Zdroj: Facebook Vsetín Jokers

Hokej na stole? Představujeme vám šprtec, další netradiční sport

Lední hokej patří už řádku let mezi olympijské sporty a vždy se těší velké sledovanosti. Není tomu jinak ani na letošních hrách, kdy i čeští hráči bojují o medaile v Pekingu. Věděli jste ale, že existují soutěže i ve stolním hokeji? Přečtěte si o něm více v naší rubrice neznámé sporty.

Billiard hockey, nebo také lidově šprtec, vznikl podle Českého svazu billiard-hockey už za dob Rakouska-Uherska jako klukovská hra, ve které hráči využívali mince a knoflíky.

Od té doby se sport vyvíjel až do dnešní podoby, největší zlom zažili hráči na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století. Tehdy totiž vznikla dodnes existující Stolní hokejová liga Brno. V Brně se pak o dvacet let později uskutečnilo první mistrovství republiky.

Šprtec se svými pravidly od běžného ledního hokeje moc neliší. Hraje se na dřevěné replice kluziště o velikosti přes metr na délku a přes půl metru na šířku. Každý kouč, jak se říká hráčům, má k dispozici 6 hracích kamenů (1 brankář a 5 hráčů), které po ploše ovládá malou hokejkou. I zde se hraje na třetiny a vyhrává ten, kdo dá více gólů. Přesnější pravidla se dozvíte buď tady, nebo se pro ilustraci podívejte na video níže.

Šprtec vs stolní hokej

Táhlový hokej (table hockey) – ilustrační obrázek, zdroj: Pexels.com

Kvůli mezinárodním soutěžím se pro sport se vžitým názvem šprtec začalo používat označení billiard hockey, výraz table hockey (stolní hokej) se totiž používal pro hru s táhly a šprtec byl pro zahraniční hráče nevyslovitelný.

Dnes se ve světě setkáme s mistrovstvími světa i Evropy, v Česku se hraje 1. i 2. liga, Mistrovství ČR, Českomoravský pohár i další soutěže, včetně těch žákovských. Na Givtu můžete svým nákupem podpořit klub vsetínských Jokers.

Jsem novinář a mimo jiné mě nejvíc baví hudba a sport. Na neziskovkách nejvíc miluju to, že za nimi vždycky stojí někdo se skvělým příběhem.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *