Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Nazujte papuče a podpořte kampaň Dožít doma, která zdůrazňuje význam paliativní péče

Cílem letošní kampaně Dožít doma, která navazuje na původní kampaň DOMA, je zdůraznit význam mobilní specializované paliativní péče. Vrcholem kampaně je Papučový den, který bude už 11. října a zapojí se do něj celkem 43 mobilních hospiců.

Papučový den spočívá v tom, že si lidé obují papuče mimo domov – například v práci či venku. „Snažíme vyburcovat všechny naše podporovatele, příznivce i pouhé sledovatele na sociálních sítích, aby opravdu obuli papuče, vyfotili se v nich, na sociální sítě fotografii sdíleli s hashtagem #papucovyden a tím šířili povědomí o tom, že každý má možnost zemřít doma,“ vysvětluje záměr Jarmila Pospíchalová z domácího hospice Vysočina. „Z výzkumu totiž víme, že zemřít doma si přeje 80 % lidí. Přesto se to povede jen 20 %. Jedním z důvodů je, že lidé o službách mobilních hospiců neví,“ vysvětluje Jana Jošková z mobilního hospice Ondrášek.

Mobilní hospic je určen všem, kteří trpí nevyléčitelným a život limitujícím onemocněním v jakémkoliv věku

Podle údajů z Fóra mobilních hospiců za rok 2022 vyplývá, že až čtvrtina pacientů spadá do věkové skupiny mladších 64 let. Devět z třiatřiceti zapojených mobilních hospiců poskytlo péči také dětským a dospívajícím pacientům do 18 let. „Služby mobilních hospiců jsou určeny všem, kteří trpí nevyléčitelným a život limitujícím onemocněním v jakémkoliv věku. Kvalitní služba je poskytována lékařem paliatrem, který se snaží, aby dotyčný netrpěl bolestmi a jinými zdravotními komplikacemi. Ostatní profese, např. sociální pracovníci nebo psychologové a duchovní, se starají o další potřeby pacienta, ale i pečujících. A hlavně jsou v pohotovosti 24 hodin, 7 dní v týdnu,” říká Monika Marková, předsedkyně Fóra mobilních hospiců a ředitelka Hospice sv. Štěpána.

V rámci Papučového dne má mnoho hospiců naplánované různé akce či dny otevřených dveří. Mobilní hospic Ondrášek pořádá besedu o knize Břehy nejsou na dohled s autory Jitkou Kosíkovou a Markem Uhlířem a také pořádají den otevřených dveří. Cesta domů realizuje koncert Vojty Dyka. Domácí hospic Vysočina také organizuje den otevřených dveřích a letos podporuje osvětu fotosoutěží. Účastníci mohou posílat fotografie v papučích a jeden výherce získá internet zdarma na rok.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *