Pomalovaný stomický sáček na výstavě (zdroj: Pytlikart.cz)

Pomalujte stomický sáček a podpořte tak iniciativu PytlíkART

Organizace České ILCO vytvořila osvětový projekt PytlikART, v rámci kterého se snaží šířit povědomí o stomii a ukázat lidem, že s umělým vývodem střev se dá normálně žít. Zároveň se spolek snaží vyvrátit mýty a tabu, které se stomií souvisí.

Projekt PytlíkART má za cíl veřejnost seznámit s tím, jak vypadá stomický sáček a ukázat, že s ním na břiše žijí lidé spokojený život. Projekt můžete podpořit a zaslat spolku pomalovaný stomický sáček. „PytlikART není jen pro stomiky, nebo malíře, zapojit se do projektu a pomalovat stomický sáček může kdokoliv,” vysvětluje Petra Michálková, koordinátorka darů České ILCO. „Nutností není ani malování, na sáček lze napsat vzkaz, nalepit obrázek. Fantazii se meze nekladou,” dodává. Na ukázky některých výtvorů se můžete podívat ZDE.

Zdroj: Pytlikart.cz

Na malování se používají pouze stomické sáčky, které již nemohou použít pacienti z důvodu poškození či prošlé minimální trvanlivosti. Pokud sáček nemáte a chtěli byste osvětu podpořit, stačí organizaci České ILCO požádat o zaslání sáčku. Pomalovaný stomický sáček pak můžete odeslat zpět. Více informací se dozvíte na jejich webu.

Netradiční výstava PytlíkART

PytlíkART také pořádá putovní výstavy netradičního umění z pomalovaných stomických sáčků. Aktuálně spolek připravuje výstavu v Ústí nad Labem v atriu Masarykovy nemocnice, která proběhne od 12. května do 30. června. „Na výstavě budou k vidění umělecká díla na stomických pytlících spolu s příběhy jejich autorů, nejen z řad stomiků,” říká Michálková. Výstava bude slavnostně zahájena 12. května v 15 hodin. „Na podzim pak budeme pořádat unikátní výstavu, prostřednictvím které ukazujeme život se stomií z jiného úhlu pohledu,” informuje Michálková. Ta proběhne v říjnu v turistickém informačním centru v Hradci Králové.

Výstava ve Fakultní nemocnici Olomouc (Zdroj: Pytlikart.cz)

Ano, my můžeme!

V lednu organizace České ILCO zahájila projekt Ano, my můžeme!, který má přispět ke zkvalitnění života lidí se stomií. „Jde nejen o ucelenější a komplexní péči o stomiky, ale také o zlepšení informovanosti o životě se stomií, nebo vzdělávání členů organizace či dobrovolníků,” sděluje Petra Michálková. Členové spolku projdou kurzy zaměřené na advokační, manažerské, komunikační a sebeprezentační dovednosti či dovednosti nezbytné pro obhajobu práv a potřeb stomiků, čímž zvýší jejich kompetence v komunitní práci napříč republikou.

Součástí projektu je i spolupráce s norským NORILCO na projektu PytlikART. „Zakomponovat chceme také odbornou psychologickou péči o stomiky či robustní osvětu v metru, na nástupištích, nebo u obchodních center,” dodává Michálková.

Psychologická péče

V rámci projektu Ano, my můžeme! mohou stomici a jejich blízcí každé druhé pondělí volat na linku psychologické pomoci s uznávanou psycholožkou Laurou Janáčkovou. Volat můžete mezi 16 – 18 hod na tel. číslo 725 556 889. „Cílem linky je poskytnout psychologickou podporu, která pomůže vyřešit problémy a situace, se kterými se pacienti často potýkají,” uzavírá Michálková.

Co je to stomie?

Stomie je umělý vývod střev, či močových cest. Důvodem pro zákrok mohou být zdravotní komplikace, rakovina, záněty, náhlé příhody, úrazy nebo z genetika. Stomie může být dočasná, která se po zahojení odstraní, ale i trvalá.

Jestli chcete organizaci České ILCO podpořit, připravili jsme si pro vás od 14. 4. do 20. 4. 2022 akci s Pomocníkem. Pro více informací klikejte ZDE.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *