Zdroj: Dragon Boats Tragedy
Dračí loď, zdroj: Dragon Boats Tragedy

Dračí lodě? Netradičním sportem vás provedou Tragédky

Určitě jste na Olympijských hrách zaznamenali disciplínu kanoistiky, nebo veslování. Věděli jste však, že ve světě nabírá na obrátkách netradiční sport s názvem dračí lodě? I Česká republika má své zastoupení.

Dračí lodě mají své kořeny v Číně, kde vznikly před více než 2 200 lety. Historie dračích lodí se často spojuje s legendou o básníkovi Qu Yuanovi, který žil ve 3. století př. n. l. Qu Yuan byl věrný úředník, který spáchal sebevraždu skokem do řeky Miluo po politických zradách, které vedly k pádu jeho milovaného království Chu. Místní lidé se pokusili jeho tělo zachránit a vydali se na lodích po řece. Bubnováním a pádlováním se snažili odradit ryby a zlé duchy. Tato legenda je základem pro tradiční závody dračích lodí, které jsou dnes pořádány zejména na svátek Duanwu (Dračí loď).

Dnes se tomuto sportu věnuje více než 50 milionů sportovců z více než 50 zemí po celém světě. Včetně České republiky. Tragédky“ patří k nejstarším posádkám dračích lodí v České republice. „Tak dlouho jsme se nemohly shodnout, až to bylo tragické, to nám už zůstalo,” říkají tragédky z neziskové organizace DBT z.s. (Dragon Boat Tragédky).

Dračí lodě, kanoistika či veslování?

 „Dračí lodě nabízejí divákům strhující podívanou. Krátké sprinty i dlouhé tratě a především velký počet závodníků na jedné lodi vytváří jedinečnou atmosféru. Na rozdíl od veslování, kde se závody často odehrávají na dlouhých rovinkách, dračí lodě přinášejí dynamiku a napětí,vysvětluje Nikol Richterová z Db Tragédky.

Zdroj: Dragon Boats Tragédky

Velká loď je dlouhá 12,5 metru a má tvar otevřené kanoe. Je zdobena dračí hlavou na přídi a ocasem na zádi. Loď váží přibližně 250 kilogramů. Posádku tvoří minimálně 16 a maximálně 20 pádlujících, rozdělených po deseti na každou stranu lodi. Kromě nich je na lodi také bubeník a kormidelník. Malá loď je určena pro maximálně 10 pádlujících, opět rozdělených po pěti na každou stranu.

„Na krátkých tratích se všechny lodě postaví na start a na povel rozhodčího vyrazí. Na delších tratích mohou lodě startovat postupně, podobně jako ve formuli 1. Přesná forma startu je vždy oznámena před závodem. Ať už se startuje jakkoliv, důležité je být co nejrychlejší a překonat trať v co nejkratším čase,” říká Kateřina Rosenberg.

Zdroj: Dragon Boats Tragédky

„Závody dračích lodí se liší podle toho, jestli jde o zábavu nebo o sport. Pokud jde o zábavu, jezdí se většinou krátké tratě a startují různé nepravidelné posádky. Ve sportovních závodech je vše mnohem striktnější a startují pouze zkušené týmy. Co se týče složení posádek, mohou být buď čistě mužské, čistě ženské nebo smíšené. Když je loď velká, musí být v ní alespoň určitý počet žen,” popiuje Kateřina.

Bubeník je v dračí lodi nesmírně důležitý. Jeho úkolem je udávat tempo pádlování a pomocí různých rytmů dávat posádce pokyny. Díky synchronizovanému úsilí všech členů posádky, které bubeník koordinuje, dosahuje loď maximální rychlosti.

Dragon Boats Tragédky

Dračí lodě se za poslední roky výrazně proměnily. Zatímco dříve byly spíše zábavou pro bývalé vodáky, dnes se tento sport profesionalizuje a vznikají kluby zaměřené na děti. Letos se můžeme těšit na mistrovství republiky v Račicích a na dlouhou trať v Praze. Přesné termíny závodů naleznete zde,říká Kateřina Rosenberg.

Zdroj: Dragon Boats Tragédky

Kde můžete dračí lodě vidět?

O víkendu od 23. srpna se koná 11. ročník Křetínka Cup na Moravě v Letovicích na Vodní nádrži Křetínka. „Tradiční závod na přehradě Křetínka, velkolepý zážitek na konec prázdnin,” uvádí Česká asociace dračích lodí, která zastřešuje tyto organizace v Čechách. Pořádá oficiální soutěže, poháry a spravuje oficiální českou reprezentaci dračích lodí na světových závodech. V sobotu 24. srpna pak atmosféru závodů můžete přijít nasát v Hluboké nad Vltavou, kde proběhne Bezdrevský dračí festival. Jedná se o pátý ročník jihočeského závodu pro sportovní i amatérské posádky.

Zdroj: Facebook Česká asociace dračích lodi

Mistrovství Evropy v dračích lodích 

Mistrovství 2024 se odehrálo na začátku července v Labe Aréně Račice mezi Mělníkem a Ústí nad Labem. Na závod přijelo spoustu posádek ze zahraničí. Účastnili se reprezentanti z Německa, Maďarska, Ukrajiny, Polska, Itálie nebo Španělska. 

Češi byli medailoví v mnoha kategoriích i disciplínách. Podle České asociace dračích lodí se celkovými vítězi však stala Ukrajina, na druhém místě Maďarsko a třetí místo získali Němci, česká reprezentace se umístila na bramborovém čtvrtém místě. 

MS Evropy na Labi. Zdroj: Facebook Česká asociace dračích lodí

Vznik reprezentace 

Zakladatelé České asociace dračích lodí, Sebastian Pawlowski a Hajo Libor, přinesli tento sport do Prahy v roce 1997. První závody se konaly mezi Karlovým a Mánesovým mostem. V roce 2002 se zformovala první česká reprezentační posádka v dračích lodích. Již při své premiéře na mistrovství Evropy získala několik medailí. O rok později český tým ovládl mistrovství světa a stal se tak jednou z nejlepších dračích posádkou na světě. Zdroj: Česká asociace dračích lodí

Zdroj: Facebook Česká asociace dračích lodí





Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *