zdroj: www.openhousepraha.cz

Architektura by měla být dostupná všem. O festivalu Open House Praha s Klárou Veselou

Do Pijavic jsme si pozvali ředitelku festivalu Open House Praha, Kláru Veselou. Festival je událostí, během které se otevřou veřejnosti běžně nedostupné pražské budovy a účastní se jej desetitisíce návštěvníků. Chod festivalu přitom zajišťují zejména dobrovolníci. S Klárou rozebíráme proč bychom neměli pasivně přijímat místo, kde žijeme nebo jak festival změnil některým dobrovolníkům život.

Srdcovku mezi budovami, které otevíráme, nemám. Jsem příklad člověka, kde festival plní správně svůj účel. Když jsem s ním před devíti lety začínala, tak jsem o architektuře nevěděla v podstatě nic. Během let, kdy jsem měla možnost se do všelijakých budov podívat a hlavně se seznámit s příběhy, které za nimi stojí, tak jsem zjistila, že se mi líbí a oslovuje mě atmosféra tam, kde bych to nečekala. V letošním roce takhle přicházím na chuť brutalismu. Zjišťuju, že není tak nezajímavý nebo studený, jak na první pohled vypadá. Ještě před pár lety bych si k tomu přitom ten vztah vůbec neuměla najít.

Sdílet

Jsem studentka Právnické fakulty v Olomouci. Rok života jsem strávila ve Španělsku, tam jsem zjistila, že jsem patriotka a Olomouc je pro mě srdeční záležitost na celý život, podobně jako neziskový sektor, rozvoj společnosti a lidská práva. V minulosti jsem pracovala například jako fundraiserka pro mobilní hospic nebo jako migrační stážistka v Amnesty International. V Givtu se primárně věnuji podcastu Pijavice.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *