zdroj: fotogalerie 2019 spolku Flamberg

Historický šerm je umění, sport a znalost etikety

Žádnou historickou slavnost si asi nedokážete představit bez rytířů a dobových bojů. Možná jste ale nevěděli, že chrabří zbrojnoši patří do vznešených spolků, které působí jako neziskové organizace a můžete je tak podpořit. Přečtěte si o dalším neznámém sportu. 

Historický šerm je šermířským a divadelním představením. Historičtí šermíři mají zpravidla daný scénář, kterého se v boji drží a dopředu vědí, kdo prohraje a kdo zvítězí. Dobové souboje jsou spojením sportu, umění a znalostí etikety, šermíř by proto měl být fyzicky zdatný a odolný.

Spolky historického šermu se specializují na období 13. až 17. století a vystupují na hradech, zámcích, na městských oslavách, jarmarcích, hodových slavnostech, na slavnostech významných dnů, společenských akcích, plesech, akcích pro školy, dětských dnech, firemních akcí a rautech.

zdroj: fotogalerie spolku Markus M

Scénickým šermem se v Česku zabývá mnoho spolků, v nichž se členové věnují jinému období a jiným způsobům vystupování.

Například organizace Revertar je založená na studiu dobových záznamů vrcholné gotiky. Organizace Flamberg se pro změnu věnuje období raného baroka doplněného o palné zbraně a orientální tance. Spolek Markus M předvádí gotické a renesanční souboje v plátových zbrojích zhotovených podle originálů. Předvádí také ohňové show, které zahrnují středověké souboje s ohněm a pyrotechnické efekty. Organizace Allgor si pro změnu zakládá na realistických a tvrdých soubojích, které jsou doplněné dobovou hudbou.

Všem spolkům můžete přispět nákupem přes Givt.

zdroj: fotogalerie spolku Flamberg

Historický ≠ sportovní šerm

Ačkoli slovo šerm nabádá k podobnosti, není tomu tak. Jde o dvě rozdílné aktivity. Sportovní šerm je ovlivněn pravidly, ve kterých se hodnotí postoj a čas při boji. Sportovci bojují s fleretem, kordem či šavlí a u každé zbraně se rozdílně hodnotí zásahy. Scénický šerm se oproti sportovnímu snaží věrným způsobem napodobit středověký či renesanční boj. To ale nevylučuje šermířské dovednosti, kterými musí šermíř disponovat. Jde o spojení fyzické a duševní dovednosti.

Historický šerm je boj většinou dvou soupeřů, kteří se snaží zasáhnout jeden druhého pomocí nacvičených prvků, současně se každý z nich brání, aby sám nedostal zásah. Síla v šermu neznamená vždy výhodu. Šermíř musí mít rychlé reflexy a dynamické pohyby.

Jsem studentka žurnalistiky a na neziskovkách se mi nejvíc líbí jejich skvělé nápady, díky kterým jsou schopny pomoct ostatním. Ve volném čase se nejradši věnuji malování, hraní videoher, čtení či cestování. Také ráda píšu příběhy a sbírám kaštany. V každé bundě mám alespoň jeden pro štěstí.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *