Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Znáte speleoterapii? Léčí respirační onemocnění, alergie i psychické problémy

Jeskyně představují speciální terapeutické prostředí, které přináší řadu pozitivních vlivů na lidský organismus. Přínosné jsou především pro osoby trpící respiračními nemocemi, jako je astma nebo záněty dýchacích cest. Co je takzvaná speleoterapie a v čem spočívá ozdravný pobyt v solných jeskyních?  

Speleoterapie označuje léčebnou metodu, která využívá podzemní prostředí jeskyní a jejich blahodárných klimatických podmínek. Pomáhá pacientům s různými typy respiračních onemocnění, ale léčí také osoby s alergiemi a kožními nemocemi. Relaxační a klidné prostředí jeskyní může v rámci speleoterapie pomáhat i lidem, kteří trpí stresem, úzkostí, či jinými psychickými obtížemi.

Mikroklima jeskyní, které jsou izolované od vnějšího prostoru, se vyznačuje specifickými podmínkami, jako je čistota ovzduší, stabilní teploty, vlhkost ovzduší a tlak. Mikroklima je ovlivněno jak typem jeskyní, tak tvarem a velikostí podzemních prostor a dalšími vlastnostmi.

Co jsou solné jeskyně?

Konkrétním typem prostředí, které se využívá pro léčbu, jsou solné jeskyně. Ty mají specifické terapeutické vlastnosti díky vysokému obsahu soli. Trávení času v prostoru obohaceném solí a dalšími minerály má pozitivní vliv na zdraví. Inhalace mikroskopických částic soli působí protizánětlivě, pomáhá uvolňovat dýchací cesty a zlepšuje funkci orgánů.

,,Pobyt v solné jeskyni má nesporný blahodárný vliv na lidský organismus. Vysoká bakteriologická čistota a nasycení vzduchu záporně ionizovanými elementy má prokazatelný vliv zejména u chronických onemocnění dýchacích cest, alergických projevů, kožních onemocnění a kardiovaskulárních nemocí,“ říká Anna Macounová, hlavní sestra Dětské odborné léčebny Ch. G. Masarykové.

Dětská odborná léčebna Ch. G. Masarykové je dětským zdravotnickým zařízením, které celoročně poskytuje péči především pacientům s opakujícími se a chronickými onemocněními dýchacích cest, nosohltanu, vedlejších dutin nosních, hrtanu, průdušek, plic, a dále také dětem s alergickými rýmami, astmatem, vrozenými i získanými poruchami obranyschopnosti a alergickými chorobami kůže.

Ilustrační obrázek (zdroj: Pexels.com)

Z léčebných metod mimo jiné nabízí právě pobyt pro děti v solné jeskyni, který pomáhá léčit horní a dolní cesty dýchací, podporuje činnost řasinkového epitelu dýchacích cest, pomáhá rozpouštět hleny a ulehčuje vykašlávání. Jak dále uvádí na svých webových stránkách, mikrofilm soli usazený na kůži zvyšuje její prokrvení, hydrataci a zvláčňuje kůži, čímž se obnovuje její přirozená pružnost, odolnost a obranyschopnost při léčbě kožních onemocnění, dermatitidy a lupénky.

Léčba v solných jeskyních se tedy uplatňuje nejen ve wellness centrech nebo lázních, ale také jako doplněk dlouhodobější léčby a pobytů ve speciálních zdravotnických zařízeních. Speleoterapie má svá pravidla a je prováděna pod vedením ošetřujícího lékaře. Je vhodná jak pro děti, tak po dospělé.

,,Relaxační pobyt v jeskyni prospívá i těm, kteří mají poruchy zažívacího traktu nebo civilizační nemoci, kde stres, napětí nebo přepracování může být vyvolávacím faktorem těchto onemocnění. Nesporným benefitem pobytu v solné jeskyni je tedy využití jako podpůrné léčby celé řady onemocnění, ale má i velký preventivní význam,“ dodává Macounová.

Jsem studentkou žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na neziskovkách se mi nejvíc líbí obětavá práce lidí, kteří se jejich prostřednictvím snaží pomáhat ostatním. Jsem hrdou maminkou pěti koček, a ve volném čase se kromě pečování o ně věnuji také tvorbě digitálních ilustrací, poslechu hudby všeho druhu, cestování a sledování Tří Tygrů.

Komentáře

  1. MUDr Josef Richter CSc Odpovědět

    Téměř vše bych mohl akceptovat, ale mám malé neznalosti o lokalitě solnéjeskyně. Referoval jsem jak v Polsku, tak i Rumnsku, kde lze o solných jeskyních hovořit. U nás bych rád poznal lokalitu, nelze akceptovat název solné jeskyně pro indoor vytvořené dílko s oblohou solí, rizikem nedodržení základních předností speleoterapie. Naopak obdivuji přístup nutrice, pohybu a prostředí příznivě ovlivňující stresovou zátěžléčenédětské populace. Zdravím Vás spolu s pěti kočkami, pravě mi lehá na počítač můj drobný azijský kocourek s pokynem dosti slov.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *