Zdroj: Česká parahokejová asociace

Český parahokejový tým získal bronz na mistrovství v Calgary. Na počátku sportu v Čechách se sledge vyráběly i z tramvajových židlí

Mistrovství světa v hokeji 2024 pomalu končí. Znáte však parahokej? Mistrovství světa české parahokejové reprezentace, které se letos odehrávalo v kanadském Calgary, skončilo těsně před začátkem mistrovství v České republice a domů hráči přivezli bronz. Jak se parahokej liší od ledního hokeje? Jaká jsou pravila a česká historie?

Aktuálně máme v Česku ligu, kterou zaštiťuje Česká parahokejová asociace. V současné době se soutěže účastní 8 týmů. Jedná se o klub ve Zlíně, Karlových Varech, Olomouci, Pardubicích, Praze, Havířově, Ostravě a Českých Budějovicích.

Zdroj: Česká parahokejová asociace

Česká parahokejová reprezentace se zúčastnila Mistrovství světa, které se letos konalo v kanadském Calgary. Šampionát skončil těsně před začátkem mistrovství v České republice a český tým si domů přivezl bronzovou medaili. Do reprezentace jsou vybíráni hráči z tuzemských klubů. Česká repre v semifinále nedokázala porazit Spojené státy, prohráli v základní hrací době 1:3. V souboji o bronz však porazili čínskou reprezentaci s výsledkem 3:2.

Česká parahokejová liga

Letošním vítězem jsou karlovarští Žraloci, kteří slaví vítězný hattrick. Po 14 zápasech zvítězili v tabulce s 36 body. Sharks zakončili finálovou sérii s Mustangy z Pardubic v poměru 2:0 a znovu po roce slaví titul.

Z druhého konce tabulky se Sledge hokejovému klubu LAPP Zlín podařilo vyhrát play out. Zlín tak zakončil méně úspěšnou sezónu se 13 doby. Klub letos vyslal na Mistrovství světa do Calgary sedm Zlínských hráčů, a to především do slovenské reprezentace. „Klub je tvořen také hokejisty ze zahraničí, mají to blízko. Například na Slovensku tolik parahokejových příležitostí není,“ popisuje situaci Jakub Kudláč, PR Manger SHK Zlín.

Zlín vs. Karlovy Vary. Foto: Koval, Kvapil

„Zlínský klub je zakládajícím týmem parahokeje v Česku. V roce 1999 vznikl jako první klub na našem území. O to těžší byly začátky. V tuzemsku nebyl žádný soupeř, a tak se jezdilo hrát do zahraničí, například do Nizozemska nebo Švédska. Další české kluby přibyly v roce 2002,“ říká Jakub Kudláč.

Následně se pak na Českém území odehrál první český pohár, který vyhrál právě zlínský parahokejový tým. Na další titul si počkal až do roku 2012. Od roku 2015 započal vítěznou šňůru až do roku 2019.

Jaká jsou pravidla?

Pravidla parahokeje jsou prakticky stejná jako u ledního hokeje. Je zde klasický offside, pískají se fauly, stejně probíhá i vhazování. Když jde do tuhého, hraje se prodloužení a nájezdy. Zásadní změna je však v počtu hokejistů, kteří se mohou pohybovat ve hře na ledě. Hráčů je třináct a banéři dva. Rozdíl je patrný i v hracím čase. Jedna třetina je kratší a trvá 15 minut. „Všichni hráči musí nosit celoobličejový kryt a chránič krku. Neodmyslitelné jsou bezbariérové střídačky a trestné lavice s průhlednými mantinely,“ popisuje pravidla Česká parahokejová asociace.

Průhledná střídačka na Mistrovství světa. Zdroj: Česká parahokejová asociace

Základní výstroj a výzbroj parahokejisty

Parahokej, dříve sledge hokej, se hraje na speciálním sedacím ústrojí, kterému se říká sáně – sledge. Sáně se skládají ze sedáku z ocelového rámu. K pohybu na ledě slouží dva nože. Hráči se pohybují pomocí speciálních hokejek, každý má dvě. Na jejich konci jsou dva hroty, kterými se hráči odráží a střílí do puku. 

První sledge se vyráběly i z tramvajových židlí

„Dnes už se jedná o profesionální vybavení, dělané přesně pro potřeby sportu, konstrukce jsou lehké a dobře ovladatelné na ledu. První konstrukce však byly vytvářeny podomácku, třeba z tramvajových sedaček,“ vypráví Jakub.

Pohyb na takové konstrukci zabere spoustu sil. „Nejčastější handicap u „sledge“ hokeje je amputace končetin, jinak je zapotřebí velká fyzická zdatnost. Parahokej si však rádi zahrají i zdraví, kteří jsou běžnou součástí kádru,“ vysvětluje Jakub.

A co brankáři?

Fascinující jsou určitě konstrukce s betony, které jsou připevněné v přední části sání. „U brankáře je to individuální na základě druhu postižení a preferovaného sedu, například, jestli sedí s nataženými nohami, nebo v tureckém sedu a beton má před sebou,“ popisuje Jakub.

Jsem srdcem snílek, baví mě dobrodružství. Miluji kreativitu a tvorbu, maluji, píšu a učím se grafiku. Studuji na UPOL Mediální a komunikační studia, mám ráda komunikaci s lidmi, nejvíce mě baví rozhovory a reportáže z místa dění. Zastávám názor, že to, co dáme do světa, se nám vrátí, a že dobré skutky mají smysl.

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *