Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Sebepoškozování není trend, ale volání o pomoc. Linku bezpečí kontaktuje stále více dětí

Sebepoškozování představuje velmi citlivé téma, které bývá i přes svoji závažnost zlehčováno a doprovázeno předsudky. Přitom vyžaduje citlivý přístup a včasné řešení, jelikož se týká převážně dětí a mladistvých ve zranitelném období dospívání. Jaké jsou příčiny sebepoškozování a kde hledat pomoc?

Sebepoškozování je definováno jako rizikové jednání, které zahrnuje různé formy zraňování vlastního těla a ubližování si bez vědomého záměru způsobit si smrtelné zranění. Mezi nejčastější formy sebepoškozování řadíme řezání se ostrými předměty a pálení se, dále potom vytrhávání vlasů, drásání kůže do krve, nebo také inhalaci škodlivých látek a polykání různých předmětů.

Dotyčnému tyto a další podobné aktivity přináší úlevu od různých problémů, se kterými se potýká. Úleva je ovšem dočasná a z dlouhodobého hlediska může sebepoškozování vést k nezdravým psychickým návykům a vážným zdravotním problémům. Sebepoškozování navíc zvyšuje riziko sebevraždy, kdy postižený svým jednáním neúmyslně ukončí svůj život.

Vývoj četnosti tématu sebepoškozování 2010-2022 (zdroj: Media Kit, Linka bezpečí)

Na aktuální nárůst kontaktů v rámci sebepoškozování u mladistvých upozorňuje Linka bezpečí. Uvádí, že v prvních třech měsících tohoto roku zaznamenali o 30% více případů než ve stejném období roku loňského, což je o 49% více než za celý rok 2017. ,,Chceme podpořit každé dítě, které si ubližuje, nebo nad tím uvažuje, aby na své trápení nezůstávalo samo. Chápeme, že svěřit se může být někdy náročné. Naše Linka nabízí bezpečný, anonymní prostor, ve kterém se dá mluvit nebo psát o všem. Nikoho nesoudíme, nehodnotíme. Řešení tvoříme společně tak, aby dítěti vyhovovalo,“ říká sociální pracovnice Linky bezpečí, Lucie Zelenková.

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo se sebepoškozuje, nebo se tento problém týká přímo vás, je nutné okamžitě vyhledat odbornou pomoc. Včasné řešení problému může zamezit dalším negativním vlivům. Pomoc existuje v podobě psychoterapeutické péče, nicméně jedním z prvních kroků může být rozhovor a svěření se blízké osobě, nebo anonymní telefonát na Linku bezpečí, která dennodenně pomáhá dětem a studentům, kteří se dostanou do náročné životní situace. Svěření se se svými pocity bývá složité, ale představuje cestu k odhalení příčiny sebepoškozování.

Příčiny sebepoškozování mohou být různé

Existuje spousta příčin, které dotyčného vedou k tomu, aby si ublížil. Také může jít o kombinaci více vlivů. Sebepoškozování taktéž může souviset s psychickým onemocněním, jako jsou deprese nebo úzkosti. Obecně by se dalo říct, že sebepoškozování je způsob, kterým se dotyční vyrovnávají s vnitřní psychickou bolestí. Ta může být způsobena například různými negativními zážitky a traumatem. Mezi nejčastější příčiny patří také problémy v rodině, její rozpad nebo neporozumění a nedostatečný zájem ze strany rodičů.

,,Sebepoškozující se dítě potřebuje od svých rodičů, aby přijali jeho bolest a trápení. Aby s ním v klidu, s pochopením a laskavě promluvili o důvodech sebepoškozování. Zároveň by měli respektovat, že dítě potřebuje svůj čas, než se svěří a získá důvěru a odvahu k vyhledání pomoci. Svoje potřeby mají i rodiče, postarat se o svůj klid a opatřit si informace, aby mohli být svému dítěti účinnou podporou,“ říká Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské linky.

Výzva Linky bezpečí podporuje zvládnutí dvaceti minut bez ublížení

Největší chuť ublížit si trvá většinou kolem dvaceti až třiceti minut. Výzva #zvladni20 od Linky bezpečí motivuje ke zvládnutí dvaceti minut bez ublížení. Linka bezpečí nabízí alternativní způsoby úlevy od napětí a odkláněcí techniky. Cílem je dobu dvaceti minut vyplnit jinou činností, která pomáhá zapojit tělo i mysl. Seznam odkláněcích technik a další užitečné informace naleznete ZDE. 

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *