáka‘ a název spolku Moudrá Sovička – Moudrá jako senior a Sovička jako děti. Cílem Sovičky je pomáhat starším lidem s novými technologiemi a službami a propojovat generace, takže zapojovat hodně mladé lidi,“ vysvětluje zakladatel Moudré Sovičky Tomáš Hubálek, kde se vzal nápad založit organizaci s tímto posláním.

Vystudovala jsem žurnalistiku, teologii a kulturální studia a pracuju jako redaktorka. Zajímají mě sociální témata, inkluze a podobně. Napsala jsem několik povídek a knížku s názvem Virtuální realita (YOLI, 2023), která je víc o vyrovnávání se s následky úrazu než o virtuální realitě. Když náhodou nepíšu, tak kreslím a maluju.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *