Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Život se záludnými nemocemi, které ničí trávicí ústrojí. Co jsou zač relativně neznámé choroby Crohnova nemoc a Ulcerózní kolitida?

Řadí se do skupiny idiopatických střevních zánětů, napadají trávicí trakt a způsobují tak značné potíže. Jaké jsou jejich příznaky a možnosti léčby? Co život s těmito chorobami obnáší? A jak pomáhá organizace Pacienti IBD?

Co je to Crohnova nemoc?

Chronické onemocnění tlustého a tenkého střeva diagnostikoval poprvé v roce 1932 americký gastroenterolog B. B. Crohn. Může postihnout jakoukoli část trávicího traktu a vést k zužování střeva, hnisání nebo tvorbě píštěl neboli dutých orgánů. Příznaky jsou velmi různorodé. Nejčastější je ale hubnutí, únava, bolesti břicha, zvýšená teplota nebo průjmy. Časté jsou také mimostřevní příznaky; například postižení jater nebo záněty kloubů.

Jak se pozná Ulcerózní kolitida?

Je to chronický zánět sliznice tlustého střeva, vždy postihuje konečník a poté zpravidla různě dlouhou část střeva. Typickým příznakem jsou tenesmy (pocit neúplného nebo nedostatečného vyprázdnění po defekaci) nebo krvácení z konečníku a často i průjem. U těchto pacientů se rovněž projevují mimostřevní příznaky stejné jako u Crohnovy choroby.

Tyto dvě nemoci jsou klasifikovány jako idiopatické střevní záněty, zkratka ISZ. V angličtině se používá zkratka IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Příčina obou nemocí je neznámého původu. Odborníci se domnívají, že jde o civilizační nemoci, které vznikají jako důsledek například změn životního stylu, používání antibiotik nebo nadměrného stresu.

U idiopatických střevních zánětů není ještě úplně rozluštěna příčina, která záněty způsobuje. Obecně se uvádí, že k propuknutí nemoci je potřeba, aby se potkalo vícero negativních faktorů,“ vysvětluje předsedkyně neziskové organizace Pacienti IBD Lucie Laštíková, která pomáhá lidem trpící těmito nemocemi.

„Genetika může být jedním z nich, záleží, zdali touto nemocí trpí jeden rodič nebo oba, pravděpodobnost je pak zvýšená oproti běžné populaci, ale rozhodně to neznamená, že dítě nemocného rodiče nemoc také zdědí,“ dodává.

Ilustrační obrázek, zdroj: freepik.com

Jak lze Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu diagnostikovat a jaké jsou možnosti léčby?

Většinu nových pacientů přivedou do ordinací přetrvávající potíže – průjem, bolesti břicha, krev ve stolici. Základním vyšetřením by měl být odběr krve na zánětlivé parametry, kontrola stolice na okultní krvácení a poté endoskopické vyšetření. Zobrazovacích metod máme nyní již celou řadu,“ informuje předsedkyně.

Nejlehčí formu Crohnovy nemoci lze léčit aminosalcyláty (skupiny léků určené k léčbě některých střevních zánětů pozn. red.). Na vážnější formy nemoci se nasazují zpravidla kortikosteroidy, imunosupresiva a v posledních letech i biologická léčba. Většina pacientů musí být během života operována. Aminosalicyláty jsou základem léčby i u ulcerózní kolitidy, a to hlavně při aktivní formě nemoci. Postup s léčivy je pak stejný jako u Crohnovy nemoci až na malé rozdíly.

Operace je pak nutná u asi 15% pacientů. U obou nemocí je poté doporučená dieta. Omezování
se ve stravě je velmi individuální. Pacienti ale často trpí podvýživou a velkou ztrátou hmotnosti.

Změna životního stylu a omezení v životě

Změna životního stylu je velmi individuální, každý pacient je v tomto ohledu unikátní, máme nějaká obecná doporučení jako dostatek spánku, méně stresu, nezatěžující strava – jednoduše zdravý životní styl. Kvalitně léčení pacienti v remisi (vymizení příznaků a projevů onemocnění, nikoli nemoci samé, pozn. red.) mohou sportovat, každý dle svého omezení,“ říká Lucie.

Míra omezení v životě záleží také na tom, zdali je pacient v remisi nebo v relapsu (opětovné se
objevení příznaků nebo návrat nemoci, pozn. red.), jak je léčen, zda léčba zabírá a jaká je celková míra postižení. Zdali trpí i dalšími problémy, které se záněty střev souvisí. „Máme pacienty, kteří žijí běžný život, mají rodiny a kariéry, cestují. A máme taky pacienty, jejichž postižení je natolik závažné, že práce nejsou schopni a jsou v invalidním důchodu,“ dodává.

Jak neziskovka Pacienti IBD pomáhá lidem s těmito nemocemi?

Organizace pacienty i jejich blízké sdružuje a zároveň edukuje. Vydává bezplatně různé publikace napsané odborníky, pořádá neformální setkání, vzdělávací semináře a konference po celé České republice. Spolupracuje s Pracovní skupinou lékařů pro IBD. Provozuje také bezplatné on-line poradny – právní, výživové i gastroenterologické.

Tým Pacienti IBD, zdroj: crohn.cz

Projekty

Pacienti IBD mají za sebou již několik projektů. Jedním je i mobilní aplikace IBD pod kontrolou, ta slouží pro lepší organizaci času, a hlavně pro dodržování medikamentů. Pomůže zvládat mnohdy stresující skloubení práce, rodiny a onemocnění. Dalšími projekty jsou WC karta, která slouží pro lepší zpřístupnění toalet. A také WC kompas, což je on-line mapa veřejných toalet, která umožňuje kdekoli najít ty nejbližší dostupné. Organizace tak se svými projekty ale nekončí.

Plánujeme toho spoustu. Letos by měl vyjít komiks – příběh dvou mladých lidí, pacientů. V létě nás čeká konference v Karlových Varech, v září velká konference v Praze. Nejlepší je sledovat naše webové stránky crohn.cz, kde jsou všechny aktuality a informace,“ uzavírá Laštíková.

Sdílet

Studuji žurnalistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci, jsem ale srdcem holka z hor. Někdo chtěl být jako malý kosmonautem, já chtěla být vždy novinářkou. Ve světě neziskovek obdivuji lidi, kteří se nebojí jít za svým přesvědčením a pomáhat ostatním. Mám ráda empatické lidi, nesnáším sobectví. Ve volném čase nejradši čtu, ráda se ale kouknu i na film nebo seriál.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *