Ilustrační obrázek (Pexels.com)

Ketamin jako lék? Psychedeliky asistovaná terapie má velký potenciál třeba i v léčbě depresí

Léčba psychických obtíží pomocí psychedelik je stále více žádaná. Studie prokazují, že asistované psychoterapie pomocí psychedelik mají velmi pozitivní účinky ve srovnání se standardními antidepresivy. V České republice je zatím schválená pouze asistovaná terapie ketaminem. K legislativním změnám, které by dovolily i další látky jako je psilocybin či MDMA, by mohlo dojít v příštích několika letech.

Psychedeliky asistovaná terapie je vhodná pro lidi, kteří se dlouhodobě potýkají s depresemi a vůči antidepresivům jsou rezistentní. „Psychedelika zde stojí v roli nástroje, který zprostředkovává zkušenost, jež může mít pro psychoterapii velkou hodnotu. Tato zkušenost může do terapie vnést katarzi, takzvaně rozhýbat stavidla psyché pacienta a přinést do terapie materiál, se kterým se pak dále pracuje,“ vysvětluje Eva Cesarová z PSYRES Nadačního fondu pro výzkum psychedelik.

Dále dodává, že psychedelická zkušenost zprostředkovává změněný stav vědomí, prožívání a vnímání. Kognitivní schopnosti se rozšiřují, pacient má často možnost v tomto stavu bytí nahlédnout na svou životní situaci z jiné perspektivy a třeba si odnést vhledy, které mohou být pro léčbu jeho psychické pohody zásadní.

V ČR je zatím dostupná pouze terapie pomocí ketaminu

Psychedelická klinika Psyon, která jako jediná v ČR nabízí ketaminem asistovanou psychoterapii, uvádí, že ketamin je rychlé antidepresivum a až u 50 % lidí s antidepresivní odpovědí efekt nastupuje v den podání a trvá v průměru asi pěti dní.

Ketaminem asistovaná terapie pomáhá s depresemi, úzkostmi, poruchami příjmu potravy a s posttraumatickými stresovými poruchami (PTSD). „Výhoda je skutečně v tom, že při léčbě některých druhů duševního onemocnění je další možnou cestou k tomu, aby pacient rezistentní na léčbu mohl najít jinou formu úlevy, náhled sám na sebe či na svou životní situaci. Vkládám do tohoto druhu léčby velkou naději pro mnohé lidi, kteří pro sebe udělali maximum a nefungovala jim,“ říká Kateřina Noemi Siveková, ředitelka terapeutického centra Modré dveře.

Pro příklad uvedu jednu klientku, která při autonehodě, kterou nezpůsobila, přišla o obě své děti. Navíc má vážné zranění s trvalými následky, následoval rozvod, do toho přišla i o práci a k tomu se změnami v jejím chování přišla o mnoho svých známých. Několik let se snažila v psychoterapii a medikaci nalézt smysl svého života. Až s léčbou ketaminem se jí to podařilo,“ dodává. Případ klientky je v detailech upravený, aby nedošlo k identifikaci.

Měsíčník JAMA Psychiatry v listopadu publikoval studii, v níž prokázal účinnost jedné infuze ketaminu rychlé (během hodin) snížení příznaků deprese trvající od několika dnů do přibližně dvou týdnů. Ketamin má však vysokou náchylnost ke zneužití a jeho podávání zahrnuje střední fyziologické riziko, které vyžaduje lékařské sledování. „Léčbu ketaminem vnímám stále jako specifickou formu přístupu k pacientovi, která je indikovaná velmi pečlivě lékaři. Z toho, co vím od těch, se kterými jsem v kontaktu, tak i s ohledem na to, že jde stále o nový druh léčby, tak tito lékaři postupují velmi obezřetně a skutečně je tento druh léčby nastavený až při dlouhodobé rezistenci na klasickou medikaci a nefungující psychoterapii,“ říká Kateřina Noemi Siveková.

Velmi slibná je asistovaná terapie pomocí psilocybinu

Kromě ketaminu zkoumají vědci další substance, které by při léčbě psychických potíží mohly ve spojení s asistovanou terapií pomáhat. Například psilocybin vyvolává změny vnímání, mění povědomí člověka o svém okolí a o jeho myšlenkách a pocitech. Dle studie, která zkoumala dopady terapie psilocybinem na jedince s depresivní poruchou, se terapie ukázala jako slibná pro léčbu řady poruch duševního zdraví a závislostí.

Roland Griffiths o využití a účincích psilocybinu

Pro tuto studii výzkumníci přijali 27 účastníků s dlouhodobou historií deprese, z nichž většina pociťovala depresivní symptomy přibližně dva roky před náborem. Výzkumníci uvedli, že léčba psilocybinem vyvolala velký pokles deprese, a že úleva od nemoci může být u některých pacientů trvalá alespoň dvanáct měsíců po terapii. Psilocybin má velký potenciál už z toho důvodu, že má ve srovnání s ketaminem menší toxické účinky a nižší riziko vzniku závislosti. 

Psilocybin má nejen významné a okamžité účinky, ale má také dlouhé trvání, což naznačuje, že může být jedinečně užitečnou novou léčbou deprese. Legislativa v České republice zatím takovou léčbu neumožňuje. Je to však jen otázka času. „Vše nasvědčuje tomu, že změna je za dveřmi. Tématika se postupně z různých stran otevírá i v naší politice,“ komentuje vývoj studií Eva Cesarová.

Jedna věc bude takovéto změny přijmout, jiná je pak aplikovat do společnosti, vytvořit standardy a postupy tak, aby pasovaly do našeho legislativního systému. Já osobně jsem v současnosti zastánce toho nic neuspěchat. To abychom mohli tyto látky opravdu zavést tak, aby z nich mohla profitovat celá společnost a ne jen pacienti s diagnózou. Je totiž všeobecně známé, i výzkumy již prokázané, že psychedelika mohou podpořit sebepoznání a zvyšovat kvalitu života i lidí, kteří nezbytně netrpí,“ dodává.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *