zdroj: osobní archiv Heleny Beránkové

Děti se umí vžít do pocitů rodičů trpících migrénou. Příběhem lze hodně vysvětlit, říká Helena Beránková

Helena Beránková je autorkou nové knihy pro děti Proč maminku bolí hlavička, která pojednává o pochopení problémů spojených s migrénou. Knihu vydala ve spolupráci s neziskovou organizací Migréna-help, která pomáhá lidem s migrénou a usiluje o osvětu téhle často opomíjené nemoci. Co dělat, aby děti migrénu pochopily a akceptovaly bolest druhých? Jaké mají děti zkušenosti s migrénami a jak s nimi komunikovat?

O životě s migrénou jsme si povídali i s Rýzou Blažejovskou v našem podcastu Pijavice. 

Jak s dětmi máme o migréně mluvit?

Já asi nemám žádné triky, proto jsem napsala knížku. Příběhem děti nejlépe pochopí, co se někomu děje.  Proč maminku bolí hlavička jsem četla dětem na besedě a přišlo mi, že je to cesta k porozumění. Děti se dokáží vžít do toho, jak se rodiče trpící migrénou cítí a chápou, že za to nemůžou a mají snahu pomoct. Je dobré se zajímat i o pocity dětí. Ty jsou z toho nešťastné, když jim rodiče kvůli bolesti třeba něco zruší. Ale zároveň nakonec dojdou k tomu, že se dá udělat kompromis nebo se dokáží vcítit do pocitů rodičů.

Co Vás vedlo k napsání knihy?

Chtěla jsem, aby se rozšířilo povědomí o migréně. Menší děti postrádají empatii, ti starší už lépe chápou, že někomu není dobře. Lidi se migréně vysmívají, že to nic není. Každého jednou bolí hlava, ale to záleží na individuální úrovni, jak moc vás bolí a jestli přitom máte ztrátu vidění či zvracení. Člověk pak nemůže vykonávat to, co běžně – starat se o děti nebo být v práci.

Mohla byste popsat, o čem kniha je?

Chlapec v knížce maminčinu situaci nechápe. Když to čte dítě, tak vidí, že se zlobí, protože mu maminka chce podruhé kvůli migréně zrušit narozeninovou oslavu, která je už naplánovaná a připravená. Chlapec se na ni velmi zlobí a ona se mu snaží vysvětlit, že za to nemůže, že je nemocná a potřebuje si odpočinout. On se nejdřív urazí a uteče, ale potom mu dojde, že to není nakažlivé a že si maminka potřebuje jen odpočinout. Tak vymyslí alternativní plán a nakonec se oslava uskuteční. Já takhle píšu nejen o migréně, ale i o různých úzkostech. Mám pocit, že příběhem se dá hodně vysvětlit.

Proč maminku bolí hlavička, zdroj: migréna-help

Předpokládám, že jste čerpala z vlastních zkušeností. Trpíte migrénami?

Mám migrénu už od dětství a mám taky dvě děti. Proto si myslím, že rodiče na sebe nemyslí. Vezmou si lék a někam jdou, třeba uspořádají oslavu, dejme tomu v restauraci. Je jim čím dál hůř a snaží se to překonat dalšími a dalšími léky, pak se vrátí domů a je jim hodně špatně.

Jak na to reagují Vaše děti? Mají pochopení?

Bohužel můj starší syn to zdědil, takže ví, jak se cítím. Řekla bych, že je nejlepší komunikace. Když rodič migrénu s dětmi probere a vysvětlí jim, proč to tak je, tak si myslím, že k tomu postupně dojdou, i když nemají v nízkém věku moc pochopení. Moje děti mi opravdu pomáhají, když mi není dobře. Uvaří mi čaj, snaží se ztišit a nehádají se. Zejména můj starší syn, ten mladší to od něj odkoukal.

Proč maminku bolí hlavička, zdroj: migréna-help

Máte nějaké ohlasy na knihu od rodičů, kteří trpí migrénou? Pomohla?

Mluvila jsem s jednou maminkou v rámci křtu knihy a říkala, že za ni moc děkuje. Píšu motivační literaturu o překonání různých problémů, takže věřím, že kniha bude rodičům pomáhat. Je zatím krátce v prodeji, zatím nevím, jaký má dopad, ale vidím to u dětí ve školách, když jim knihu v rámci besedy přečtu. Říkám jim, že je to v rámci poslání, když mohou pomáhat při jakékoliv nemoci, nejen při migréně. Rodičům pomůže, když uvidí, že jejich děti se o ně starají, přinesou jim jejich plyšového medvídka, obejmou je a řeknou jim, že je mají rádi.

Myslím si, že v rodinách chybí komunikace. Rodiče nemluví o svých pocitech a o pocitech dětí.

A co děti? Mají nějaké zkušenosti s migrénami?

Děti mají zkušenosti s migrénami maminek. Zrovna ve čtvrtek jsem měla autorské čtení s dětmi ve škole. Ve všech třídách mi děti řekly, že mamince není po obědě dobře a musí si jít lehnout. Oni neví, co s tím, nebo proč to tak je. Myslím si, že v rodinách chybí komunikace. Rodiče nemluví o svých pocitech a o pocitech dětí.

Jak, kromě knížky, spolupracujete s Migréna-Help?

Spolupracujeme v rámci autorského čtení. Snažíme se šířit povědomí o migréně do škol a tím rozvíjet komunikaci o tomto tématu. Migrénou netrpí jen dospělí, ale i děti. Při každém infekčním onemocnění vás bolí hlava, takže se to dá použít i na ostatní nemoci. Protože jsem migrenička, je pro mě diskuze, která je v poslední době ve společnosti, kdy se téma migrény už nebere jako „ten má migrénu, tomu nic není“, velmi důležitá.

Chystáte se napsat další knihu?

Zrovna píšu pro Migréna-Help pokračování knížky, která bude z pohledu dítěte. Píšu pro všechny věkové kategorie, dokončila jsem knihu pro teenagery a zase jsem se vrátila k Migréna-help. Tentokrát to bude o holčičce, která si záchvatem migrény projde poprvé.

Pro přímou podporu organizace Migréna – Help jsme si pro vás připravili speciální akci s Pomocníkem, která trvá od 13. 6. do 19. 6. 2022. Více informací se dozvíte ZDE.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *