Barunka. Zdroj: Slezská diakonie - Úsek Brno

Neváhej, pomáhej! Slezská diakonie pořádá besedu o Homesharingu

Některé děti potřebují neustálou a někdy i doživotní péči kvůli svému zdravotnímu stavu. Jejich rodiče se stávají asistenty na plný úvazek a nemají čas na odpočinek. Proto vznikl projekt zvaný Homesharing, tedy sdílená péče o děti s postižením. Slezská diakonie – Úsek Brno pořádá na konci října besedu, na které se můžete stát součástí projektu.

Akce s názvem Homesharing – sdílená péče o děti s postižením se uskuteční v pondělí 30. října. Událost proběhne v prostorech Knihovny Jiřího Mahena v Brně na Kobližné ulici, a to konkrétně ve Velkém sále v pátém podlaží a celé setkání bude zahájeno v 17 hodin. „Dozvíte se, jak komunitní sdílená péče o děti s postižením funguje a čím může obohatit právě vás. Beseda bude také spojena s výstavou fotek, osobních příběhů a videoprojekcí,“ říká Radana Melková, koordinátorka Homesharingu Slezské diakonie – Úsek Brno.

Beseda je určena pro zájemce o homesharing, a hlavně o hostitelství, tedy o možnost pomáhat rodičům s péčí o jejich ratolesti. Bude prostor pro všechny dotazy, setkání s rodinami postižených dětí a pracovníky diakonie.

Hostitelka Bára se Šímou. Zdroj: Slezská diakonie – Úsek Brno

Hostitelem se může stát plnoletý a trestně bezúhonný člověk, ochotný podělit se o svůj volný čas a energii. Měl by mít pozitivní vztah k dětem a chuť pomáhat. „Je ideální, když vás něco baví a zároveň tím hodně pomůžete někomu, kdo to opravdu potřebuje,“ popisuje svůj zážitek hostitelka Kateřina Klugová. Přihlásit se můžete zde.

Co je Homesharing?

Homesharing je pro rodiče důležitá forma pomoci. Potřebují čas, aby se soustředili na další věci jako je práce, jejich volný čas, psychická hygiena, partnerský vztah ale třeba i čas věnovaný dalším potomkům, kteří se mohou cítit odstrčení. Zároveň se také jedná o skvělou příležitost pro laiky, jak blíže poznat svět lidí s postižením. Homesharing obohacuje všechny zúčastněné, dítě s postižením rozvíjí své sociální dovednosti a získává v hostiteli „kamaráda“. Co je Homesharing jsme již dříve vysvětlili  v článku.

Už 70 dětí s mentálním postižením v různých krajích našlo hostitele, se kterými mohou trávit čas, zatímco jejich rodiny nabírají síly. Slezská diakonie zavedla v Jihomoravském regionu tuto formu podpory, od té doby se podařilo najít 10 hostitelů. Své „parťáky“ už našly děti v Brně i dalších městech. Pro ostatní přihlášené děti z celého Jihomoravského kraje i dalších regionů se dobrovolníci stále intenzivně hledají. Na čekací listině Homesharingu je však zapsáno kolem 300 rodin. Hlásit se mohou jednotlivci, páry i rodiny.

„Homesharing je skvělá příležitost podívat se na věci úplně z jiné perspektivy. A poznávat skvělého člověka, který má z pohledu společnosti hendikep, ale ve skutečnosti vás může naučit mnoho cenných věcí, které by vás vůbec nenapadly,“ popisuje homesharing studentka psychologie Eva, hostitelka desetileté Vendy.

Vendy a Eva. Zdroj: Slezská diakonie – Úsek Brno

„S Vendulkou často pečeme, hrajeme hry, povídáme si nebo tvoříme. Díky ní mám možnost nakouknout do jinak barevného světa, než je ten můj. Homesharing mi dává pocit smysluplnosti, jsem ráda, že můžu pomoct a poskytnout rodičům čas na sebe,“ dělí se o své zážitky Eva. Hostitelství však může někdy představovat i výzvu a vyžaduje spoustu trpělivosti. „Vyskytly se i náročnější momenty, kdy Vendy zkoušela moje hranice. I to byla ale důležitá zkušenost a myslím si, že je to klíčové pro to, aby se mohla cítit bezpečně,“ uzavírá Eva.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *